Púder Nélkül

2013.05.15. 20:44

Fussunk!

Zalaegerszeg - Egyre többen húznak futócipőt, fériak és nők egyaránt, s vezetik le a napi stresszt mozgással.

Szabó Judit

A Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE elnökét, Käsz Ferencet (aki mindennap futva megy Zalaegerszegről Bagodba tanítani, s visszafelé is) arra kértük, adjon néhány tanácsot a kezdőknek, akik most szánják rá magukat a futásra.

- A legfontosabb a megfelelő cipő - mondta Käsz Ferenc. - Szaküzletben vásároljunk, és ne egyedül válasszunk, hanem kérjük ki az eladók véleményét. Az sem mindegy, hogy a rekortán pályán, aszfalton vagy erdőben szeretnénk futni, ezt is tudni kell a jó cipő kiválasztásához. Javaslom, hogy a kezdők ne egyedül vágjanak neki, hanem próbáljanak társakat találni a sportoláshoz, mert így kitartóbbak lesznek.

Az is fontos, hogy ne erőltessük a dolgot.

- A kezdők általában első alkalommal megerőltetik magukat, szúr az oldaluk, alig kapnak levegőt, sokan ezért hagyják abba. Nem szabad egyszerre sokat futni, s ha elfáradtunk, sétáljunk, érezzük jól magunkat a levegőn - mondta az egyesületi elnök.

Käsz Ferenc kifejezetten szeret reggel sportolni, amikor még tisztább a levegő. Aki nem fut túl hosszú távot, reggeli előtt is nekivághat, persze nem azonnal ébredés után, kicsit magunkhoz kell térni előbb. Mások az esti időpontot szeretik jobban, a nap levezetésére is jó a kocogás.

Az Aszfaltszaggatók egyébként vasárnaponként közös, másfél órás futásra jönnek össze, erre a programra a kezdőket is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!