Programok

2015.04.24. 13:14

Visszatérnek a boldog békeidők - Ezekben a napokban több tízezren fordulnak meg Hévízen

Hévíz - Idén immár ötödik alkalommal rendezik meg a fürdővárosban a Boldog Békeidők programsorozatot, amely mára hagyománnyá vált és elválaszthatatlanul összeforrt Hévíz nevével.

Varga Lívia

- A 2011-es induláskor azt a célt tűztük ki, hogy legyen egy olyan nagyrendezvényünk, amely csak Hévízről szól, s amiről mindenkinek mi jutunk az eszébe. Ma már bátran kijelenthetjük, hogy ez sikerült: a Boldog Békeidők ugyanis mostanra ikonikus rendezvénnyé vált, ezekben a napokban több tízezren fordulnak meg a városban - fogalmazott Papp Gábor polgármester. Hozzátette: Hévíz a boldog békeidőkben, azaz a 19. század végén, 20. század elején indult el a polgári fürdővárossá válás és a világhír útján, ezt idézi a tömegeket vonzó jelmezes felvonulás is, amely idén különösen látványosnak ígérkezik. Testvértelepülésünkről, Pfungstadtból 55 fős küldöttség érkezik hozzánk. Német vendégeink a felvonuláson század eleji karneváli öltözékben vesznek részt, városnapi ünnepségünkön pedig közel harminctagú fúvószenekarukkal lépnek fel, s a régi barátságra tekintettel a szobakiadóknál szállnak meg.

A látványos és mindig vidám felvonulás számos turistát vonz az ország, s a világ távoli pontjairól. Többen külön erre az alkalomra szánt impozáns jelmezzel készülnek, míg mások a fényképezőgépet élesítik a sok-sok békeidőbeli kosztüm láttán. A vendégek közül évről évre gyarapodó számban a négynapos múltidéző hosszú hétvége időpontjához igazítják hévízi pihenésüket, amire ma már a szállodák is különböző csomagajánlatokkal készülnek.

- Most először a menet indulása előtt minden korabeli ruhába öltözött felvonulót megkínálunk Hévíz Város Borából, ami idén egy 2014-es évjáratú badacsonyi muscat ottonel - folytatja Papp Gábor. - Mindazok, akik jelmezbe öltöznek, a felvonulást követően, de még korabeli öltözékben, féláron utazhatnak a dottóval, továbbá csütörtökön több étteremben, csárdában és sörözőben is kedvezményt kapnak a résztvevők.

Pillanatkép tavalyról. Papp Gábor és felesége, Papp Ágota minden évben részt vesz a boldog békeidőket felelevenítő felvonuláson. Fotó: Archív

Lesznek olyan helyek, teszi hozzá a városvezető, amelyek boldog békeidős menüvel készülnek, így a nosztalgiázók megkóstolhatják például az először 1846-ban kiadott Rezi néni szegedi szakácskönyvéből készült étkeket, így például megtudhatják, 169 éve milyen volt a harcsapaprikás szegediesen, a csirke kapros lében vagy a nőiszeszély névre hallgató desszert. S ehetnek akár a Mikszáth Kálmánról elnevezett palóclevesből is.

- A négynapos rendezvény kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk a város múltját, jelenét, s felvillantsuk jövőjét is. A felvonulás például minden évben érinti Hévíz legfrekventáltabb területeit, így a hangulatos séta során azt is meg tudjuk mutatni, hova fejlődött a város, mi az, amire különösen büszkék vagyunk. A változás egyébként egyik évről a másikra is látványos, hiszen figyelünk arra, hogy az itt pihenő, gyógyuló vendégek által befizetett idegenforgalmi adót teljes egészében Hévíz fejlesztésére fordítsuk vissza.

A város születésnapjára minden évben ünneplőbe öltöznek az utcák és a terek. A rendezvényt, amely egyben a főszezon kezdete is, hónapokig tartó felkészülés előzi meg, még a növényeket is úgy ültetik ki, hogy erre az időpontra boruljanak virágba. A Hévíz parkjait, tereit díszítő rengeteg különleges tulipán pedig ma már ugyancsak messze földön híres.

A város hagyományosan május 1-jén tartja születésnapi ünnepségét, amelyen részt vesznek a megye politikai és közéleti vezetői, a környékbeli települések polgármesterei és számos intézményvezető. S ahogy minden esztendőben, ezúttal is ott adják majd át a város kitüntetéseit.

- A Boldog Békeidők négy napja alatt idén is színes programkavalkád vár mindenkit, aminek az igényes jazzmuzsika éppúgy része, mint a klasszikus nagyoperett és a sport - hangsúlyozza a polgármester. - A programok összeállításánál a minőségre és a sokszínűségre törekszünk; és arra, hogy minden korosztályt, továbbá a helyieket és a vendégeket is megszólítsuk, jöjjenek akár a szomszéd településekről, a megye és az ország távoli pontjairól vagy külföldről. Születésnapját ünneplő városunk tehát mindenkit szeretettel vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!