Púder Nélkül

2017.01.05. 08:28

Beke Barbarával, Euroskills bronzérmes kozmetikussal beszélgettünk szakmája helyzetéről

Ha valaki azon töri a fejét, hogy kozmetikusnak tanuljon, a legtöbb OKJ-s képzést hirdető oldal a következő kritériumokat szabja meg: légy türelmes, kommunikálj jól és tudj diszkréten viselkedni.

Mikó-Baráth György

Nyilván ezen feltételek mellett az sem árt, ha valaki megfelelő kézügyességgel rendelkezik, hiszen mégiscsak ez az alfája és omegája minden szépségápolási szakmának. A legtöbb férfinak, így e sorok szerzőjének is, elég fájdalmas emlékei vannak a kamaszkori pattanásos időszak miatt a kozmetikusokról, de a hölgyeknél már bizonyosan más a helyzet. Hiszen szép emlék lehet, például a szalagavatóra vagy éppen egy ballagásra elkészített sminkköltemény. A buszsofőrök, tűzoltók, mentősök, asztalosok és a biztonsági emberek világa után, a kozmetikus szakma szépségeit, nehézségeit is bemutatjuk. Talán női olvasóink örömére, hiszen végre megtudhatják párjaik, hogy mi is tart több órán át, egy szépségápolási programban. Riportalanyunknak az ország minden bizonnyal legbüszkébb és egyik legjobb kozmetikusát választottuk. A zalakarosi Beke Barbara, pár héttel ezelőtt, a Göteborgban rendezett Euroskills versenyen, szépségápoló kategóriában, harmadik helyet szerzett. Ezzel történelmet írt, hiszen magyar kozmetikus még sosem ért el ekkora sikert.

Az európai elismerés egyik kulcsa lehetett, hogy Barbi már egészen fiatalon elkötelezte magát  a  szakmája mellett.

- Már általános iskola 7. osztályában eldöntöttem, hogy kozmetikus leszek. Sokat rajzoltam, több versenyen is szerepeltem, innen jött a sminkelés szeretete. Ezért jelentkeztem aztán Keszthelyre, az Asbóthba. Itt volt négy évem még, hogy eldöntsem, biztosan kozmetikus akarok-e lenni. Végül maradtam az eredeti terveknél, nagyon hamar jött az első visszacsatolás, hogy megérte kitartani, hiszen az első versenyemen már negyedik lettem, úgy, hogy akkor még nem is voltam hivatalosan kozmetikus.

Barbara 2014 májusában szakvizsgázott. Ezt követően egy zalakarosi hotelben kapott állást, majd a Worldskills megmérettetésen (a szakmák világversenye) képviselte hazánkat São Pauloban. Az itt elért 16. helyezésnek köszönhetően kapott visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik szállodától. De, mik is egy jó kozmetikus legfontosabb ismérvei?

– Nyilván ez sokban függ attól, hogy a szakma melyik részét akarja csinálni. Engem a kézügyességem miatt a smink érdekelt, de ahogy haladtam a tanulmányaimmal, úgy megszerettem az ápolói kozmetikát is. Nem elvárás, hogy mindenki mindenben kiemelkedő legyen, koncentrálhat csak az ápoló vagy a masszázs részére is. Egy alap kézügyesség, ahogy már említetted, természetesen nélkülözhetetlen és a sok türelem is, de a legfontosabb, hogy szeresse a szakmáját!

A 2015-ös magyar csapat a Worldskills versenyen São Pauloban Fotó: A szerző

Barbara a húszas évei elején jár, így arról is átfogó képet tudott adni nekünk, hogy mennyire népszerű hivatása napjainkban a fiatalok körében.

- Népszerű szakma, telített is a piac. S éppen emiatt nem könnyű az elhelyezkedés a fiataloknak. Mert vagy nyit egy szalont, és összeszed egy rendes vendégkört, amiből meg tud élni, vagy szerencséje van, és ahol tanult, ott meghagyják alkalmazottnak. De a legtöbb esetben a vállalkozók, akik a tanulásra lehetőséget adnak, örülnek, ha a maguk részét ki tudják termelni, nem fér bele náluk plusz alkalmazott. Persze ez csak az én, szubjektív véleményem. Fontos még tisztázni, hogy más a szállodai és a szalon kozmetika. Nekem az előbbi jobban is fekszik, én itt is kezdtem, nagyon jól érzem magam ebben a munkakörben. De volt olyan munkatársam, aki 15 évig dolgozott a saját szalonjában, majd abbahagyta, felvették egy szállodába és egyszerűen nem tudott alkalmazkodni ahhoz, hogy az időpontokat betartsa, valamint, hogy folyamatosan változik a vendégkör. Sajnos ezen okok miatt nem sok fiatal marad a szakmában. Ugyanakkor, ha valaki csak alkalmazottként is, de el tud kezdeni dolgozni, az már egy jó indulási alap lehet!

Kétségtelen, hogy a szépségápolás különböző típusait leginkább nőkhöz köti a közvélemény. A mai divat által diktált normák után azonban nem mondhatnánk, hogy meglepődtünk Barbi azon állításán, hogy lassan egálban lesz a női és férfi páciensek száma. - Egyre többen járnak hozzánk férfiak. Arc és ránctalanító kezeléseket kérnek leginkább, akár a drágább formulákat is. Ezek után aligha mondhatjuk, hogy a nők hiúbbak lennének, mint a férfiak...sőt! Persze más kérdés a kamasz, serdülő fiúk esete. Őket sok esetben a szüleik viszik el kozmetikushoz. Hangsúlyoznám, hogy mennyire fontos a problémás bőr kezelése a megfelelő időben! Hiszen, ha akne (gyakori bőrbetegség, melynek köszönhetően pattanások jelennek meg) alakul ki, akkor a gyulladás roncsolhatja a szöveteket és hegesedés jöhet létre, amit a későbbiekben már nagyon nehéz, vagy nem is lehet teljesen eltüntetni.

A felvezetésben a tanfolyamok reklámszövegét idézve is szóba jött a kozmetikus szakmát illetően a türelem és a diszkréció. Sokan tartják, hogy a fodrász és a kozmetikus, sok esetben kisebb pszichológusi feladatokat is ellát vendégeinél. Barbinak is neki szegeztünk ezen állításunkat.

- Otthon is dolgozom egy szűk körnek, és náluk tényleg észrevehető, ha nem is vagyunk feltétlenül baráti viszonyban, mégis nagyon sok mindent megosztanak velem. De ez a szállodában sem ritka eset. Pedig az ottani kliensekkel általában egyszer találkozom, vagy esetleg évente néhány alkalommal. De, aki hozzám jön, annak muszáj megbíznia bennem, mert egyszer már találkozott velem, és utána újra hozzám jön, általában már nagyon megbíznak bennem, és ez nem is megy másként, hiszen mégiscsak a kezem alá fekszenek ...(nevet) Persze a hotelben van egy jelentős kör, aki megköszöni, fizet és elmegy, természetesen ezzel sincsen semmi baj!

Miután mindennek két oldala van, búcsúzóul arra kértük Barbarát, hogy mesélje el nekünk a szakmájával kapcsolatos legszebb és legnegatívabb élményét. -Nehéz kérdés, kezdjük talán legrosszabbakkal, mert a legszebbet könnyebb kiválasztani. Volt egy vendégem, akinek kis túlzással három szál szemöldöke volt. De ő állította, hogy amíg kozmetikus szedte, nagyon szép volt, viszont mostanában már magának csinálja. Viszont a szállodában nincs ehhez megfelelő tükör, ezért jött el hozzám. Én nem tudtam úgy kiszedni neki, hogy az megfeleljen. Már ott voltam, hogy megmondom, én erre nem vagyok képes... végül meg tudtuk oldani a helyzetet, mégpedig a következő módon. Szálanként mentünk, majd egyenként kérdeztem, hogy húzhatom, vagy nem húzhatom...de volt egy olyan esetem is, amikor munka közben megosztotta velem a hölgy vendégem, hogy ő Dubajban dolgozik...A kedvenc pedig az a pillanat volt, amikor a göteborgi versenyen a legszebb modellt húztam és akkor éreztem, hatalmas esélyt kaptam arra, hogy életem legszebb sminkjét csináljam. Szerencsére sikerült is ezt megvalósítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!