A HELYZET

2017.12.16. 06:30

Piszkos egy per...

Ludwig Emil

Az elmúlt évtized – szó szerint is – legszennyesebb bűnügye az ajkai Mal Zrt. tulajdonában levő vörösiszap-tároló katasztrófája. 2010. október 4-én, 12 óra után pár perccel Ajka külterületén átszakadt a vállalat tíz méter magas támfalalapja, a megnyílt résen át egymillió köbméter lúgos szenny öntötte el a Torna-patak völgyében fekvő Kolontárt és mélyebben fekvő részeit.

Tíz ember meghalt, a mentők 304 ember sérüléseit látták el.

A mindent elsodró folyam 365 ingatlant, lakóépületet öntött el, sok házat a mennyezetig.

A Mal-vezérigazgató, Bakonyi Zoltán, az apja és a kollégái szomorúan vették tudomásul a történteket. Az érintettek egyetlen vigasza az állam és a kormány azonnali segítsége, a kárelhárítás, majd a két új, kertes lakótelep rapid megépítése.

Az érintett cég 15 vádlottját 2016. január 28-án felmentette a Veszprémi Törvényszék.A tárgyalás úgy zajlott le, mintha egy szakértői konferencia lett volna, megfeledkezve az elhunyt és megszenvedett áldozatokról. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet. Az újabb, megismételt tárgyalás december 11-én kezdődött a Győri Ítélőtáblán, Veszprémbe kihelyezve. Ifjabb Bakonyi úr az ügyészt támadta, a vádiratot komolytalannak nevezte. Szerinte a – súlyos égési sebeket okozó – zagytároló vörösiszap-lúgtartalma nem számított veszélyes hulladéknak.

Kíváncsian várjuk a per folytatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!