Púder Nélkül

2009.02.16. 11:33

Nincs időm az evésre, csak "belapátolok" valami gyorsat

<b>ZH</b> - Gyakran hivatkozunk arra, hogy szívesen táplálkoznánk egészségesebben, de nincs rá időnk. A munkahelyünkön nincs étterem, nosza, jöhet egy pizza vagy más gyorséttermi étel, és gyakran este is csak valamilyen mélyhűtött fogás kerül az asztalunkra.

Varga Zsuzsa

A szakértők szerint természetesen időnként el lehet fogyasztani egy mélyhűtött pizzát, de azt tudnunk kell, hogy magas a zsírtartalma. Különösen a túlsúlyra hajlamosaknak kell meggondolniuk, milyen gyakorisággal fordulnak ehhez a kényszermegoldáshoz. De ha már pizza, akkor válasszuk inkább paradicsomos, mozzarellás feltéttel. Ám pizza helyett ehetünk tésztát, amelyre kész paradicsomszószból és friss paradicsomból készítünk szószt. Minél több mesterséges élelmiszert veszünk magunkhoz, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy valamelyik összetevőjére allergiásak lehetünk.

Ezen kívül a kész termékek (például a salátaszószok) gyakran túl sok sót és sok zsírt tartalmaznak. Általuk megváltozik az ízlelésünk s már nem tűnik olyan finomnak a saját főztünk, mert hiányoznak belőle a mesterséges ízfokozók.

Figyelnünk kell az egyes ételek összetevőire is. Ha a második helyen a növény olaj áll (például wok- vagy tésztaételek esetében), akkor jobb, ha óvatosak vagyunk. Minél előbb szerepel a felsorolásban egy anyag, annál nagyobb mennyiségben van jelen a kész vagy félkész élelmiszerben. A kész pizza például 60–80 gramm zsírt tartalmaz, s ez több az egész napra ajánlott mennyiségnél.

Tervezés

Az egészséges táplálkozás egyebek között a tervezésen is múlik. 

Szombaton délelőtt vagy reggel érdemes egy csésze tea mellett átgondolnunk, milyen feladatok és elintéznivalók várnak minket a következő héten, milyen gyakran és napszakban ehetünk otthon.

Szinte az egész heti étrend hozzávalóit megvásárolhatjuk előre, legfeljebb a kenyér felét vagy kétharmadát lefagyasztjuk. Már ezzel is időt s nem utolsósorban pénzt spórolunk meg.

Lehetőleg hétvégén próbáljunk meg új, egészséges fogásokat készíteni, amelyeket a többi napon immár rutinosan megcsinálhatunk.

Trükkök

Használjuk ki a mélyhűtő szekrényt. Vásároljunk hétvégén például mélyhűtott brokkolit. Ezt aztán egy hosszú munkanap után elővesszük, pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd rászórunk egy evőkanál sajtot. Aki kívánja, ehet hozzá húst vagy főtt krumplit - ezeket közben is el lehet készíteni - és máris komplett a vacsora.

Édesség a fiókban

Akik nem reggeliznek, gyakran farkaséhesek lesznek délelőtt. Ennek az az oka, hogy éjszaka kiürül az energiatartalékuk.

A teljesítőképesség fenntartásához pedig szükség van az egészséges reggelire. Anélkül lemegy a vércukorszint, és emiatt érezzük nagyon éhesnek magunkat. Ezért lehetőleg tartsunk egész hétre való ennivalót, például sovány sajtot és joghurtot a munkahelyünkön a hűtőszekrényben, és abból fogyasszunk. Akkor nem kell szendvicseket vennünk, amelyeknek zsírtartalma általában szintén magas, és mellőzhetjük az íróasztalunk fiókjába dugdozott édességeket is. 

És a "gyors kaják"

A dietetikusok és egészségügyi szakemberek szerint az amerikai nyelvben „szemét kajának” (junk food) nevezett gyorséttermi ételek (hamburger, sült krumpli, cukros szénsavas üdítők, sok fagylalt) a felelős a tömeges elhízásért. A menü szénhidrátban (cukor, keményítő) és zsírban gazdag, vitaminokban, rostokban és fehérjében viszont szegény. Egy felmérés szerint az amerikai felnőtteknek több mint a fele elhízott, vagyis legalább tizenöt kilóval haladja meg a testmagasságához illő ideális testsúlyt, és a súlyfelesleg már az egészségét veszélyezteti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!