Programok

2016.10.10. 11:23

Programok, rendezvények Zala megyében október 10-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 10-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

Október 18.

Hangverseny

Keszthely - A Zene Világnapja alkalmából keszthelyi kórusok hangversenyére várják a közönséget a Balaton Színházba, kedden 17 órai kezdettel. A koncertre díjtalan a belépés.

Október 17.

Deák Ferencre emlékeznek

Zalaszentgrót  –  Tizenöt éve magánkezdeményezésként indult, és pár éve a város hagyományos rendezvénye lett a Deák Ferenc születésnapja alkalmából rendezett fáklyás felvonulás és megemlékezés. Idén október 17-én, hétfőn este 6-kor gyülekeznek a résztvevők a Batthyány-kastély parkjában, a Deák látogatásainak emlékére 2001-ben állított kopjafánál. Mécsesgyújtás után a városháza melletti Deák szoborhoz vonulnak az emlékezők, ahol   elhelyezik virágaikat és mécseseiket.

Kismama Klub

Nagykanizsa – A terhesség élettanáról és a gyermekágyas időszakról is hallhatnak információkat a leendő anyukák október 17-én, hétfőn, 17 órától, a Református Egyházközösség Kálvin téri épületében. A Kismama Klub nevet viselő programsorozat első rendezvényén dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos tart előadást.

Koszorúzás

Keszthely - A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja és a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár minden emlékezni vágyót vár hétfőn 15 órára a Deák Ferenc u. 2. szám alatti ház elé az államférfi halálának 140. k 140. évfordulója alkalmából tartandó eseményre: Deák Ferenc reliefjének és emléktáblájának koszorúzására. Megemlékező beszédet mond: Dr. Cséby Géza irodalomtörténész.

Október 16.

Gombócok és szüret

Sümegcsehi – Gombócfesztivált és szüreti mulatságot rendeznek október 16-án, vasárnap Sümegcsehiben. A lakók 13 órakor gyülekeznek a faluház előtt. Itt megáldja az újbort Östör Dániel, az augusztusban kinevezett plébános, majd megindul a zenészekből, feldíszített hintókból, lovasokból álló maskarás menet. A Kocsmadombon 3 órától a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar játszik. A rendező Sümegcsehi önkormányzata  nevében Sziva Erika polgármester mond köszöntőt. Utána a kisbíró mondja el intelmeit, majd kezdődik a színes, változatos mulatság. Fellép  a Kid Dance, a helyi népdalkör és néptánc együttes, szerepelnek a sümegcsehi óvodások és iskolások.  A gógánfai Klikk társulat műsora után a mihályfai Daloskör operettműsora következik. A   résztvevők   szilvás gombócot és  sült gesztenyét kóstolhatnak.

Szépkorúak napja

Garabonc - A település idős lakóit köszöntik vasárnap, 11.00 órától, a művelődési házban. A rendezvény ezúttal is szentmisével kezdődik, majd ebéddel és zenés műsorral kedveskedik a szépkorúaknak a község önkormányzata.

Veni Sancte

Nagykanizsa - Szentmisére várják vasárnep, kilenc órától az általános-és középiskolás diákokat a Felsőtemplomban. A hagyományos Veni Sancte-n, azaz a hittanévet nyitó, „szentlélekhívó”- szertartáson közösen kérhetik majd a fiatalok, a szülők és a pedagógusok az Úr oltalmát, segítő erejét az idei oktatási esztendőre is.

Szüreti felvonulás

Becsvölgyén ma délután színes, hangulatos programok várják a lakosságot és az arra járó érdeklődőket. Fogatokkal, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar kíséretében a barabásszegi gondozási központtól indul  14 órakor fogatokkal a szüreti felvonulás. A menet a faluban több helyen megáll, majd a faluháznál ér célba, ahol 16 órától hangulatos szüreti műsor veszi kezdetét.

Nyitott műhelygalériák

Zalaegerszegen a Gébárti-tónál levő Kézművesek Házában ma 14 órától nyitva lesznek a kézműves műhelyek. A nyitott műhelygalériák rendezvénysorozat őszi programján számos érdekes tevékenységet próbálhatnak ki az érdeklődők. Mód nyílik terméskép összeállítására, különféle, például csuhéból,  gesztenyéből, kukoricaszárból levő terményjátékok készítését tanítják az ügyes kezű kézművesek. Ki lehet próbálni a hagyományos kézi kukorica morzsolást. Közben a helyi kistermelők vására kínálja a portékákat, a vitrinkiállításban pedig karcolással díszített kobaktök használati tárgyak és bőrmunkák, népi játékok lesznek láthatók.

Október 15.

Tök-muri  az Apáczaiban

Zalaegerszeg –  Az Apáczai   művelődési központban   október 15-én, szombaton 14 órától   Októberi tök-muri címmel tartanak rendezvényt. Tökfaragás, nemezelés, mécseskeresés szerepel a programban, és lehet sütőtököt  kóstolni. Koncertet és táncházat is szerveznek a gyerekeknek.

Fókuszban a káposzta

Zalaegerszeg – Káposztanap lesz az egerszegi piacon szombaton délelőtt. Kóstolásra is várják az érdeklődőket, a kondérban paradicsomos káposzta készül majd.

Figyelemfelhívó és példamutató közös bringázás

Nagykanizsa – Szombaton példamutató és figyelemfelhívó kora esti kerékpározásra invitál minden érdeklődőt a Nagykanizsai Rendőrkapitányság és a Nagykanizsai Városi Balesetmegelőzési bizottság. A részvétel feltételei között kiemelten szerepel a kerékpárokon működő világító berendezés, illetve egyéb láthatóságot biztosító elemek és öltözékek. Gyülekezni 16 órától az Eötvös téren lehet, ahol ingyenes kerékpár regisztrációt is tartanak, illetve a láthatóságot segítő eszközöket osztogatnak a szervezők. Ezt követően közös bringázás veszi kezdetét, érintve a Platán sort, a Teleki utcát, Hevesi utcát, Dózsa utcát és Petőfi utcát, végül az Eötvös teret.

Fikciók nélküli fickók

Nagykanizsa – A Fiktív Alkotók bandája zenél majd azon a retro party-n, amit szombaton rendeznek a Honvéd Kaszinóban. A kanizsai zenészekből verbuválódott csapat többek közt rock, funky és reggae muzsikákkal szórakoztatja  majd a közönséget.

Széchenyi és Deák

Zalaszentgrót  – Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából  konferenciát rendeznek Zalaszentgróton és Kehidán október 15-én. A program 10 órakor koszorúzással kezdődik, majd a zalaszentgróti Turisztikai Irodában előadások hangzanak el Széchenyi és Deák kapcsolatáról. A program Kehidán, a Deák-kúriában folytatódik előadással  és múzeumlátogatással.  A szervezők – Zalaszentgrót önkormányzata és az Országos Széchenyi Kör – minden érdeklődőt várnak a konferenciára.

Október 14.

Civil véradás a könyvtárban

Nagykanizsa  – Pénteken (október 14), 12.30-tól 16 óráig „Civil véradás” lesz Nagykanizsán, a Halis István Könyvtárban. A könyvtár közössége és olvasótábora, a Vöröskereszt és a Civil Központ együttműködésének eredményeként három éve szerveznek véradó napokat. A tavaszin például 42 személy adott vért, s pénteken is minél több donort várnak, hogy segíthessenek a beteg embereknek.

Október 13.

Zrínyi-emlékév alkalmából

Lendva – A Zrínyi emlékév alkalmából mini-konferenciát tart csütörtökön a lendvai Bánffy Központban a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Az este öt órakor kezdődő eseményen prof. dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, illetve dr. Hausner Gábor alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa ismertetik a Zrínyi dinasztiával, továbbá a sokáig elveszettnek hitt Új Zrínyi-várral kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit.

Október végi tiszta lángok

Lendva – Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket Október végi tiszta lángok című zenés estjével a zalaegerszegi Énekmondó együttes. A műsort csütörtökön este, hat órai kezdettel mutatják be a lendvai városi könyvtárban. 

Búcsúnap, körmenettel

Homokkomárom  - Október 13-án, csütörtökön ismét várják a zarándokokat a dél-zalai település kegytemplomába. A hagyományos, hóközepi búcsúnap ezúttal is csöndes szentség - és rózsafüzér imádással kezdődik. Majd ezt követően, öt órától, keresztút-járáson vehetnek részt a hívek, este fél héttől pedig szentmisén, melynek keretében  pedig szentmisén, melynek keretében a kegytárgyak megáldására is sor kerül.

Fatimai engesztelés

Vaspör - A Vaspörhöz tartozó, Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt pusztacsatári kegytemplomban, illetve a hozzá tartozó területen Fatimai engesztelésben részesülhetnek a hívek október 13-án, csütörtökön. Az engesztelés 16 órakor, a szentmise pedig 17 órakor veszi kezdetét. A helyi plébános, Mikolás Attila által a szentgyónás az engesztelés teljes ideje alatt biztosított lesz. Mikolás Attila felkérésére a terület korábbi plébánosa, Orsós Zoltán is részt vesz a Fatimai engesztelésen, amelyet ebben az évben most rendeznek meg utoljára.

Október 12.

Rémtettek Rákosi alatt - Levéltári konferencia

Zalaegerszeg - Egy diktatúra anatómiája - Előadások a Rákosi-korszak történetéből címmel tart konferenciát a Zala Megyei Levéltár október 12-én, szerdán fél tíztől a városi díszteremben (Széchenyi tér 3.-5.). Az előadók között lesz dr. Ö. Kovács József egyetemi tanár, dr. Tóth Judit főlevéltáros, mindketten a paraszti identitástudat változásairól beszélnek. Dr. Szabó Csaba, a nemzeti levéltár főigazgató-helyettese az egyházüldözésről szól, dr. Kovács Attila az Etnikai Kutatóintézet munkatársa Jugoszlávia és Magyarország viszonyáról (1948-1953). A zalai történészeket Erős Krisztina és Káli Csaba képviseli, ők a határsávi kitelepítésekről és a zalai pártelitről adnak elő, Bekő Tamás segédlevéltáros Zalatárnok ötvenes évekbeli mindennapjait idézi fel.

Nagykanizsa – A Felsőtemplomban október 12-én szerdán, a 18 órakor kezdődő szentmise után liturgiamagyarázatot tartanak, melynek során a mise felépítéséről, részeiről hallhatnak a hívők. Ezt követően minden hónap második, illetve negyedik szerdáján várják újabb, hasonló alkalmakra  az érdeklődőket.

A forradalomra emlékeznek

Keszthely – Szerdán  17 órakor a Fejér György Városi Könyvtárban Tar Ferenc  tanár tart előadást Keszthely az 1956-os forradalom napjaiban címmel. Ezt követően Nagy Pál, József Attila-díjas író, műfordító előadását hallgathatja meg a közönség Egy 56-os forradalmár élete Párizsban címmel. Az 1956-os  forrradalom és szabadságharc hatvanadik  évfordulójára szervezett programsorozat október 17-én folytatódik,  17 órakor az Eldorádó című filmet vetítik a  Balaton Színházban.

Várostörténeti előadás

Nagykanizsa - A Mindentudás Egyeteme program legújabb „állomásának” keretein belül Rábavölgyi Attila pedagógus mesél érdekességeket a dél-zalai város népesedéstörténetének több száz esztendejéről: a török uralom „végétől” a második világháború befejezéséig.  Az előadásra ma, tíz órától várják az érdeklődőket a Halis István Városi Könyvtárba.

Megfigyelési módszerek

Gellénháza – A Gellénházi Nők Egyesülete szervezésében szerdán 18.00 órakor Bánfalvi Péter amatőrcsillagász, a Zala megyei TIT elnöke Csillagászati megfigyelési módszerek és eszközök címmel tart előadást a helyi művelődési házban.

Október 11.

Külföldiek törzsasztala

Zalaszentgrót  – Idén az utolsó összejövetelüket tartják a Zalaszentgrót környéki németajkú ingatlantulajdonosok. Október 11-én, kedden 18 órától a Fiáker étteremben a németül beszélő helybélieket is várják.

Festői tükröződések

Nagykanizsa – E címmel nyílik kiállítás Németh Márta festőművész munkáiból, a bibliotéka Kálvin téri épületében. A tizenegy órakor kezdődő tárlatnyitó ünnepségen Lengyák István galériavezető pedagógus mutatja be az alkotót és annak munkásságát. A különböző évszakok hangulatát felidéző tájképekből álló festménycsokor október 27- ig tekinthető meg a könyvtárban.

KIÁLLÍTÁS

Csuhé-babák tárlata

Nagykanizsa  – Pulainé Cserti Ilona népi iparművész kukoricacsuhéból készített munkáiból nyílt kiállítás a napokban a Rozgonyi-iskola galériájában. A rendhagyó tárlaton bemutatott alkotásokat – köztük a babákat, a házi jószágokat és a betlehemi királyokat – a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Képek, természetesen

Nagykanizsa – A kórház galériájában „Szeretem a természetet" címmel nyílt kiállítás Bálint Pál amatőr fotós fényképeiből. Az üzemgazdász mérnök szabadidejében előszeretettel kirándul: nem hagyja otthon a kameráját sem. Természetjárás közben megörökíti a szép tájakat és a különleges állatokat. Az október végéig megtekinthető kiállításon Izlandi kalandozásáról ad közelképet a hobbi fotós.

Lepkeszárnyam tárom

Zalakaros - Október 28-ig látogatható az a kiállítás, ami nemrégiben nyílt Varga Attiláné művésztanár munkáiból a Móra Ferenc Általános Iskolában. A Galambokon élő pedagógus több festményét pillangókkal ékesítette, melyek a gyermekek lelkének színességét, felszabadultságát és szépségét szimbolizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!