A HELYZET

2017.12.13. 06:30

Emberségből példát

Gajdics Ottó

Ilyenkor, advent idején nem csak saját magára gondol az ember. Szakemberek, önkéntesek ezrei pedig gondolnak ránk, segíteni akarókra. Rendkívül sikeres volt például a vöröskereszt minapi akciója. Akár tízezer darab öt kilogrammos csomagot is össze tudnak állítani a szupermarketek kijáratánál átadott tartós élelmiszerekből. Nemrégiben a Katolikus Karitász és az Élelmiszerbank szervezett hasonló gyűjtést, az egyik áruházlánc pénztárainál pedig az Ökumenikus Segélyszervezet számára lehet felajánlást tenni. Küldhetünk pénzt egyszerű telefonhívással is, és adakozhatunk a legkülönbözőbb jótékonysági rendezvényeken. Árverések, kulturális események, cipősdoboz-akciók és mikulásgyár – fölsorolni is nehéz, milyen sok formában szervezik meg nagyon jó emberek, hogy valamennyien tudjunk jók lenni. És ezeken a szervezett akciókon több tízmillió forint értékben gyűlnek össze adományok a sok kicsi sokra megy elve alapján.

A fentiek megmutatják,

mennyire hamis az a beállítás, miszerint honfitársainkból kiveszett az együttérzés, hogy manapság hiánycikk a szolidaritás, és az önzés elnyomja a szeretetet.

Ez egyáltalán nincs így. Csak hagyni kell, hogy mindenki megtalálja azt a formát, amely a legalkalmasabb saját szolidaritásának kifejezésére. Senki nem írhatja elő, mit kell tennünk ahhoz, hogy emberségesek legyünk. Aki belül az, megtalálja a külső formát magától is. Kioktatásra, jöjjön az bárhonnan, egyál­talán nincs szükségünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!