Púder Nélkül

2011.08.12. 07:21

Lógó mellek a szülés után? Már a múlté

Az anyatejes táplálás fontosságát kutatások igazolták. De vajon tartanak-e a nők attól, hogy a szoptatástól megváltozik mellük formája, nagysága?

PLT

- A nőiesség nem  a mell méretén múlik. Attól, hogy valaki anya lett, nem kell feladnia nőiségét. Sőt, miután kismama lett, úgy vélem,  az anyaság a női lét   kiteljesedése - mondja Kamarás Emese, aki tizenkilenc hónapos babáját, Kamillát tartja karjában, éppen egy délutáni szopizáshoz készülődve.

- Ráadásul szinte semmilyen alaki változást nem tapasztaltam a mellemen, mióta szoptatok. De még ha lenne is különbség, nem érdekelne: a gyermekem a fontos, az ő igényeit helyezem előtérbe, s azt hiszem, ezzel a legtöbb anyuka így van. Ha pedig több babánk lesz, ugyanezt az elvet követem majd. A gyerekkel való kapcsolat szempontjából szerintem elengedhetetlen az anyatejes táplálás.

Amerikai plasztikai sebészek kutatása azonban azokat a kismamákat is megnyugtatja, akik esetleg kételkednének: kimutatták, a szoptatás önmagában nincs hatással a nők mellformájára. Ám annál nagyobb mértékben befolyásolja a megereszkedést a testtömegindex, a dohányzás és az életkor. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy megalapozatlan a mítosz, miszerint a szoptatás a fiatalos mellek végét jelenti. 

- A terhességeknél a  hormonális hatások miatt változik meg a nők melle, függetlenül attól, hogy szoptatnak-e, és meddig táplálják így a kicsit. Sok minden szerepet játszik abban,  hogy milyen mértékű a változás, ám ez mindig egyénfüggő. Számít például, hogy mennyit mozog  a kismama: tanácsos ilyenkor a mellizmokat erősítő tornákat végezni - hangsúlyozza Gál Diána iszkaszentgyörgyi védőnő.   - Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is, teszi hozzá, valamint az, hogy melltartóval segítsük a kötőszövet teherbírását. Eddigi tapasztalatom alapján  a legtöbb kismama nem azzal foglalkozik, hogy milyen lesz a melle, s ez nagyon jó. A legtöbben belátják, ha párkapcsolatuk megromlott, azt nem elsősorban a testük változása okozza, ott nagyobb gondok vannak. Szerencsére a férfiak többsége kitart párja mellett akkor is, ha az anyaság meglátszik kedvesén. A nőnek ugyanis nagyon fontos, hogy párja biztassa, átsegítse a kisebb-nagyobb válságokon.

Ám azoknak a nőknek is van lehetőségük, akik nem fogadják el a gyermekvállalás utáni átalakult mellüket. Hazánkban  egyre népszerűbbek a plasztikai beavatkozások.
Pukancsik János plasztikai sebész főorvostól megtudjuk, azon női páciensei körében, akik mellükön kérik a műtétet, leggyakoribb ok a terhesség, a szülés okozta változással való elégedetlenség. A főorvos szerint a szoptatás nagyon is hozzájárul a megereszkedéshez, mivel a mellek mirigyállománya  lecsökken, s a bőr megnyúlik.
- Ugyanakkor minden nőt arra buzdítanék, szoptasson ameddig csak lehet, ez a baba és az anya egészsége szempontjából igen fontos. Ha nem elégedett a mellével, a szépészeti műtét ma már nem elérhetetlen. A legtöbb esetben a szülés-szoptatás után a mellfelvarrás megoldást jelent a problémákra. Sok hölgy, aki még gyermekvállalás előtt áll, kér mellnagyobbítást. A tapasztalatok szerint, bár a lehetséges szövődmények egyike lehet az, hogy gondok adódnak a tejtermeléssel, ez a beavatkozás nem befolyásolja a későbbi szoptatást. 

Szerző: Lovász Lilla

Ezek is érdekelhetik