Púder Nélkül

2011.09.15. 07:55

Nő a felismert mell- és méhnyakrákos esetek száma, a halálozás csökken

A felismert mellrákos esetek száma a két és félszeresére, a méhnyakrákos eseteké pedig 20 százalékkal emelkedett 1980 és 2010 között világszerte, a legnagyobb mértékben a fejlődő országokban.

PLT

A The Lancet című orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint a felismert mellrákos esetek száma 1980-ban 640 ezer körül volt, amelyeknek 65 százalékát a fejlett országokban diagnosztizálták, ezzel szemben 2010-ben 1,6 millió volt az új esetszám, amelyek 51 százalékát fejlődő országban élő nőknél diagnosztizálták.

Ugyanezen időszak alatt a méhnyakrákos esetek száma évente 378 ezerről 454 ezerre emelkedett a felmérésbe bevont 187 országban.

Emlődaganat következtében 2010-ben 425 ezer nő halt meg, akik közül 68 ezren fejlődő országban élt fiatal nők voltak (15 és 49 év között). A méhnyakrák miatti halálozási arány csökkent, ám még így is 200 ezer nő életét követelte tavaly, akik közül 46 ezren éltek szegényebb gazdaságú országban és voltak 15-49 évesek.

A felismert rákos esetek számának emelkedését egyrészt a jobb diagnózis okozza, másrészt a népesség elöregedése, hiszen a világ lakosságának egyre nagyobb hányada éri el azt az életkort, amikor a rákbetegségek kockázata emelkedik.

Az elemzést a seattle-i Washington Egyetem kutatói végezték Mohammad Forouzanfar vezetésével.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!