a helyzet

2017.12.14. 06:30

Amerikai a porcelánboltban

Szakács Árpád

A Kispest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway szerint a felvidéki Dunaszerdahely egy szlovák falu. A tulajdonost arról kérdezték, miért ment el tőlük Marco Rossi sikeredző a Dunaszerdahely csapatához. Hemingway elmondta, Rossi annak ellenére távozott, hogy mindenki marasztalni akarta. „Marco, mi szeretnénk, hogy maradj. Kérdeztük, mi kell ehhez? De ő semmiképpen sem kívánt maradni. És ezzel befejeztük.

Aztán elment egy szlovák faluba edzőnek,

a jó Isten áldja meg. Csak a pénzért ment, semmi másért. Isten vele!”

Erre a kijelentésére a műsorvezető, Szombathy Pál is felkapta a fejét, vissza is kérdezett: „Dunaszerdahely egy szlovák falu?” Hemingway úr akkor sem vette a lapot, folytatta lekicsinylő megjegyzését: „Hát nem is ott lakik az ember, hanem Pozsonyban. Miért nem lakik Dunaszerdahelyen? Ha olyan izgalmas hely lenne, akkor ott lakna.”

George F. Hemingway eredeti neve Szabó György, Amerikában szívta magába a kultúrát és a tájékozottságot, ezért sikerülhetett ilyen könnyed módon vérig sértenie a felvidéki magyarokat. Tette ezt azzal a lazasággal, mint nemrég honfitársa, Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. Egy hónapja Nagyváradon megállt a jeles diplomata, és arról áradozott, milyen szépen sikerült Nagyvárad történelmi hangulatát restaurálni, milyen elragadó lett a „hagyományos román hangulat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!