nem akárhogyan!

2020.01.26. 07:00

Most meg(z)abáljuk! – Jó magyaros ízvilág: pacal csülökkel

A marhapörkölttel együtt korábban már a pacal receptjét is bemutattuk olvasóinknak. Ezúttal egy csülkös változatot kínálunk belőle.

Szanyi-Nagy Judit

Aki kihagyná a pacal otthoni feldolgozását, fagyasztott változatot is vásárolhat. Ezt már „csak” főzni kell

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Kicsit többet kell dolgozni ezért a pacalért, mint a „hagyományos” verzióért, de állítjuk: megéri a munka!

Hozzávalók: 2 kg pacal, 60 dkg hátsó sertéscsülök, 4 darab vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg disznózsír, 2 darab paradicsom, 2 közepes darab (ízlés szerint erős) zöldpaprika, 2 közepes darab, száraz, hegyes erős paprika, valamint ízlés szerinti fűszerek (só, őrölt bors, fűszerpaprika).

Aki kihagyná a pacal otthoni feldolgozását, fagyasztott változatot is vásárolhat. Ezt már „csak” főzni kell Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A pacalt megtisztítjuk, majd vízben feltesszük főni. Mellé sót, őrölt borsot, kockára vágott hagymát és öt gerezd fokhagymát teszünk a vízbe, így abáljuk (hőkezeléssel puhítjuk) csaknem két órán át. Miután a hús elérte a megfelelő állagot, kivesszük a léből, majd egy kis hűtést követően tetszőleges csíkokra vágjuk.

Ezután a csülköt bőrrel együtt kockára szeljük. Két darab hagymát felkockázunk, zsíron megdinszteljük azokat, majd lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát keverünk hozzá és felöntjük vízzel. Az előzőleg felkockázott csülköt és felszeletelt pacalt ebbe dobjuk bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint beletesszük a két darab félbevágott száraz paprikát is. Ezt követően egészen addig főzzük, amíg a csülök és a pacal teljesen meg nem puhul. Közben többször is megkeverjük a készülő ételt, valamint, ha elfőtt, pótoljuk a szükséges mennyiségű vizet.

Miután a húsok megpuhultak, az ételhez adjuk a paradicsomot, a paprikát és egy karikára vágott hagymát, s puhára főzzük azokat, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét!

A marhagyomor vásárlásakor törekedjünk arra, hogy a hentesnél egy alaposan megtisztított alapanyagot vegyünk, így a saját dolgunkat is megkönnyítjük a konyhában. Ha ilyet helyben nem tudunk beszerezni, az előre felcsíkozott, fagyasztott pacal is remek szolgálatot tehet.

A kész étel mellé köretként leginkább főtt burgonyát ajánlunk, de a csülkös pacal galuskával is jól csúszik. A kezdők kedvéért lejegyezzük: az elfogyasztani kívánt burgonyát érdemes a meghámozás és megtisztítás után két-három centiméteres kockákra vágni, s így főzni egy lábasban, hideg vízben, nagy lángon, lefedve, körülbelül 12 percen át. Amikor a víz felforr, a lángot vegyük lejjebb, máskülönben a fedő alatt könnyen kifut a folyadék. Az arányokat tekintve 25 dkg krumplihoz 1 liter víz szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!