Programok

2015.07.12. 10:29

Programok, rendezvények Zala megyében július 13-tól

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 13-tól. Böngésszen, és válogasson!

Szülinapi megakoncerttel ünnepel Velencén az EFOTT!

Extrán tuningolt meglepetésekkel készülnek a szervezők. Velencén rendezik meg július 14-19. között hazánk legpatinásabb fesztiválját. Magyarország talán legszerethetőbb bulija jubilál, és a 40. évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha: Punnany Massif, Quimby, Somló Tamás, Wellhello, Dub FX, Tankcsapda, Vad Fruttik, Halott Pénz, Ganxsta Zolee és a Kartel 20. szülinapi nyitókoncert és még sokan mások! (x)

 

JÚLIUS 26.

Közlekedési eszközök megáldása

Zalaegerszeg – A Szűz Mária Szeplőtelen Szíve (kertvárosi) plébániatemplom parkolójában - a Magyar Autóklub helyi szervezetével közösen - július 26-án, 10 órai kezdettel kerül sor a közlekedési eszközök megáldására.

 

JÚLIUS 25.

Let's go to the Ebergény

Zalaegerszeg – Ebergényben július 25-én fesztivált rendez a megyeszékhelyi városrészek művelődési központja. A buszfordulónál 14 órakor kezdődik a program, többek közt kispályás focival. A 16 órakor kezdődő kulturális programban helyi produkciók mellett fellép Ihos József (mint Kató néni), illetve operettműsorával az Orfeum Vándorszínpad is. Később nyílik kiállítás (Nagy Szilvia tűzzománc képeiből), lesz rendőrautó bemutató, és kiderül, ki nyerte az erre a napra meghirdetett bögresüti versenyt.

Vásár Szent Jakab napján

Dobronak   – Egy régi hagyomány, a Jakab-napi vásár  felelevenítésére törekszik a dobronaki helyi közösség. A programhoz ünnepi szentmise is társul, ennek főcelebránsa dr. Márfi Gyula veszprémi érsek lesz.

Minderről Koren Stefán, a helyi magyar önkormányzati nemzeti közösség tanácsának tagja tájékoztatta szerkesztőségünket, aki azt is hozzátette: a július 25-i rendezvénynek van egy szimbolikus jelentősége is, hiszen az a dobronaki és muravidéki magyarság melletti kiállásként is értelmezhető.

A Szent Jakab-napi búcsú és vásár programja már reggel nyolc órakor elkezdődik. Fél kilenckor kezdődik a szlovén nyelvű istentisztelet, amit 11 órakor magyar nyelvű szentmise követ. Vasárnap plébánianapot tartanak, ennek részeként – szintén szentmise keretében – a templom felújított padjait is megáldják.

 

JÚLIUS 23.

Keszthelyi nyári játékok

Keszthely – Július 23. és augusztus 16. között rendezik meg a Keszthelyi Nyári Játékokat a Festetics Kastély parkjában. A színházi programsorozat a Básti Juli – Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére indult, 2000-ben rendezték meg első alkalommal Az előadásokat ezúttal is a Centrál Színház hozza el a városba.

 

JÚLIUS 19.

Fili-koncert a templomban

Zalaegerszeg – A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület szervezésében július 19-én este hét órakor, az esti mise után koncertet ad a 150 fős, Magyar Örökség Díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia a Jézus Szíve ferences templomban. A koncertre a belépés díjtalan. A „Fili" néven is ismert együttest Haáz Sándor, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett karnagy vezeti. A Fili a székely és magyar kultúra nagyköveteként járja a Kárpát-medencét és egész Európát. Zalaegerszegen először lép fel az együttes.

Zalakaros napja

Zalakaros városnapi ünnepségsorozata keretében vasárnap 10 órakor szentmise lesz az Isteni Irgalmasság Templomban, mely a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút egyik állomása, így a hívek találkozhatnak Böjte Csaba ferences szerzetessel és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral is. Este fél 7-kor a Dalárda, majd a Bottal fogó lép fel. A kulturális rendezvények helyszíne a Dísz, illetve a Gyógyfürdő tér.

Györöki borfesztivál

Vasárnap estig tart a XX. Balatongyöröki Borfesztivál programja, a móló mellett sétányon finom borokkal, ízes ételekkel, szórakoztató programokkal várják a vendégeket.  Vasárnap 19 órakor a Jazzy Cherry, majd a Barrio Latino lép fel. A programok előtt a gyerekeket játszóházba várják, a koncertek után utcabál kezdődik.

Egerszeg búcsú

Vasárnap  16. alkalommal rendezi meg az Egerszeg búcsút az EZE a zalaegerszegi Falumúzeum és a MOGIM területén. A megyeszékhely védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére rendezett hagyományos búcsú  10 órakor kezdődik, egy órával később nyílik meg a Pajtagalériában a Horváthné Bencze Irén üvegképeiből és Pintér József festményeiből rendezett tárlat, majd 11.30-kor kezdődik az ökumenikus istentisztelet.  A színpadi produkciók 14.30-tól indulnak, bohócszám, népzene, társastánc, ütős bemutató, hastánc egyaránt szerepel a kínálatba, s mindeközben Balaicz Zoltán polgármester átadja az idei kitüntetettnek a Lokálpatrióta díjat. A sztárvendég, a Wohner Dóra Quintett fellépése 18 órakor kezdődik. Emellett kirakodóvásár, húszféle kézműves elfoglaltság és rengeteg gyerekprogram kínál élményt, bemutatkozik az állatmenhely, s mód lesz véradásra is.

Székely gyerekkórus

Vasárnap, 19 órakor az esti mise után koncertet ad a 150 fős, Magyar Örökség Díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia Zalaegerszegen, a Jézus Szíve Ferences Templomban. A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület által szervezett koncertre a belépés díjtalan. Az egyesület zalai turnéra hívta meg a Haáz Sándor, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett karnagy által vezetett együttest.  A Fili, ahogy a kórust röviden nevezik a székely és magyar kultúra nagyköveteként bejárta Európát és a Kárpát-medencét, mindenhol nagy sikert aratva katartikus  élményt nyújtó előadásával. Zalaegerszegen először járnak, itteni fellépésüket követően Keszthelyen és Alsólendván is hallhatja őket a publikum.

 

JÚLIUS 18.

Sör, virsli és hagymásbab

Zalaegerszeg – Az I. Alsójánkahegyi Sör-virsli és Hagymásbab Fesztivált rendezik meg július 18-án, jövő szombaton 11 órától a Mindszenty-iskola udvarán, rossz idő esetén az épületben.

Gladiátorok kerestetnek

Teskánd – Július 18-án a községbe várják azon négyfős csapatok tagjait, akik erejüket-ügyességüket-bátorságukat próbára téve küzdenek meg eme kitüntető címért: TESKÁNDI GLADIÁTOROK. A jelentkezőket 13.30 órára várják a sportpályához, ahol hét versenyszámban mérkőznek meg egymással - többek közt háromlábú gyalog-galopp, habzsó viadal és hűsítő háború vár a gladiátorokra.

Határtalan fesztivál

Külsősárd   – Ez évben is megrendezi már hagyományos határtalan fesztiválját a zalai kisközség önkormányzata. A szombati rendezvényen lesz többek között kézműves vásár és főzőverseny, emellett különböző kulturális bemutatókkal és sportolási lehetőségekkel várják az érdeklődőket, a veterán autók felvonulása azonban ez évben elmarad. A program délután egy órakor kezdődik, három órakor szentmisét tartanak, míg az ünnepélyes megnyitóra négy órakor kerül sor.

 

JÚLIUS 17.

Fatemplom fesztivált rendeznek Magyarföldön

Magyarföld – Az adományokból, felajánlásokból emelt ökomenikus fatemplom felszentelésének ötödik évfordulója alkalmából fesztivált rendeznek július 17. és 19. között a Zala megyei Magyarföldön. A péntek estétől vasárnap délig tartó rendezvénysorozat keretében a templomban szakrális előadásokat, irodalmi estet, ünnepi műsort tartanak, míg a szabadtéri színpadon zenei produkciók váltják egymást. A fesztivál a Technikai Szünet szabadtéri koncertjével kezdődik el az Őrségben, majd a Snétberger Quartet hangversenyével folytatódik a nagyszínpadi program, azt követően pedig Tompos Kátya és Hrutka Róbert lép színpadra. A szabadtéri program zárásaként a Hot Jazz Band ad koncertet. A fatemplomban Lázár Balázs és Tallián Marianne Piros ruhában, szerelemben címmel műsorát nézheti meg a közönség, Rátóti Zoltán pedig Becze Gáborral a Köztünk marad című legújabb lemezéből mutat be dalokat. A fatemplom fesztivál szombaton a késő délutáni órákban szabadtéri programokkal folytatódik: az Apnoé világzenét játszik a nagyszínpadon, fellép Szalonna és Bandája, valamint a PASO együttes. Koncertet ad a Kaláka, többek között Szabó Lőrinc, Arany János, Kányádi Sándor verseket énekelnek. A fatemplomban Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese, valamint Gryllus Samu lép fel. A késő esti órákban szakrális eseménnyel zárul a nap: Szolga csak egy van, az Isten címmel Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel Weöres Sándor költő, műfordító, drámaíró emlékét, verseit idézi fel. Vasárnap a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad térzenét, majd a régió egyik kiemelt eseményének számító fesztivál ökomenikus istentisztelettel fejeződik be. A fatemplom öt évvel ezelőtt épült fel Magyarföldön. Az ország különböző pontjairól érkeztek adományok, sokan kétkezi munkájukat adták a templomépítéshez. A templom felavatása óta minden esztendőben háromnapos ünnepet tartanak az Őrség szívében. Mint ahogy összefogás nélkül nem épülhetett volna templom Magyarföldön, a fesztivál sem működhetne, ha nem motiválná évről évre az ünnepi élmény átélésének a szándéka.

 

JÚLIUS 15.

Másodszor a játszótéren

Zalaegerszeg – A városrészek művelődési központja (korábbi Apáczai ÁMK) idén is megrendezi nyári szabadidős programsorozatát, a Játszótéri Vakációt. A programok a Bóbita Játszótérhez kötődnek, kéthetente szerdánként itt várnak vidám vetélkedőkkel akár egész családokat. A második alkalom július 15-én 17 órakor következik. A leglelkesebb résztvevők közt bicikliket sorsolnak ki.

 

JÚLIUS 14.

A természeti értékekről

Zalaegerszeg – Az épített környezetben található természeti értékekről lesz szó a városvédő egyesület és a városesztétikai társaság jövő heti összejövetelén. A program július 14-én, kedden 17 órakor kezdődik a Göcseji Múzeum Kisfaludi-termében. Az ülésen javaslatot tesznek a résztvevők a helyi jelentőségű védett természeti értékek listájának bővítésére is.

 

JÚLIUS 13.

Horvát mise lesz hétfőn

Homokkomárom – Hétfőn Homokkomáromban, a zalai horvátok zarándokhelyén horvát nyelvű szentmisét celebrál Blazs Horvat, a Varasdi Katedrális rektora. Közreműködnek a Kanizsai Horvát Tamburazenekar tagjai, a Mura menti horvát falvak kórusai és a kotoribai templomi kórus tagjai. Délután fél hatkor lesz a gyülekező a templom parkolójában, onnét vonulnak a hívek közös énekléssel a templom elé. A szentmise 18.30-kor lesz, tájékoztatta lapunkat Vargovics Józsefné, a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Fatimai engesztelés

Pusztacsatár - Július 13-án, hétfőn 17 órától fatimai engesztelésre, majd 18 órától szentmisére várják a híveket  a Vaspörhöz tartozó Pusztacsatár kegyhelyén. Az engesztelés ideje alatt gyónásra is mód nyílik. A misét bemutatja és szentbeszédet mond Mikolás Attila plébános, valamint Molnár János atya, püspöki titkár. A programot minden hónap 13-án megrendezik.

 

RENDEZVÉNYEK

Zalaegerszeg

Art Mozi: Történelmi viselet, egyenruha és kitüntetés kiállítás (július 19-ig)

Keresztury VMK: Szép Veronika INTERIN című kiállítása (július 22-ig)

Móricz Galéria: Vágóné dr. Iván Katalin festménykiállítása (július 24-ig)

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: A kecskeméti Katona József Múzeum anyagából rendezett Magyar zsidó képzőművészet a 20. sz. első felében című kiállítás (augusztus 30-ig)

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum: „Romániai Máramaros megye ásványgyönyörűségei" című időszaki kiállítás (szeptember 10-ig)

Nagykanizsa

Hevesi Sándor Művelődési Központ: Mandalák, oroszlánok és lélektájak címmel a Batthyány-gimnázium diákjainak alkotásaiból kiállítás (augusztus 26-ig)

Képzőművészetek Háza: Tájak, korok címmel Z. Soós István állandó kiállítása

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: A balatoni csata (szeptember 12-ig); Tudós természetábrázolók – Herman Ottótól a digitális képalkotásig (augusztus 23-ig)

Hévíz

Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteménye: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B" osztály)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!