Programok

2016.09.26. 20:24

Programok, rendezvények Zala megyében szeptember 26-tól

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 26-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

Október 3.

Erdőről dalol az Aranykapu

Zalalövő - Az Aranykapu zenekar ad ingyenes koncertet hétfőn 10 órakor a Salla Művelődési Központban Dalol az erdő címmel.

A magyar hagyományokra támaszkodva

Zalalövő - Győrből indult három éve, de a nagybőgőn, gitáron és ütőhangszereken is játszó Lőrincz Tamás révén zalai kötődése is van annak az Aranykapu zenekarnak, amely a magyar néphagyományokra támaszkodva, elsősorban a gyermekközönséget célozta meg. A triónak már az ötödik nagylemeze jelenik meg idén ősszel, s most ennek az albumnak apropóján járják az országot. Legközelebbi koncertjük a térségünkben Zalalövőn lesz, hétfőn délelőtt 10 órakor a Salla Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében mutatják be a Daloló erdő című aktuális műsorukat.

Október 2.

Szentmise lesz a hegyi kápolnában

Szentmisét tart vasárnap 14 órától a börzöncei hegyi kápolnában Fliszár Károly zalaszentbalázsi főesperes, plébános.

Október 1.

Hévízi programok a zene világnapján

Hévíz - Két helyszínen és időpontban várják a zene világnapja alkalmából az érdeklődőket a fürdővárosban. Október 1-jén, szombaton 17 órától a Deák téri átriumban KÓTA stafétaátadó ünnepséget és népzenei hangversenyt tartanak Arany Páva díjas népdalkörök részvételével. Ünnepi köszöntőt Papp Gábor polgármester mond, zárszót pedig Birinyi József, a KÓTA társelnöke , a Hungarikum Szövetség elnöke. A stafétát a Hévízi Tiszta Forrás Dalkörtől a Körösladányi Fülemüle Népdalkör veszi át. Október 4-én, kedden 19 órától pedig a városháza dísztermében az Illyés-iskola diákjai és tanárai lépnek fel.

Gesztenyefesztivál Iharosberényben

Szombaton rendezik meg Iharosberényben a hagyományos gesztenyefesztivált. A délelőtt folyamán labdarúgó torna, bográcsos főzőverseny és vívóverseny lesz, majd 12 órától mikro térségi mezőgazdasági és vadászati kiállítás. A hivatalos megnyitót 15 órakor tartják, az érdeklődőket estig kulturális programok és természetesen, gesztenyés finomságok várják az általános iskola parkjában.

Falusi életmód hétköznapjai

Radamos  – Így éltünk egykor... címmel a régi falusi életmód hétköznapjait és az őszi paraszti munkákat mutatják be szombaton a muravidéki Radamoson. A Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület szervezésében délután két órától kukoricafosztást, tökmagköpesztést és kosárfonást próbálhatnak ki és tekinthetnek meg az érdeklődők, de lesz hagyományos ételek kóstolója is. Öt órától kulturális bemutatóval folytatódik a program. 

A finnországi hangversenyből

Szombaton 17 órakor a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar ad koncertet a zene világnapja alkalmából a nagykanizsai Rozgonyi iskola tornatermében. Az eseményen a zenekar augusztusi, finnországi hangversenyéből hallhatunk ízelítőt.

Bachata Maraton

A Kanizsa Salsa Egyesület szervezésében Bachata Maraton címmel szombaton 15 órától workshop lesz a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. Oktatók: Ladányi Zoltán és Komjáthi Zsófia. Este kilenctől party.

Táncház

Folytatódik a táncházi sorozat szombaton délután Nagykanizsán, a Magyar Plakátházban. Délután 4 és 5 óra között aprók tánca lesz, majd kézműves foglalkozás, hangszerbemutató, daltanítás, népi játékok, illetve ifjúsági és felnőtt táncház.

Szülők napja

Szombaton 10 órától az idősek világnapja alkalmából "Szülők napja" programmal várja az ellátottakat és a hozzátartozókat a zalakomári idősek otthona.

Kezdődik az idősek hete

Szombaton 15 órakor gálaműsorral veszi kezdetét az Idősekért Nagykanizsán Ünnepi Hét a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Fél hattól pedig idősek bálja.

Örökbefogadás és nyílt nap

Örökbefogadással egybekötött nyílt napot tartanak szombaton 11 óra és 15.30 között a nagykanizsai állatmenhelyen. Lesz kutyasétáltatás, cicasimogatás és lehetőség nyílik az örökbefogadásra is.

Szombat esti slágerparty

Zalaegerszeg - A nyári szünet után újra beindul a party-sorozat a megyeszékhely egyik közkedvelt szórakozóhelyén, a megújult, s ezzel párhuzamosan új nevet is kapott Angels - The Home klubban. Szombat este, azaz a szezonnyitó rendezvényen a Fáraó együttes játszik, a térségünk egyik legnépszerűbb bulizenekara ezúttal is klasszikus és modern slágerek garmadájával várja a kikapcsolódni vágyókat. A party tíz órakor kezdődik, a hangulat felmelegítéséről pedig egy közkedvelt lemezlovas, a Magyar Tengert is felkorbácsoló Christian Silverman gondoskodik.

Frenk a színpadon

Zalaegerszeg - Az első ismertebb formációjában, az alternatív rockot elektronikával is házasító Hiperkarmában többnyire dobolt, később azonban már énekes-gitárosként és billentyűsként ismerhette meg a közönség Torma Gábort, alias Frenket. A sajátos dallam- és szövegvilágú előadó a Budapest Bár egyik meghatározó frontembere is egyben, de szólistaként is remek dolgokat alkot. Koncertjein szólóalbumainak dalai mellett olyan hatalmasságok dalaiból is szívesen válogat, mint David Bowie, Tom Waits vagy Ian Dury, ezzel teszi még izgalmasabbá a programot. Szombat este Zalaegerszegre látogat, a zenei programjait újra életre keltő PopUp Café színpadán mutatja meg az érdeklődő közönségnek, hogy mit is gondol napjaink zenei trendjeiról, s abba hogyan képes beilleszteni teljesen egyedülálló művészi ars poeticáját.

RETRO

Zalaegerszegen, a Mimosa Lounge-ban szombat este retro party várja a 80-as és 90-es évek zenéinek kedvelőit. A hangulatfelelős ezúttal D.J. Cary lesz.

AKUSZTIKUS

Nagykanizsán, a Clutch Pubban szombat este nyolctól a Con Classe Trió játszik.

CSAJOK

Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombat este Csajszombat program lesz. A zenéért D.J. Chris és D.J. Szasza felel.

GASZTRO

Tormaföldén, a IX. Gesztenye-, Bor- és Toros Fesztiválon szombat délután Kósi Kornél és Kósi Kornélia duója, fél hattól a Kocsmazaj együttes, este fél héttől pedig Dobrády Ákos lép színpadra.

Szeptember 30.

Nyugdíjasok találkozója

Lenti - Az idősek világnapja alkalmából szervez pénteken találkozót a környékbeli nyugdíjas szervezetek tagjainak a lenti Civil Nyugdíjas Klub. A délutáni rendezvényen köszöntőt mond Horváth László polgármester, majd az időseket érintő témákban kezdődik fórum. Szó lesz egyebek mellett az internetes vásárlás veszélyeiről, különféle egészségügyi problémák kezeléséről, valamint a bűn - és baleset-megelőzésről is. A rendezvényen emellett egészségügyi szűrővizsgálatokkal is várják a résztvevőket.

Őszi hangulatban

Pénteken 18 órakor nyílik meg a letenyei városi könyvtárban Varga Ernő szüreti eszközöket bemutató makett kiállítása.

"Pillangó szárnyam kitárom"

Pénteken 17 órakor e címmel nyílik meg a zalakarosi általános iskola aulájában a Varga Attiláné művésztanár képeit bemutató tárlat.

Kutatók éjszakája a PEN-en

Pénteken 17 órakor veszi kezdetét a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán (PEN) a kutatók éjszakája című hagyományos programsorozat. Ennek keretében 17 órától interaktív kvízjátékban vehetnek részt a felnőttek és gyerekek "Kalandok a víz világában" címmel, lesznek látványos kísérletek is, majd pedig előadásokra kerül sor Hol a legjobb élni Magyarországon? illetve Intelligens vezérlés a háztartásban címmel. Fél nyolctól csillag lesre várják az érdeklődőket a Canis Maior csillagdában.

Diéta a cukorbetegségben

Dietoterápia a cukorbetegség kezelésében címmel tart előadást a Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete szervezésében pénteken 15.30-kor Ruff Hajnalka dietetikus a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében.

PARTY

Zalaegerszegen, a Records Music Pubban péntek este Mr. Bősze, holnap Von Chris áll a lemezjátszónál.

ROCK

Nagykanizsán, az Ady utcában, a Kultúr Korzó program keretében péntek este hét órától a Zinger zenekar ad koncertet.

ELEKTRO

Nagykanizsán, az újonnan megnyitó C1-ben péntek este Beatbros., Koko Jr., Macco és D.J. Wyck keveri a zenét.

Szeptember 29.

Dr. Bence Lajos köszöntése

Lendva - Csütörtökön este hat órakor a városi könyvtárban mutatja be a Pannon Tükör idei negyedik számát a főszerkesztő Kaj Ádám, illetve a lap munkatársa, Szemes Péter esztéta. A kiadvány külön összeállítással emlékezik meg a muravidéki magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, dr. Bence Lajos író-költő, irodalomtörténész hatvanadik születésnapjáról, a lendvai bemutatón erre külön is kitérnek.

A Tölgyvári Körben

Zalaszentgrót - A zalaszentgróti VMK helytörténeti klubja, a Tölgyvári Kör csütörtökön este 6 órától tartja szezonindító összejövetelét a gyermekkönyvtárban. Ekkor állítják össze a következő időszak programját.

Pincében rejtegetett képek '56-ról

Zalaegerszeg - Rejtett képek '56 címmel nyílik kiállítás csütörtökön 17 órakor a Keresztury VMK Gönczi Galériájában A tárlat Görgényi István tatabányai festőművész (1917 - 1973) művészeti hagyatékába kínál bepillantást, mégpedig a legnagyobb titokban festett, kalandos sorsú, '56-os témájú alkotásai révén. A képek az ötvenes évek végén és a hatvanas évek első felében születtek, majd évtizedeken át egy pincében rejtőztek. A hagyatékra felfigyelt a keszthelyi születésű Rigó Erik műgyűjtő, s azóta több kiállításon is bemutatták a kuriózumnak számító kollekciót. A kiállítás megnyitóján dr. Gyimesi Endre köszönti a vendégeket, majd Sümegi György művészettörténész méltatja a művek jelentőségét. A programon közreműködik a Canterina Kamarakórus, a tárlat október 15-ig látogatható.

Szeptember 28.

Szerdán tartják a hangos próbát

Zalalövő - A motoros sziréna hangos próbáját tartják szerdán a kisvárosban. A riasztó és tájékoztató eszköz működöképességét ellenőrzik majd a szakemberek, de emiatt a lakosságnak nincs teendője.

A kelták zalai hagyatéka

Zalaegerszeg - Tudományos Esték címmel közös előadássorozatot szervez a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. Az ingyenes program szeptember 28-án, szerdán 17 órakor indul Havasi Bálint régész A titokzatos kelták régészeti hagyatéka Zalában című előadásával. A háromhetente jelentkező program tudományos igényű, de szórakoztató kikapcsolódást ígér, történészek, régészek és néprajzosok meghívásával.

Szeptember 27.

Zalalövő – Kedden délután öt órai kezdettel, az önkormányzati hivatal tetőtéri tanácskozótermében tartja soros ülését a város képviselőtestülete. A tervezett napirendi pontok közt szerepel a nyári programok értékelése, önkormányzati házhelyárak megállapítása, valamint a város gazdálkodásával és a költségvetésével összefüggő   kérdések megtárgyalása is. 

Kultúrtörténeti nevezetességek

Lendva – A turizmus világnapja apropóján kedden délelőtt 10 és délután öt óra között  mutatják be a város kultúrtörténeti nevezetességeit Lendván. Az érdeklődők többek közt megtekinthetik a Makovecz Imre által tervezett Városi Színház- és Hangversenytermet, a Szlovén Holokauszt Múzeumként is szolgáló zsinagógát, valamint a Galéria és Múzeum gyűjteményeit, így a várban található kiállításokat – köztük a Joan Miró képeket –, illetve  Fő utcai kiállítóteremben látható, a város polgárosodását, ernyőgyártását és nyomdászatát is bemutató tárlatokat.

Királyi, császári rezidenciák

Zalaegerszeg - Művészettörténeti kalandozásra invitál a Zalai Nők Egyesülete. Ma 18 órától Szirbek István művészettörténész tart előadást a Tudomány és Technika Házában a párizsi Louvre királyi és császári rezidenciáiról. Virtuális séta keretében pillanthatunk a Louvre termeibe, melyek máig őrzik a nagy francia uralkodók emlékét, de megjelennek az egyiptomi fáraók, asszír uralkodók is.

KIÁLLÍTÁSOK

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény; Németh János Kossuth-díjas keramikusművész kiállítása (állandó kiállítások); „A körárkoktól a kőfalakig” című kiállítás (szeptember 30-ig)

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: „Ady25” címmel az Ady-iskola művésztanárainak és öregdiákjainak közös kiállítása (október 13-ig)

Móricz Galéria: „Indiából, szeretettel” - dr. Simán László fotókiállítása (szeptember 30-ig)

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok, Dél-Zala évezredei (állandó kiállítás); „Germánok” (időszaki kiállítás)

Képzőművészetek Háza: Válogatás Z. Soós István grafikáiból; Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek állandó kiállítása; Arcrekonstrukciós kiállítás (szeptember 30-ig)

Magyar Plakát Ház: „Háttérképek” (időszaki kiállítás)

Medgyaszay Ház: „Mesevarázs” - Szőke Veronika művészetterapeuta kiállítása nemezekből és grafikákból (szeptember 30-ig)

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum: Főúri életforma a 18-19. században; Hintókiállítás; Vadászati kiállítás; Modellvasút kiállítás; Pálmaház

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek” (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma; A Bakony biodiverzitása - A Balatontól a Kisalföldig című időszaki kiállítás (december 10-ig)

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: „A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Pécs-Baranya Művészeinek Társaságának kiállítása (szeptember 30-ig)

Egervár

Várkastély: Paulovics Zoltán Nagy elődök nyomában című tárlata; Szakter Judit Érzelmek című kiállítása (szeptember 30-ig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!