Reklám

2016.11.11. 13:24

Az ESTA és a tanulói vízum (x)

Mai napig még gyakran hallani az amerikai álom fogalmát, ami miatt hazánkban is rengetegen vannak, akik rövidebb vagy épp hosszabb időre szeretnének az Amerikai Egyesült Államokban élni.

. Itt több lehetőséget is meg lehet ragadni, amikkel mindenképp tisztában kell legyen az a személy, akinek komoly tervei vannak. Mivel megannyi törvény vonatkozik a főbb lépésekre, amik aztán hozzásegítik az embert, hogy valóban eljusson az USA-ba, pontosan tudni kell, mire kell vigyázni és mit kell betartani. Először is mindenkinek észben kell tartani, hogy nem nevezhető egyszerű feladatnak az Amerikába való bejutás, az ott tanulás vagy épp a munkavállalás. Ilyen értelemben távol áll bármilyen EU-s országtól vagy épp Magyarországhoz közel lévő államtól. A szabályok betartása, a kötelező procedúra nélkül lehetetlen legális körülmények között az ország területére belépni.

Az első lehetőséget az ESTA vízum jelenti, amit sokan turistavízumnak is neveznek. Ahhoz, hogy valaki ehhez hozzájusson, először is egy kérelmet kell benyújtson. A sikeres jelentkezést követően az ESTA vízum két évig lesz majd érvényes. Ha valaki élni szeretne a lehetőséggel, akkor belépéskor maximum 90 napos tartózkodásra fel feljogosítva. Ha viszont 90 napon belül, a szabályokat betartva hagyja el az illető személy az országot, akkor nincs megszabva, hogy mikor térhet vissza a két éven belül. Arra sem vonatkozik jogszabály, hogy valaki hányszor léphet be ezzel az USA-ba. A tapasztalatok viszont arra világítottak rá, hogy az illetékesek, hatóság jobban szereti, ha a két év alatt az ESTA vízummal rendelkező személy többet van az ország határain kívül, mint belül. Röviden még annyit kell tudni, hogy az ESTA az USA-ba való költözésre nem alkalmas, de turizmus céljából viszont tökéletesen, ugyanis pontosan erre találták ki.

Sok diáknak az USA tanulói vízumra van szüksége. Az egyik legismertebb kategóriának az F1 tanulóvízum bizonyul. Akinek erre van szüksége, tudnia kell, hogy minden egyetem esetében külön jelentkezést kell végrehajtani, és igazolni kell azt is, hogy az adott személynek van elég pénze a tanulmányok befejezésére. Ami itt még említést érdemel, az a tény, hogy egyetem alatt maximum 20 órát lehet csak hetente dolgozni, és csakis az az egyetem területén, a tanulmányok befejeztével az OPT (Optional Practical Training keretében) lehet egy évet dolgozni.

Adott még az M1 tanulóvízum, ami nagyjából ugyanolyan, mint az F1, csak ez úgynevezett vocational studies-ra jogosít fel, tehát szakmák elsajátítására tanfolyamok, pár hónapos vagy 1-2 éves programok keretében. Hazánkban rengetegen ragadják meg ezt a lehetőséget is. Illetve nem szabad kifelejteni a J1 tanulóvízumot sem. A gimnazista cserediákok a J1 csere-vízummal jönnek Amerikába. Végzősök esetén, sikeres egyetemi felvételi esetén F1 diákvízummal maradnak itt a diákok az egyetemi tanulmányaikra.

Még több információ: vízum USA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!