Receptek

2016.09.26. 09:57

Így főzzünk könnyen, olcsón és egészségesen!

Tanácsok Gulogi Lászlótól, zalaegerszegi mesterszakácstól

Mikó-Baráth György

Szinte naponta olvashatunk újabbnál újabb diétákról, csodaporokról, amik azt ígérik, hogy használatukkal egészségesebbek leszünk, mint valaha. Nem kell sokat kattintanunk ahhoz sem, hogy táplálkozási tanácsadók által elkészített, valóban professzionális étrendeket találjunk.

Ezek bevitele a mindennapi életünkbe azonban elég gyakran kútba esik. Az egyik leggyakrabban elhangzó kifogás, hogy anyagilag nem engedhetem meg magamnak az egészséges táplálkozást. Vagy, ha az anyagi háttér nem is jelent problémát, akkor jöhet a szabadidő hiánya, hiszen ki ér rá manapság „órákat a konyhában tölteni”? De a legprózaibb indok, ha egyszerűen nem mozgunk túl otthonosan a konyhában ahhoz, hogy kész ételeket varázsoljunk az asztalra.

Felkerestük Gulogi Lászlót, aki immár 13 éve dolgozik Zalaegerszegen szakácsként, 1 évet Ausztriában is eltöltött a vendéglátásban és 2 éve már a mesterszakácsi végzettség is birtokában van. S mind ezek mellett 1 év alatt, harminc kilótól szabadult meg, így, ha valaki, hát ő tényleg tisztában van azzal, hogy mit jelent az, egészségesen étkezni.

Beszélgetésünk előtt felvetettük, hogy léteznek-e olyan receptek, amit kollégisták, konyhában nem otthonosan mozgó emberek is el tudnak készíteni, s még a pénztárcájukat sem terheli meg, sőt, még egészséges is? László igennel felelt, s rengeteg tanáccsal szolgált olvasóink számára. Az első részben arra kértük Lászlót, hogy az egyszerűségen legyen a fő hangsúly. „Ha van egy egyszerű Toast sütőnk, már azzal is nagyon sok mindent ki lehet hozni.

A két kenyér közé, rakhatunk mondjuk bacont, tojást, egy kis hagymát és szépen összesül. S, ha már szendvicsek. A vajkrém bármivel keverhető! Veszünk a boltban bármilyen kolbászt, azt apróra vágjuk, teszünk hozzá egy kis hagymát, összeturmixoljuk és lesz egy házi kolbászkrémünk, s legalább erről tudjuk majd, hogy biztosan hús van benne. Munkából jövünk hazafele, ugorjunk be a zöldségeshez.

Bármilyen zöldséget vehetünk, ami szép és olcsó, összepirítjuk valamilyen hússal, rakunk bele egy tejfölt és kész. De el kell ismerni, ha az egyszerűséget helyezzük előtérbe, akkor a tojás a „numero eins”! A rántottánál én kis tejszínnel vagy tejjel szoktam lazítani a tojást. Fontos, hogy forró serpenyőbe rakjuk. Ebbe is mehet bármilyen zöldség, vagy bacon, szinte bármi. Tojáshoz fűszerekből só, bors illik, hiszen annak van alapvetően egy jó ízvilága. Még két egyszerű ételt említenék, amit nagyon könnyen fel lehet dobni.

Az egyik a bundáskenyér. Itt a tojásba tehetünk apró vágott hagymát, kis fokhagymát is, csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen el az olajban. A tojást érdemes fűszerezni is, ad egy új színt. S a második a körözött. Nem kell mindig a megszokott paprikáshoz ragaszkodni, nagyon finom tormakrémmel, egy kis újhagymát bele és a végén tejföllel lazítjuk.

Lászlótól azt is megtudtuk, hogy még a ropogtatnivalónkat is könnyedén elkészíthetjük otthon, s még olcsóbban is jövünk ki, mintha boltban vennénk. „Kifliből is lehet kétszersültet készíteni, karikára vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, kis pirospaprikát rá és meg is van a ropogtatnivaló.”

A következő kérésünk az volt, hogy ugyanezeknek a feltételeknek megfelelően, próbáljunk meg készételek elkészítéséhez tanácsot adni.

„Kezdjük talán a rizzsel, hisz rengeteg mindennel fel lehet dobni. Kurkumát, körit, vagy bármilyen zöldséget be lehet dobni a rizs közé. Nagyon egyszerűen készíthetünk egy rizottót is. Sima rizzsel is meg lehet csinálni, kicsit totyogósra főzzük, mehet bele kis csirkemell, megpirul a serpenyőbe, sőt, akár a szendvicssütőben is, egy kis sajtot bele, és van egy teljesen egyszerűen elkészített rizottónk. A zacskós rizs főzését felejtsük el, ugyanannyi idő alatt készül el, mint a sima rizs. S ugyanígy, a használatát sem ajánlom senkinek!” László, még az édesszájúaknak is tudott segíteni. „Megmarad otthon a kifli, vagy zsemle. Fel kell karikázni, hagyni kiszáradni. Utána készíthetünk egy kis házi mákosgubát. Egy csöpp kis tej, vaníliás cukor, mák, csipet só, citromlé, kis vajon átpirítva és kész is.

S fel is használtuk a megmaradt kiflit, ami amúgy is 20 forint. S, aki kételkedett abban, hogy valóban lehet laktató, meleg ételt készíteni „fillérekből”, annak nagyon jó tanulság lesz a következő recept.„Húsból is olcsón lehet főzni, hiszen van olyan sertés hús, ami kb. 1000 forint. Felrak egy kiló zsírt, és a húst puhulási sorrendbe rakja bele. Első a sertés comb, aztán a lapocka és lassan 3 órán keresztül sütjük. Egyébként csirke is belemehet, vicces, de átveszi a disznó ízét. Nagyon puha állaga lesz, edényekbe rakjuk el, a hűtőbe 2-3 hónapig eláll. Szalonna csíkokat még az utolsó 1 órában lehet bele rakni, és pár egész fokhagymát is, és az is kenhető lesz.

Végül pedig egy kicsit összetettebb fogást mesélt Laci, bár, ha már nem teljesen idegen a gasztronómia világa, ez sem okozhat problémát. Nem nehéz a chilisbab elkészítése sem. Jó kis szalonnás hagymás alaphoz rakunk, darált húst, kevergetjük, aztán jöhet a vörös bab, s a vége felé egy kis chili. Az eredeti recept szerint pedig egy kis fahéj és kakaópor is megy bele. Kaliforniai paprika is kerüljön bele az utolsó 3 percben, s ha az otthoni hagymának már csírája van, azt is bele lehet rakni, nagyon jól feldobja.”Miután láttuk, hogy László ötlettára szinte kimeríthetetlen, megkértük, rakjon össze nekünk egy napi menüt.

„Reggel éhgyomorra együnk gyümölcsöt, egy alma nagyon jó lehet, hisz tudjuk, hogy az orvost is távol tartja, s nem is drága dolog. Szendvicseket fogyaszthatunk el könnyen, ezeket említettük már. De tiszteljük meg magunkat annyival, hogy a táplálkozásnak adunk időt. S, higgyék el nekem, jobban fog ízleni az, amit saját magunk csinálni. Maga az alkotás sikere, az alkotás vágya minden emberbe benne van.

Ebédre a következők jutottak eszembe. Például, ha kifőtt a tészta, a lesütött zsírból dobunk mellé, össze van pirítva, kis csípőset is dobhatunk mellé, és kész is. Nagyon egyszerű a palacsinta is. Tojás felhasználhatósága itt is aranyat ér! Megkeverjük a tésztát és bármivel tölthetjük, mákos, barackos, fahéjas, joghurtos áfonyás, diós, narancsos. S, ha megsózzuk a tésztát, mehet bele a lesütött hús, vagy a darált hús is.Vacsorára nem ajánlanék nehéz ételeket, szénhidrátot inkább ebédre fogyasszuk.

Este könnyebb, kímélő ételeket együnk. A tészta még talán belefér. Egy jó saláta, nem pártolom a jégsalátát, de azt is fel lehet dobni zöldséggel. S hipp-hopp össze lehet dobni egy öntetet hozzá, joghurt, só bors, vegeta, citromlé, legyen kicsit sós is, hiszen a saláta elviszi. Egy zsemlét összevágunk és megpirítjuk, mehet a salátához, s akár egy kis csirkemell mellé, vagy lágytojás is.

Beszélgetésünk végére Laci azon intelmeit szedtük össze, ami minden háztartásban jó szolgálatot tehet. „Az erős fűszereket, rozmaring, tárkony, kakukkfű, oregánó, ne keverjük, mert nagyon karakteresek. Az oregánó tejszínes csirkemellhez megunhatatlan. A krumpli egyetlen hibája, hogy lassan fő meg. De én azt ajánlom, főleg az új krumplinál, hogy fölösleges pucolni, hámozgatni. Tiszta szivaccsal alaposan megmosni, aztán megfőzni és utána bármit lehet vele csinálni. Megpirítani, egy kis húst mellé, azt még az elején lesózni, és kész egy kis brassói.

Sajnos el kell ismerni, hogy az étolaj, már nem olyan, mint tíz évvel ezelőtt. Sütés közben eltűnik, szinte locsolnunk kell. S fontos, hogy a szervezetnek is zsírra van szüksége.” Végül pedig egy olyan tipp, aminek szinte az egész országban örülhetnek, hiszen nincs olyan magyar, aki ne szeretné a rántotthúst. „Teljesen más íze lesz a rántotthúsnak, ha kevés olajon sütjük. Persze legyen az alján egy kis olaj, de nem szívja magát, ezzel lehet spórolni is.

Zárásul pedig egy örök igazságot tolmácsolnánk Lászlótól! „A főzésben találjuk meg az élményt, az alkotási vágyat! Feljön hozzánk az éppen kiszemelt nő, nem kis dolog, ha tudunk neki főzni valami finomat, hisz nem csak egy férfit lehet a „hasán keresztül megfogni”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!