Púder Nélkül

2015.02.04. 12:20

Pocakosan is csinosan

Az öltözködés, a megfelelő megjelenés egy nőnek mindig fontos, ám vannak olyan élethelyzetek, amelyek megnehezítik ezt.

Takács-Horváth Viktória

A hirtelen hízás vagy fogyás például tipikusan ilyen, különösen pedig a terhesség, amikor a test viszonylag rövid idő alatt megváltozik. Sok nő nehezen fogadja el ilyenkor a testét, nagynak, ormótlannak érzi magát, illetve azt, hogy nem saját magát látja viszont a tükörben. A helyesen megválasztott ruhákkal és kiegészítőkkel ezt a problémát ki tudjuk küszöbölni. Ehhez adunk most tanácsokat.

A kismama ruhatára nagyon fontos része a babavárásnak. Ezzel is jelzi, hogy ő most más állapotban van és felkészül az új életre. Fontos, hogy nemcsak a terhesség idejére választunk ruhát, hanem egyrészt a babával töltött első hónapokra is, amíg nem nyerjük vissza az alakunkat, másrészt pedig a következő terhességünk idejére is jól jöhetnek, ezért érdemes jó minőségűeket beszerezni. Másik jó tanács, ilyenkor nincs sok időnk keresgélni, ezért, ha jó ruhadarabot talál a kismama, vegye meg azonnal. Ne legyen bűntudata azért, ha egyszerre két-három nadrágot is megvesz, hiszen a régieket már nem tudja hordani és nem dolgozhat egyetlen egyben egész héten.

A dolgos hétköznapokhoz is megtalálhatjuk az illő darabokat

Könnyű azt gondolni, hogy a 36-os méretű kismama majd a terhesség alatt 40-42-es ruhákat vesz. No de ilyenkor csak a pocak nő, a test többi része nem, vagy sokkal kisebb mértékben, ezért a 42-es ruha pizsamaszerűen fog állni az amúgy még mindig 36-os méretű kismamán. Az első alapdarab, amit érdemes megvenni, az a bandázs. A hasat takaró kis ruhadarab arra az időre tesz jó szolgálatot, amikor még jók a nadrágok és szoknyák, de már nem tudja begombolni azokat. Az első kicserélendő ruhadarab a nadrág vagy a szoknya lesz. Ezekből többféle fajta létezik: a pocakbetétes, a magas derekú és a csípő fazonú. Eltérnek a vélemények, hogy melyik nőnek melyik válik be. Egy szabályt viszont érdemes betartani: legyen kényelmes, ne szorítson, de ne is lötyögjön. Ha felvettük, üljünk le benne és dőljünk előre, ha így sem szorít, akkor kiállta a próbát. A másik pedig, hogy sose vegyünk nagyobbat azzal a szándékkal, hogy úgyis belehízunk, hiszen nem törvényszerű, hogy hízni fogunk.

A három alapdarab legyen egy farmer, egy elegáns, sötét színű és egy melegítőnadrág. Emellett érdemes beszerezni egy alkalmi ruhát, amit ha megkötővel láttak el, akár a teljes kilenc hónapot is kiszolgálhatja. Számítani kell rá, hogy lesz olyan céges buli, színházi este vagy éppen esküvő, ahol meg kell jelenni, ezért jó szolgálatot tehet egy kényelmes, ám csinos ruha.

A felsőket sem hagyhatjuk ki a sorból. Érdemes szűk fazonú felsőt választani, mert azok nem raknak plusz kilókat oda, ahol nincsenek. A mell alatt varrt fazonok és az A-vonalasak a legjobbak és ezeket a babavárás időszaka után is bátran hordhatjuk. Tél lévén a kardigán a legjobb megoldás, amit a pocak növekedésével egyre kevésbé gombolunk majd be. A poncsókkal óvatosan: a rövidebb fazonúak jól állhatnak, de a hosszabbakat kerüljük, ormótlanná teszik az alakunkat.

Ilyen ruhában biztosan jól érezné magát minden kismama
Fotó: 123rf.com

Bármilyen darabokat is választunk, igyekezzünk a stílusunknál maradni, abban fogjuk később is a legjobban érezni magunkat. Hangsúlyozzuk a derékvonalunkat, amíg az látszik. Ehhez jó szolgálatot tehet egy öv, egy masni a ruhán, de akár egy minta is. Irányítsuk a tekinteteket a dekoltázsunkra, ehhez nem kell kivágott felsőt választanunk, inkább egy lelógó, ízléses nyakláncot. Ne gondoljuk, hogy a bő rétegekkel mindent megoldunk. A nagyon bő ruhák ugyanis kövérítenek, sőt, slampossá tehetnek minket. Ne hangsúlyozzuk a megszélesedett csípőt se. Ne válasszunk hosszított fazonú, vastag passzrészes felsőket, különösen ne vízszintes csíkozással és széles övvel. Az optikailag megvastagított csípő így összeolvadhat a combbal, ami tömbszerűvé teszi az alakot.

A garbó sem szerencsés választás, hiszen a nagy pocak és a mellek rövidebbnek láttatják a felsőtestet, így a garbó még az amúgy sem kecses nyakból is elcsal. Igyekezzünk nem minden díszítőelemet a felső testre helyezni (szőrmegallér, sál, kendő stb.), mert így a felsőtestünket sokkal robusztusabbnak fogjuk láttatni. Átlapolt ruhafazonokkal optikailag megnyújthatjuk az alakunkat, ezért érdemes ilyen felsőt és ruhát keresni az üzletekben. A kisebb termetűeknek a nagy pocak még jobban összenyomja az alakját, ezért kerülendő a lábat rövidebbnek mutató fazon: a boka felett véget érő nadrág és a bokacsizma. A célegyenesbe fordult kismamáknak a nadrág sem igazán jó választás, ekkor már nem lesz kényelmes egyik darab sem. Az utolsó hónapban inkább szoknyát vagy legginget viseljünk.

Kényelmesen, de csinosan

Általános szabály, hogy érezze magát a kismama kényelmesen, de maradjon csinos. Előbbi azért fontos, mert a várandósság ideje alatt rengeteg mindenre kell figyelnie, ne a ruha legyen az, ami ront a közérzetén. A második pedig azért, mert a léleknek is jót tesz, ha megdicsérik a kinézetünket és ha valami tetszetőst látunk a tükörben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!