Programok

2016.08.07. 16:00

Programok, rendezvények Zala megyében augusztus 8-tól

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 8-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

AUGUSZTUS 14.

Székelykaput avatnak

Türje – Változatos, gazdag program várja a türjeieket és a vendégeket augusztus 14-én, vasárnap. A 10 órai mise után felavatják  a Szentgróti út torkolatával szemben felállított székelykaput. A szórakoztató programok  15.15-kor kezdődnek a sportpályán. Köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és Nagy Ferenc László polgármester. A továbbiakban művészeti csoportok lépnek fel,    táncház és bál kínál kikapcsolódást.    A színpadon a Türjei Fotószakkör kiállítása lesz látható.

Boldogasszony napi búcsú lesz

Nagykanizsa  - Nagyboldogasszony napi búcsút rendez augusztus 14-én Miklósfán, a Mindenki Házánál a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő egyesület. A felnőtteket számos kulturális program és búcsúi bál, a kisebbeket pedig gyermekprogramok sora várja.

Katonadal szól majd

Zalaapáti – Vasárnap rendezik meg a Rendezvénytéren a Katonadal fesztivált, mellyel emléket állítanak az I. és II. világháború hős katonáinak. A 14 órakor kezdődő megemlékezés után több mint húsz népdalkör mutatkozik be, s néptánc is gazdagítja a programot. A kísérőrendezvények között szerepel egyenruha- kiállítás, katonai gépjárművek és hatástalanított fegyverek bemutatója és ólomfigura- öntés is. Pozsegovits Borbála művelődésszervező kiemelte: a fiatalok szinte csak e dalokon keresztül ismerhetik meg az akkori ifjúság gondolatait, életérzését, élhetik át az otthon maradottak fájdalmát. A szervezők úgy érzik, kötelességük vigyázni ezekre az értékekre és továbbadni a kulturális kincset, amit a katonanóta képvisel, és mutatni a hazaszeretetet, amit nagyapáik, dédapáik éreztek, akár feláldozva életüket a hazáért.

XV. Jótékonysági nap

A zalaegerszegi AquaCityben vasárnap rendezik a hagyományos jótékonysági főzést. A főzésre vállalkozó csapatokat reggel 8 órától fogadják a szervezők, 10 órától sportversenyek, 14 órától színpadi produkciók szórakoztatják a közönséget. A rendezvény bevétele idén a Gasparich úti Idősek Otthona felvonójának felújítását szolgálja.

Olvasókörök

Az ország minden pontjáról érkeznek olvasókörök – közel 40 csoport – péntektől a Kiskanizsai Polgári Olvasókör által szervezett találkozóra. A nyitónapon a dalos-zenés műsor mellett gálaestet tartanak a Móricz művelődési Házban, szombaton a bagóhegyi búcsúban adnak műsort, Vasárnap a szlovéniai Gyertyánosba utaznak az olvasókörök.

Katonadalok viadala

Vasárnap 13.45-kor toborzó zenével invitálja a BrassCom Rézfúvós együttes a közönséget Zalaapátiban a Katonadal fesztiválra. 14 órakor a főtéren műsorral és koszorúzással emlékeznek a világháborúk hőseire. A Rendezvénytéren Lázár-Takács Katalin, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok főigazgatója mond beszédet, majd több mint húsz népdalkör mutatkozik be. A közönség a Zalagyöngye Táncegyüttes Vonulnak a regruták című műsorát is láthatja.

Páhoki esték

Alsópáhokon a vajdasági Bóbita Néptánccsoport, a Karinthy Frigyes Színjátszó Kör, valamint a helybeli Bodzavirág Népdalkör és az Allegrezza Kamarakórus lép fel vasárnap 17.45-kor a Nyáresti kulturális találkozó határok nélkül című programon a művelődési házban.

Nagyasszony napja

A nagykanizsai-miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület vasárnap a Mindenki Házában rendezi meg a Nagyboldogasszony napi búcsút. Délelőtt tíz órától gólyalábazhatnak és társasjátékozhatnak is a legkisebbek. A délutáni koncerteket este búcsúi mulatság követi.

AUGUSZTUS 13.

Fiatalok világnapja

Letenye - Augusztus 13-án (eső esetén 14-én) fiatalok világnapi rendezvényre kerül sor a termálfürdő területén az önkormányzat és a Letenyéért Közéleti Egyesület szervezésében. Mint azt Ráczné Lánczok Zsuzsannától, a szervezet elnökétől megtudtuk:  céljuk  első körben a letenyei és környékbeli fiatalokkal való kapcsolatba lépés egy vidám, fiatalos közös nyári program keretében, ami nekik, róluk szól. Második körben pedig egy fórumra is sor kerül majd, mert az egyesület és az önkormányzat is számít a fiatalok tudására, tenni akarására, véleményére a város fejlődésével kapcsolatban.

Kapornaki egészségnap

Szombaton 15 órától egészségnapot tartanak a nagykapornaki faluházban. A rendezvénysátorban táncos-zenés programok szórakoztatnak, vasárnap 14 órától focimeccs, főzőverseny, hastáncbemutató, óra- és motorkiállítás várja a községbelieket.

Mutyi bohóccal

Szombaton a Palini Sport és Kulturális Egyesület a futballpályára várja az érdeklődőket színes programokkal. A kispályás focitorna után Mutyi bohóc és Zoltán Erika is szórakoztatja a közönséget. A napot éjjel tűzijáték és élőzenés bál zárja.

Fiatalok Világnapja

A letenyei termálfürdőn szombaton a jövő generációnak készül rengeteg meglepetéssel a város önkormányzata és a Letenyéért Közéleti Egyesület. A Fiatalok Világnapja alkalmából tartandó eseményen délután két órától ügyességi vetélkedőkön és sportos, vizes programokon is szórakozhat majd az ifjabb korosztály.

 

Vásár, bolhapiac

Szentgyörgyvölgyön szombaton 14 és 19 óra között kézműves vásárt és bolhapiacot tartanak.

A Gyéres együttes zenél

Zalaegerszeg   – Muzsikál a szárazfa címmel az idén ötéves Gyéres folkkocsma szombaton este hat órától tartja jubileumi összejövetelét Zalaegerszegen, a Jákum utcai Borostyán presszóban. A táncos, zenés esten magyarországi és erdélyi népzene szólal meg akusztikus hangszereken, hagyományosan, szabadon a Gyéres zenekar előadásában.

Szépkorúak köszöntése

Keménfa    – Keménfán szombaton tartják a szépkorúak ünnepét. A megvendégeléssel egybekötött program délután két órakor kezdődik, műsort a Zalaszentmihályi Nótakör ad.

Veterán autók találkozója

Zalaegerszeg   – 21. alkalommal tartják meg a hét végén a veterán autók, motorok Zala menti találkozóját. Az idei túrát a Zalaegerszegi Autó-motor Veterán Klub volt elnöke, dr. Pávlicsné Mikola Lívia emlékére rendezik szombaton. Fél kilenckor indulnak a 150 km-es útra. Érintik Nagylengyelt, Becsvölgyét Csesztreget, Lendvát, Lentit. Gutorföldét, Novát, Bakot. A szlalom-verseny a városi sportcsarnok előtt vasárnap 10 órakor kezdődik, előtte felvonulnak a megyeszékhely utcáin. Gutorföldén ez alkalomból amerikai rendszámokat bemutató tárlat nyílik Schmaltzl Laura gyűjteményéből.

A magyar hazáért

A Szent Ferenc Zarándokközösség harmadik alkalommal keresi fel évi hagyományos zarándokútján a homokkomáromi kegytemplomot. A csoport szombaton két órakor indul a kiskanizsai Homokkomáromi utca elejéről gyalog a zarándokhelyre, ahol aznap a szokásos, hóközepi, 13-ai búcsúi áldásban is részesülnek a hívők az esti szentmisén.

 

Bödei pályaavató

Szombaton 16 órakor gazdag sport- és kulturális program keretébe avatják fel a bödei új focipályát.

 

Bagóhegyi búcsú

A Nagykanizsához közeli Bagóhegyen lévő, tavaly felújított kápolnánál szombaton Szűz Mária mennybe vételét ünneplik meg a Nagyasszony napi búcsún. A rendezvény – amely idén az Olvasókörök Országos Találkozójának is része – ezúttal is a déli szentmisével kezdődik, majd kulturális programok lesznek.

 

Gyereknap Fityeházon

A legkisebbeknek kedveskedik szombaton a határközeli településen az egyik helyi vendéglátóegység csapata. Délután négy órától várják a kicsiket a főút melletti étterem parkolójába színes program kavalkáddal.

Kicsi pecásoknak

A miháldi horgásztónál szombaton kilenc órától gyerekeknek rendez horgászversenyt a falu önkormányzata.

Fakoson is vigadnak

A Fakosért Városrész Szépítő Egyesület szombaton ünnepelni hívja a helyi- és környékbeli lakosokat a Nagykanizsához tartozó településrészre. Zenével, tánccal, nótaszóval ígérnek tartalmas kikapcsolódást a szervezők 15 órától a kultúrház udvarán.

 

Családi off-road nap

A kanizsai motocross pályán szombaton megrendezendő családi off-road napra a terepjárózás szerelmeseit várják. A futamok reggel hét órakor kezdődnek. A nap folyamán traktorhúzó és sárgyorsulási verseny is lesz.

Kiállítás és nyitott porta

Csödén, az Alkotótábor Természetes Iskolában szombaton 17 órakor Baráti Fonalak címmel Lőrincz Lili Hanna és Kecskés Kinga munkáiból nyílik kiállítás. Vasárnap 15 órától ugyanott a nyitott porták program keretében korongozással, agyagfigurák és marokedénykék készítésével várják az érdeklődőket. A nyitott porták program hétfőn bőrös munkákkal, kedden szövés-fonással folytatódik.

 

AUGUSZTUS 12.

Hullócsillag, jókívánság

Petrivente  – A falu apraját-nagyját a község sportpályájára várják péntek éjjel, hogy együtt gyönyörködjenek a Szent Lőrinc könnyeiként is ismert Perseida-meteorraj hullócsillag-záporában. Érdemes lesz meleg pléddel és étellel feltankolni a csillagnéző-piknikre. De a jókívánságok se maradjanak otthon. A legenda szerint ahány hullócsillagot látunk, annyi kívánságunk teljesül.

Feszt is Szentgrót

Pénteken este kezdődik a Feszt is Szentgrót a művészetek és a bor jegyében. A Kossuth-udvarban kialakított Grótkocsmában 19 órakor bemutatják Tucsni András Egervári Klára érdemes művészről szóló könyvét, majd koncertek lesznek. Szombaton 14 órakor szoborséta indul: dr. Keserü Katalin művészettörténész vezetésével tekinthetők meg a város köztéri szobrai, s új alkotásokat is felavatnak, majd 17 órakor a Kiskastélyban a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatóinak kiállítása nyílik. Este hattól ismét a Grótkocsma lesz a verses, zenés, boros programok helyszíne. Zárásként a Perszeidák meteorraj csillagesőjében gyönyörködhetnek az érdeklődők Bánfalvi Péter amatőrcsillagász vezetésével.

Nagypáli, Napkorona

Hőlégballon csapatok versenyprodukciói, horgászvetélkedések, focimeccsek, zenés műsorok, gépmustrák várják péntek estétől vasárnap estig a Nagypáli Napkorona Fesztivál vendégeit. Ez alkalommal műfüves pályát is avatnak szombaton négy órakor. A parasztolimpia és a postagalambröptetés vasárnap délután lesz, este pedig tűzijáték zárja az eseménysort.

Fúvósok Keszthelyen

Fúvószene szól három estén át Keszthelyen, a Balaton-parton. A Zenepavilonban pénteken a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, majd a Brassdance együttes, szombaton a Karos Fúvósegyüttes, vasárnap a Nagykanizsai Fúvószenekar lép fel. A koncertek 19 órakor kezdődnek.

 

Györöki dalnapok

Pénteken 18.30-kor kezdődik a három napos györöki bor- és dalfesztivál. A balatongyöröki móló mellett esténként a gyerekeket játszóház várja, a felnőttek helyi és környékbeli borokat ízlelhetnek, s koncertek szórakoztatják a vendégeket.

Zala Menti Napok

Zalalövőn pénteken 16 órakor kezdődik a XXXIII. Zala Menti Napok. A háromnapos sorozat számos kulturális, közösségi és sporteseményt kínál. Ma délután az Őrségi Festőkör Közösség és Dávid Éva keramikus munkáiból nyílik kiállítás, majd Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita lép fel. Holnap reggel horgászverseny és kispályás focitorna szerepel a programban, de sárkányhajózási lehetőség is lesz a Borostyán-tavon, sélutánm koncertek szórakoztatják a közönséget. Vasárnap a XXIII. Fogathajtó Versenyt rendezik meg.

Lenti nyári esték

Lenti   – Pénteken a Lenti Nyári Esték fellépői között a Nagykanizsai Fúvószenekar és Kaczor Feri szórakoztatja a közönséget 20 órától a rendezvénytéren.

Mandalás gyerektábor

Zalaboldogfa   – Az immár hagyományos mandalafestő és foglalkoztató gyerektáborban készült művekből pénteken délután fél ötkor nyílik a szülőknek és érdeklődőknek szánt kiállítás a zalaboldogfai napközis táborhelyen

Kerékpáros túra

Csente  – A muravidéki település kerékpáros centrumától indul pénteken délután öt órakor az a 40 kilométeres biciklitúra, a résztvevők a Bakonaki-tóig tekernek.

Kustánszegi jótékony est

Pénteken este héttől a sörsátorban a XX. Kustánszegi Napok keretében a négyéves Ihász Viktor gyógykezelésére gyűjtenek Kustánszegen. Másnap halfogóverseny, dödöllefőzés, operettműsor, néptáncbemutató kínál kikapcsolódást.

 

Hétrétország

Őriszentpéteren, a Malom Látogatóközpontban pénteken 17 órakor a gödöllői Levendula Galéria csoportos kiállításával kezdődik az idei Hétrétország kulturális fesztivál. Ezt követően Lévai Balázs Engedem, hadd menjen című filmjét mutatják be, majd a JaMese formáció ad koncertet. Szombaton és vasárnap kulturális és szabadidős programokat tartanak, holnap mások mellett Müller Péter Sziámi, vasárnap Palya Bea is fellép.

 

AUGUSZTUS 11.

Az Árvácskák műsora

Zalaszentgrót – A csíksomlyói Árvácska Együttes ezen a héten   Zalaszentgróton tartózkodik. Az elvarázsolt királyleányka című műsorukat csütörtökön 17 órakor  mutatják be a Szent István téri színpadon. A vendéglátók adománygyűjtést szerveznek az együttes munkájának segítésére. Pénzadományt, valamint jó állapotú ruhákat,  tartós élelmiszert, tanszert, játékokat várnak, amit  délelőttönként a Csányi-iskolában vagy az előadás helyszínén lehet átadni.

Bornapok kezdődnek

Zalakaros  - Csütörtökön kezdődik és vasárnap este zárul a fürdővárosban a XIX. Bornapok rendezvénye.

Andalító dallamok

Nagykanizsa   – Az ’56-os emlékkertben, a gesztenyefák árnyékában csütörtökön, 19 órától a régi slágerek kedvelőit invitálja a Kanizsai Kulturális Központ. A nyáresti szerenád programsorozat soron következő rendezvényén a Vigadó Duó énekesei, Ernszt Katalin, Nemere László és a Retro Party Boys zenekar szórakoztatja majd a közönséget: örökzöldekkel, musicalekkel, filmslágerekkel. A rendezvényt rossz idő esetén a Medgyaszay Házban tartják meg.

Sok korty jóféle nedű

Csütörtöktől vasárnapig jóféle nedűket ízlelhetnek a zalakarosi 19. bornapokra érkezők. A Gyógyfürdő téri gasztrokulturális programon nem csak a borkedvelők tölthetik tartalmasan az idejüket. Művészeti csoportok is pódiumra lépnek, de kézműves foglalkozásokkal, gyermek animációs foglalkozásokkal is invitálnak Karosba.

 

AUGUSZTUS 9.

Indul a kanizsai véradóhét

Nagykanizsa  - Kedden indul a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének hagyományos véradóhete. Ennek keretében holnap 10 és 15, szerdán 14 és 18, csütörtökön 13 és 18, pénteken pedig 11 és 16 óra között várják a segíteni szándékozókat a Vöröskereszt Sugár utca 28. alatti központjában.

Falunapok

Pölöskefőn bővelkedik humorban a szombati falunap. A kastély udvarán kabaré előadó és pajzán nótáiról ismert zenekar is fellép. Öt órától ínycsiklandó étkekből lakmározhatnak a vendégek.

Türjén vasárnap a 10 órai mise után székelykaput avatnak. A falunapi rendezvények negyed négykor kezdődnek a sportpályán.

Kisrécsén a vasárnap 14 órakor kezdődő falunapi rendezvényen a zene és a tánc hozza vissza a régi idők hangulatát. Kulturális és   gyermekprogramok is lesznek (ugrálóvár, körhinta, népi játszóház).

Gelseszigeten a parasztolimpiával színesített falunapi ünnepséget szombaton tartják. Nótakörök, daloscsoportok is fellépnek.

Szombaton Tornyiszentmiklóson is falunapot rendeznek. Főzőverseny, a Tornyi Motorosok Baráti Köre és a Muramente Motoros Egyesület szervezésében a gyerekeknek közös motorozás, kézműves udvar és egészségsátor is szerepel a programban. Délután 14 órától kulturális műsor várja a látogatókat.

Iklódbördőcén vasárnap tartják a falunapot. A focimeccsek 14 órakor kezdődnek, a kultúrházban 15 órakor megnyílik Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész népviseleti babakiállítása, 16 órakor szórakoztató műsor veszi kezdetét.

Bázakerettyén szombaton tartják a bázai településrész falunapi programját. A rendezvény 10-kor vízifoci bajnoksággal indul, de lesz főzőverseny, és megrendezik a régi sütemények versenyét is. Délután kettőkor kulturális műsor kezdődik.

Nemespátrón, a falunapon szombaton 14 órától helyi és környékbeli művészeti formációk lépnek színpadra. A falunap betetőzéseként este élőzenés utcabálon tehetik próbára tánctudásukat az ünneplők.

Csörnyeföldön vasárnap tartják a település búcsúját. 10 órakor szentmise, 16 órától kulturális bemutatók sora várja az érdeklődőket.

Nován szintén vasárnap tartják a búcsút, a program itt is ünnepi szentmisével kezdődik 10 órakor, ennek főcelebránsa dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter katolikus egyetem dékánja lesz. Negyed 12-kor tartják a Szép, tiszta, virágos Nováért településszépítő akció eredményhirdetését, amit hobbi- és terménykiállítás, valamint Simon Balázs fotókiállításának megnyitója követ. Délután sportrendezvények lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!