Púder Nélkül

2016.01.24. 14:08

Mi illik, mi nem a báli szezonban?

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangnak, azaz a bálok és vidám összejövetelek időszakának köszönhetően céges bulik, szalagavatók, alapítványi bálok tarkítják mostanában naptárunkat.

Kiss Gyöngyvér

Hogy miben illik egy ilyen eseményen megjelenni, arról kérdeztük Krajczár Zsuzsa stíluskommunikátort.

A meghívókat szemügyre véve gyakran megakad a tekintetünk az előírt dress code-on, azaz öltözködési szabályon. Bár maga a kifejezés rendkívül trendinek tűnik, abszolút nem újkeletű témáról beszélünk. A középkori Európában a nemesség azért vezetett be bizonyos öltözködési formákat, hogy megkülönböztesse magát az alattvalóktól, azóta pedig már tudjuk: „az ízlés közösséget teremt”. De visszatérve a bálokhoz, először a szakembert arról kérdeztük: mit is jelentenek a meghívókon gyakran használt kifejezések?

A kiegészítőkkel ráirányíthatjuk a figyelmet előnyös adottságainkra - fejtette ki Krajczár Zsuzsa stíluskommunikátor Fotó: Ohr Tibor

- Három előírást különböztetünk meg, amelyek a báli öltözékekre vonatkozhatnak: a legelegánsabb white tie, az ennél némiképp megengedőbb black tie és a kevésbé elegáns, de még mindig alkalmi informal kategóriákat - mondta Krajczár Zsuzsa. - Amint a neve is mutatja, a white tie fehér mellénnyel, keményített inggel, csokornyakkendővel és fekete lakkcipővel viselt frakkot jelent a férfiaknál, míg a hölgyeknél földig érő nagyestélyit, könyök fölé érő kesztyűvel.

- Az operabálok öltözékét idéző esetben a fehér kiegészítőkre külön felhívnám a figyelmet, mivel például a fekete nyakkendő itt csak pincéreknek megengedett. A black tie esetén már a szmokinghoz fekete mellény dukál, puha, lehajtott, vagy egyenes gallérú fehér ing, fekete csokornyakkendővel és lakkcipővel, illetve hölgyeknek nagyestélyi, amely bár lehet valamivel egyszerűbb kivitelezésű, mint a white tie esetén, de a szoknyának ebben az esetben is mindenképpen a földig kell érnie. E szabvány alól csak az informal viselet nyújthat kibúvót, amelynél elég, ha a nők alkalmi ruhát öltenek, ami akár egy koktélruhát is magában foglalhat, de ezek hossza is csak maximum 5 centivel mehet a térd fölé. Az annál kisebb szoknya lehet figyelemfelkeltő, de egyáltalán nem elegáns. Az informal öltözéknél férfiaknak a sötét öltöny elegáns nyakkendővel és fekete fűzős cipővel is megengedett.

Ezeken az alkalmakon is igaz, hogy öltözékünk megváltoztatja közérzetünket, így a legjobb hatás elérése érdekében érdemes még alkatunkat és életkorunkat is figyelembe venni, mielőtt kiválasztanánk a megfelelő szettet.

- Akinek kevésbé előnyös a testalkata, maradjon inkább a visszafogott színeknél, mint a fekete, sötétkék, szürke, vagy mélyzöld, a tűzpirost kizárólag a bálkirálynőknek ajánlanám - fejtette ki Krajczár Zsuzsa. Hozzátéve, hogy bár tökéletes alak nincs, mindenkinek akad olyan testrésze, amelyet a legszebbnek tart magán, s érdemes felhívni rá a figyelmet, akár kirívóbb kiegészítők, táskák segítségével is.

- A félvállas ruha most is hódít, emellett rendkívül trendi, ha érdekes berakások, tűzések, hasítások, kivágások teszik egyedivé öltözékünket, amely alapanyagául taftot, csillogó lurexet, selymet, muszlint vagy akár organzát is választhatunk.Azt viszont mindenképpen fontos szem előtt tartani, hogy a lágy esésű, könnyed ruhák inkább a vékony, balerina alkatú nők számára előnyösek, a nehezebb textúrák pedig a teltkarcsúaknak kedveznek.

Mindemellett a szakember hangsúlyozta, rendkívül sikkesek a csipkéből, vagy csillogó kövekből álló díszítések.

- A szőrme is nagyon divatos, ezt bevonuláskor kepp, boleró, illetve kiskabát fazonban is különösen előnyös viselni, hiszen szintén fontos szabály, hogy belépésnél illik eltakarni a hölgyek vállát, dekoltázsát - jegyezte meg a stíluskommunikátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!