Reklám

2011.11.24. 13:33

A hadseregtől a vállalkozókig: nem lehetetlen küldetés (x)

A zöld gazdaság motorjának szánják megálmodói a Festetics Innovációs és Technológiai Parkot. A tervek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány felkérésére készültek, a FATE program keretében, az egykori keszthelyi laktanya gazdasági hasznosítása érdekében.

zaol.hu

A cél pedig nem kisebb, mint egy, a helyi tudásbázisra építő, kkv-centrikus szolgáltató központ kialakítása, amely a térség és a megye zöld vállalkozói bázisa lehetne.  A Festetics Innovációs és Technológiai (FIT) Park az egyetem bio-innovációs tudásbázisára épülhetne; s megálmodói komoly potenciált látnak benne a környezetbarát vállalkozói rendszerek kiépítése, és a zöld gazdaság (az öko-s egészségturizmus) fejlesztése területén.

- Nem lehetetlen küldetés – fogalmazott a tervet ismertető Tóth Viktor. - Valós ipari bázisa nincs Keszthelynek, ám korlátozott a hely az ipartelepítésre, hiszen egyik oldalról a Balaton határolja a várost, a másik része pedig védett természeti övezet.

Az egykori laktanyának előkelő szomszédsága van, hiszen a leromlott közművekkel, elhagyott épületekkel tarkított külterület a kastélyhoz tartozik; közöttük terül el egy helyi védettség alatt álló belterület, a lehetséges parkrekonstrukció célpontja. A hosszú évszázadokig egyetlen egészt alkotó részeket a nagyforgalmú Pál utca választja ketté. A terület az állam tulajdona és a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében van.

- A FIT Park kialakításakor első lépésben az 1082 négyzetméteres inkubátor- és szolgáltatóház első ütemének megvalósítását javasoljuk. Később az inkubátorház és az azt működtető szervezet lehet a fejlesztések motorja – mondta Tóth Viktor. – A kalkuláció szerint mindez 360 millió forintból valósulhatna meg.

A ZMVA terveket az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!