Púder Nélkül

2011.09.13. 08:36

Egy sportcsalád otthona

Részese volt a magyar futball utolsó, komoly klubsikerének, 1985 tavaszán a Videoton az UEFA-kupa döntőjéig menetelt, a fináléban a Real Madriddal találkozott. Előzőleg győztes gólt lőtt a Manchester Unitednek. Wittmann Géza neje is élsportoló volt, kosaras, fiuk is válogatott kosárlabdázó. Igazi sportcsalád az övék. Tíz éve költöztek családi házba, ha a családfő szabadidejében legszívesebben főz, vagy a kertjével bíbelődik.

PLT

Wittmann Géza Polgárdiban nőtt fel, családi házban. Mosolyogva meséli, ma már elképzelhetetlennek tűnik, ami a hatvanas években természetes volt, az udvarban a kutya és macska mellett tyúkok, kacsák rohangáltak, a gazdasági épületben pedig sertések nevelkedtek. Őt a háztáji gazdaság nem érdekelte, a futball annál inkább, a gimnáziumot már testnevelés tagozaton járta, itt ismerkedett meg a nejével, Zabó Erikával, aki akkor lett élvonalbeli kosaras, amikor a férje NB I-es futballista. A feleség 300-szor lépett pályára az élvonalban, irányítóként, az Alba Regia és a ZTE együttesében, férje 111, elsőligás összecsapással büszkélkedhet, a Videoton, valamint a Zalaegerszeg gárdájában.

Úgy tervezte, hogy majdan fia is sikeres labdarúgó lesz, Krisztián azonban egy másik labdajátékban, kosárlabdában lett sikeres és ismert sportoló. A válogatott irányítója jelenleg Kecskeméten pattogtat, nem állandó vendége a Csóron található családi háznak, előfordul, hogy hosszú hetek telnek el, mire birtokba veszi szobáját. A helyiség tele van ereklyékkel, serlegekkel, érmekkel. A kiváló kosaras minden korosztályban gyűjtötte az elismeréseket. Édesapja megjegyzi: neki kevés emléke maradt, a meccsek után, csere útján, külföldi sztároktól szerzett mezeket elosztogatta, utoljára a Real Madrid elleni derbi lefújása után kapott dressztől vált meg, a fia egyik játékostársa a királyi klub fanatikus drukkere, neki adta a csecsebecsét. A szülők gyakran időznek a fiuk sportkarrierjének főbb állomásait tartalmazó szekrénysoránál, nem titkolják, büszkék a gyerekre.

A családfő az estéket jobbára a nappaliban, a bőrből készült sarokgarnitúrán tölti, tévénézéssel, érthetően futballmeccsekkel. Nyaranta a teraszon időznek legtöbbet, az étkezések ott zajlanak. A főzés nem csak a feleségnek megy jól, az egykori középpályás a konyhában is feltalálja magát, gyakran süt-főz, kedvence a rántott hús.

- Székesfehérváron és Zalaegerszegen is panellakásban laktunk, régóta vágytam a családdal kertes házba. Amikor a nejemmel összekerültünk, egy kis lakásnak is örültünk, de mindig készültünk arra, hogy majdan komolyabb élettérrel rendelkezünk. Tíz éve költöztünk Csórra, előzőleg több, kisebb települést végigjártunk Fehérvár környékén, végül ide költöztünk. Vettünk egy telket, a lakásunkat eladtuk és építkezni kezdtünk. Remek döntés volt, nyugodt, csendes utcában lakunk.

A házat nejével közösen álmodták meg, szorgalmasan rajzolgattak, az építész pedig végleges formába öntötte az álmaikat. Belül az élénk, vidám színek dominálnak. Az épületet alápincézték, alul a garázs – amelyben két gépkocsi könnyedén elfér – található, valamint a kazánház, a feleség varrószobája, toalett és tusoló. Felül a legnagyobb területet a nappali és az étkező foglalja el, amelyek közvetlen összeköttetésben vannak a konyhával, ahol minden a feleség elképzelései szerint alakult. A nappaliból nyílik a fürdő, a gardróbszoba, valamint a háló, a gyerek- és a vendégszoba. A nagy ablakoknak köszönhetően rengeteg fény szűrődik a lakásba.

A családfő a kertben is szívesen időzik, azt mondja, van dolga bőven. A fűnyírás nem emészti fel sok energiáját, a 150 tuja nyírása viszont ad feladatot. Egyedül ültette valamennyit, öt évvel ezelőtt. - Elmondhatom magamról, hogy két gólt lőttem az Manchester United-nak. Koplárovics Béla tíz évvel ezelőtt csak egyet, mégis mindenki őt emlegeti – jegyzi meg a kerben nevetve.

Szerző: Horog László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!