Reklám

2014.04.16. 13:54

Sikeres a PIARISTA ÖKOLLÉGIUM Nagykanizsán

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvodához kapcsolódó rendház és fiúkollégium épületében tavaly novemberben fenntartható, környezetbarát technológiákat népszerűsítő információs központot hoztak létre, amely Piarista Ökollégium név alatt működik több éven át.

A kiállítótérrel, bemutató táblákkal, nívós installációkkal ellátott „öko-kollégiumban” a projekt ideje alatt hetvenöt szemléletformáló, zöld megoldásokat ismertető és környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényt szerveznek interaktív foglalkozásokkal, filmvetítésekkel egybekötve.

A tavaly januárban elnyert uniós támogatásnak köszönhetően az Ökollégium kialakításán túl egyéb komoly műszaki fejlesztések is zajlottak az épületben. A projekt keretében az épület megfelelő hőszigetelést kapott, a nyílászárókat részlegesen felújították, a fűtési rendszert és a használati melegvizes hálózatot korszerűsítették, a szürkevíz újrahasznosítási rendszer is kiépült kettős szennyvízhálózat alkalmazásával.  Ezen felül az épületben szelektív hulladékgyűjtőket létesítettek, komposztáló területet alakítottak ki, valamint megépül egy 34 férőhelyes kerékpártároló is. 2015. február végére környezetirányítási rendszer bevezetésére is sor kerül.

Az immár 50. alkalmon is túl lévő rendezvénysorozatban olyan neves szakemberek és előadók vesznek részt mint Lázár Péter környezeti szakértő, Óvári Miklós, a Zöld Zala Természetvédelmi Egyesület elnöke, dr. Klein Ákos biológus, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársa, számos természetvédelmi projekt vezetője, Burján Zoltán, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület képviselője, Kovács Gyula erdész és Darázsi Zsolt, a Göcsei Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Április végén az Ökollégium kitelepül a kanizsai Város Napja rendezvényre, ill. a szeptemberi Dödölle Fesztiválra is.

„Játsszunk zöld lapokkal!” szlogent viselő kezdeményezés nem csupán a kanizsai fiatalokat  és szüleiket kívánja megszólítani, hanem Zala megye lakosságára is fókuszál; a rendezvénysorozatra a projekt időtartama alatt legalább 3000 látogatót várnak az iskola munkatársai a Sugár úti létesítményben.

További információ: www.okollegium.hu

Ezek is érdekelhetik