Púder Nélkül

2017.03.28. 14:15

Milyen az ideális napszemüveg a szemüvegesek számára?

Zalaegerszeg - A szemüvegesek számára okozhat némi fejtörést a napszemüveg használat, hiszen a legtöbb modell, amelyet a divatüzletekben kapni lehet, nem dioptriás.

Rákos Bianka

Aki nem akar kontaktlencsét, annak sem kell hunyorognia, hiszen számtalan megoldás létezik, hogy megvédjük szemünket az éles napfénytől.

A vezetésnél, a sportolásnál problémás a hagyományos szemüveg viselése, ám a mai világban szinte minden ilyen jellegű problémára van megoldás. Alternatívák tömkelege áll rendelkezésre, az pedig rajtunk múlik, melyiket választjuk.

- Manapság egyre népszerűbbek a fényre sötétedő szemüvegek - kezdte Kovács György optometrista - Ilyen típusú szemüveglencsét bármilyen dioptriára lehet találni, akár multifokálisra is, amely idősebbeknek és azoknak jöhet jól, akik közelre és távolra sem látnak élesen. A működése roppant egyszerű: két alapszíne van, a barna és a szürke. A lencse az UV és a fény hatására sötétedik be, illetve világosodik ki. Az új modellek reakcióideje is nagyon gyors, így mindig a helyhez és napszakhoz megfelelő sötétedést biztosít - fejtette ki a szakértő.

A clip-on szemüveg nem csak divatos, praktikus is. Örömi Nikolett szívesen hordja ezt a típust Fotó: Pezzetta Umberto

Az ilyen típusú szemüveg nemcsak praktikus és divatos, de a szemünknek is jót tesz. A lencse igazodik a fényviszonyokhoz, így optimális sötétséget ad, ám jobb, ha pár dologra odafigyelünk, mielőtt választunk.

- Fontos tudni, hogy a legtöbb ilyen lencse autóban nem lesz annyira sötét, mint a szabad levegőn. Ezek általában 70%-os sötétséget tudnak elérni, hordási idejük pedig 2-3 év. Ha lejár az időtartam, elhasználódnak így ajánlatos cserélni őket - tájékoztatott az optometrista.

A fényre sötétedő lencse azonban csak az egyik lehetőség, hiszen rendkívül színes paletta érhető el a színezett típusokból is. A színezett lencse úgy működik, mint egy közönséges napszemüveg, annyi különbséggel, hogy dioptria is van benne. A szakértő szerint manapság minden szín és forma elérhető belőle.

- Van színes és tükrös hatású is, de az emberek általában barna, szürke, vagy zöld színű verziókat választanak. A felsorolt színek nyugtató hatással vannak a szemre. A fényre sötétedővel szemben azonban van egy nagy hátránya: nem változik a fénye, így ajánlatos venni mellé egyszerű szemüveget is - tudtuk meg.

Nemrég megjelentek a piacon az úgynevezett, clip-on szemüvegek is, amelyeknek lényege, hogy mágnes segítségével a szemüvegkeretre ráillesztünk egy UV- és akár polárszűrős, sötét lencsét. Az ilyen modelleknél a kiegészítőt már tartalmazza az ár, így többé nem lesz gondunk az éles fénnyel.

- A mágneses mellett létezik olyan is, amelyet csak felcsatolunk a hétköznapi szemüvegre. Ezt bármilyen keretre rátehetjük, senki sem tudja majd megmondani, hogy nem napszemüveg van rajtunk - mondta a szakértő.

A clip-on típus gyakorlatilag a zsánerszerkezetű felhajtható előtétlencse utódja. Utóbbi is jó alternatíva lehet, de 2017-ben már kevésbé számít divatosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!