Pusztaszentlászló

2014.05.26. 14:10

Húsznál több golyó ütötte át a kitűzött zászlót

Pusztaszentlászló - A zalai 47. honvédzászlóalj zászlótartójáról, Püspöki Gráciánról emlékeztek meg a hét végén.

Arany Gábor

Püspöki Grácián volt az, aki a visszafoglalt budai vár ormára kitűzte a szűzmáriás lobogót 1849. május 21-én. Az évfordulóra és a magyar honvédelem napjára emlékezve koszorúzták meg sírját Pusztaszentlászlón. Az eseményről a zalaegerszegi Németh István küldött beszámolót.

A szombati ünnepség résztvevői Püspöki Grácián szép környezetben álló emlékoszlopánál. Fotó: Magyar Tartalékosok Szövetsége

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Zala Megyei Szervezete szervezte ünnepi rendezvényen részt vettek a zalai tartalékosokkal több éve baráti kapcsolatot ápoló Horvát Tiszti Szövetség képviselői is Rozario Rozga dandártábornok vezetésével.

Köszöntőjében Varga János polgármester kiemelte: kevés olyan zalai születésű katonahős van, kinek a sírja is a megyében található. Különösen fontosnak tartja ezért a tartalékosok elhatározását, hogy a későbbiekben minden évben Buda visszafoglalásának, és egyben a honvédelem napjának alkalmából megemlékeznek a hős zászlótartóról. Ezek az események egyre jobban rá fogják irányítani a figyelmet erre a sírkertre, és talán pénzügyi források is jobban rendelkezésre fognak állni a csodálatos természeti környezetben fekvő emlékoszlop és környékének méltó megújítására.

Ünnepi megemlékezésében Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság katonai referense felelevenítette az 1848/49-es szabadságharc fontosabb katonai mozzanatait, részletesen megemlítve Buda várának ostromát, illetve az ostromhoz közvetlenül vezető eseményeket. Kihangsúlyozta, történelmünk legfényesebb lapjaira tartozik a vár visszavétele, és ennek az eseménynek a számtalan névtelen honvédhőse közül is méltán emelkedik ki a Püspöki Grácián. A katonáknak kötelességük a zászlótartó emlékének ápolása, akinek bátorságára jellemző, hogy az ostromot követően megszámolták: a zászlóban több mint húsz golyó ütötte lyuk volt.

Végezetül az önkormányzat s a tartalékosok képviselői koszorút, a Horvát Tiszti Szövetség delegációja emlékmécsest helyezett el a sírnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!