Pusztaszentlászló

2010.05.06. 15:22

Virágzik a közeljövő energianövénye - Repce Pusztaszentlászló határában

A repcét már i.e. 5000-ben is termesztették Kínában, de i.e. 1500-ban Indiában is találtak róla írásos emléket . Jelenleg a mérsékelt égövű országokban elterjedt növény.

Varga Jánosné

Mély, sóhajtásra kényszerülök mikor elhaladok a pompában virágzó repcetábla mellett, ami jó érzéssel, energiával, minden rosszat elfeledve sok jó gondolattal tölt fel.
Szívesen mennék a tábla közepébe, szívnám magamba a vakítóan sárga szín és illat keverékét, de nem tehetem, ezért megelégszem az út széléről kapott látvánnyal.

Az őszi káposztarepcének az állati élelmezésben takarmányként, emberi fogyasztásra pedig étolajként, és egyre inkább bio üzemanyagként való hasznosítása ismert.
A világ repcetermelése az utóbbi években jelentősen megugrott. A belőle készült étolaj omega-3, omega-6, zsírsavakat is tartalmaz. Az olívaolajhoz hasonlóan a szív és érrendszerre gyakorolt hatása igen kedvező a koleszterinszint csökkentő hatása miatt.


A repcéből kiváló virágmézet jótékony hatásáról a természetgyógyászat már régóta ismeri.
Kristályosan fehér színű és zsírszerű termék. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott. Rendkívül magas a szőlőcukor tartalma, így a kellemes íze miatt a gyerekek is kedvelik.
Kevéssé savas mézek közé sorolható, ezért gyomorsav túltengés esetén javasolják a fogyasztását: - esetenként 1-1 kávéskanállal, míg állandósult gyomorsav problémák esetén napi 3 kávéskanállal ajánlott.

Szertelen időjárásunknak köszönhetően előfordulhat, hogy a repceérés egybemosódik az akácvirágzással, így  újabb szín és illat kavalkáddal gazdagodva járhatjuk be az erdőt-mezőt.

Ezek is érdekelhetik