Programok

2017.06.01. 17:25

Programok, rendezvények pünkösdkor Zala megyében

Piknik, gyereknap, koncertekkel ízesített borozgatás, kerékpáros túrák és utcabál is lesz a pünkösdi ünnep jegyében.

Zalai Hírlap

Trianoni emlékezések

Zalaegerszegen vasárnap 11 órakor városi megemlékezést tartanak a Hősök kertjében, ahol Cseh Valentin muzeológus mond beszédet. Szombaton a nagykanizsai Nagy-Magyarország Emlékműnél 16.30-kor a Nagy-Magyarország Emlékmű szoborbizottsága civil megemlékezést tart. Vasárnap 11.30-kor az önkormányzat tart megemlékezést, Karádi Ferenc alpolgármester mond beszédet.

Pénteken a lenti Honismereti Egyesület 15 órakor a lendvakecskési 469. számú határkőnél tart megemlékezést, beszédet Horváth László, Lenti polgármestere mond.

Hévízen vasárnap 10-kor kezdődik a nemzeti összetartozás emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés. A Festetics téren köszöntőt mond Papp Gábor polgármester, közreműködnek az általános iskola diákjai. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és Magyarország Lendvai Főkonzulátusa vasárnap 14.30-kor a Zsitkóc és Bödeháza közti határon lévő Hetés Barátság Parkban tart megelékezést, beszédet mond Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és dr. Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, majd dr. Göncz László történész, nemzetiségi országgyűlési képviselő emlékezik.

Pünkösd ünnepe

Zalaegerszegen, a Kézművesek Házánál június 5-én, hétfőn rendezik meg a X. Családi Pünkösdöt a kézműves műhelyek bemutatkozásával. Vasárnap 16 órától Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központ előtti téren helyi művészeti csoportok tartanak bemutatót, 19 órától Herzku Ágnes ad koncertet.

Hétfőn délután a kendlimajori Czinki parasztudvarban kenyérsütés, íjászat, gólyalábazás, kézműves foglalkozás, este pedig táncház várja a látogatókat.

Lispeszentadorjánban vasárnap délelőtt kilenckor főzőversennyel kezdődik a pünkösdi fesztivál, s a délután folyamán egyebek mellett lesz lovassolymász bemutató is.

Rédicsen vasárnap délelőtt szentmise, este bál várja a községbelieket. Hétfőn 12 órakor indul a főzőverseny a sportpályájánál.

Nován, az Alsó-hegyen vasárnap tartják a búcsút, kora este pünkösdi királyt választanak.

Balatongyörökön szombaton 9-kor a Smiling House táborban futballtornával indul a pünkösdi program. 15 órakor Takáts Gyula író rajzaiból nyílik kiállítás a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. 16 órakor az óvodába, játszóházba és májusfa kidöntésre várják a gyerekeket. Vasárnap a móló melletti sétányon 10 órakor szabadtéri szentmise lesz. 11 órakor a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar zenél. 11.50-kor adják át a Pro civitate emlékérmet és a Balatongyörökért díjat, majd kezdődik a szezonnyitó ünnepség. 17 órától műsorok várják a kikapcsolódni vágyókat.

Hévízen, a Deák téren rendezik meg a Pünkösdi vigasságokat. Szombaton 20 órakor Kávéházi dallamok című műsorával lép fel a Roma Hungaricum Állami Népi Együttes. Vasárnap szintén 20 órakor Charlie és az Abrakazabra együttes koncertezik, hétfőn délután pünkösdi királyt és királynét választanak, este pedig a Bergendi Szalonzenekar zenél.

Zalalövőn tizedik alkalommal rendezi meg a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a pünkösdi rendezvényét. A program ma 15 órakor az általános iskolában Szép László bőrműves kiállításával kezdődik. Szombaton az íjászparkban kézműves vásár és kulturális bemutató várja az érdeklődőket, közben lesz főzőverseny, díszmadár bemutató, továbbá pünkösdi királyt is választanak.

Szombaton 9. alkalommal rendezik meg a kanizsai Csónakázó-tavon a Sárkányhajó roadshowt. Pénteken 9-12 óra között az iskolás csapatok küzdenek egymással, szombaton pedig baráti társaságok, egyesületek, cégek és települések versenyeznek   Fotó: Archív

Májusfák

Zalaszentgyörgyön szombaton 18 órakor a tájháznál rendeznek májusfa kitáncoló mulatságot, a megyeszékhelyhez tartozó Gálafejen pedig 16 órakor indul a batyus rendezvény. Szombaton 15 órakor Tormaföldén, a Szent János-hegyen a hegyhát nevét viselő helyi egyesület szervezésében lesz közös mulatság.

Street food

Az utcai ételkínálatba kóstolhatnak bele a zalaegerszegiek pénteken és szombaton a Dísz téren. Péntek este Badár Sándor érkezik stand up comedyvel és filmvetítéssel, szombaton vetítik a téren a Séf című filmet, utána utcabált szerveznek.

Dalostalálkozó

Gellénházán vasárnap 10 órától rendezik meg a dalostalálkozót, amely népzenei minősítő is lesz egyben.

Öregdiák találkozó

Szombaton 15 órakor öregdiák találkozót tartanak a kanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A rendezvény keretében az iskola emblematikus tanárairól neveznek el termeket, majd felavatják a Batthyány-család címerállatának, egy pelikánnak a fából készült szobrát.

Falunapok

Szombaton és vasárnap Semjénházán rendeznek falunapot. Szombaton futóverseny, kispályás focimeccs és sakkbajnokság szerepel a programban, vasárnap délután kulturális műsor következik. Miháldon vasárnap délután rendeznek családi napot a focipályán. Csödén szombaton 21 órakor előnapi bál lesz, vasárnap 14 órakor pedig megkoszorúzzák a II. világháborús emlékművet. Beszédet dr. Boros Imre egykori miniszter mond.

Kórusok koncertje

Szombaton 19 órától Nagykanizsa Város Vegyeskara és a várpalotai Bányász Kórus ad közös hangversenyt a kanizsai Felsőtemplomban.

Műgyűjtők délutánja

Szombaton a kendlimajori Ludvig Nemzetközi Művésztelepen műgyűjtők délutánja lesz. 17 órakor a művésztelep elmúlt 25 évéről szóló kötetet is bemutatják.

Nyitott pincék

A Nagykanizsa melletti Förhénci-hegyen vasárnap 14-20 óra között rendezik meg a Nyitott Pincék programot, melynek keretében koncertekkel színesített kellemes borozgatásra invitálják az érdeklődőket.

Közös piknik

Hétfőn a kanizsai evangélikus templom kertjében családi nap lesz. A színpadi programok mellett kézműves foglalkozások és őstermelők portékái várják az érdeklődőket.

Kerékpáros túrák

Őriszentpéterről, a városközpontból indul szombaton 8 óra 15 perckor az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület bicajos túrája, mely során muravidéki területeket is bejárnak a résztvevők. Zalatárnokról pedig szombaton 9 órától szerveznek kerékpáros túrát a Patóhegyre. Az érdeklődőket az IKSZT-hez várják.

Rádiházi lovasverseny

Vasárnap Rádiházán a helyi lovasklub és a Kabala-Ménes Kft. rendezi meg a pünkösdi lovasversenyt. Az erőpróba egyben a Zala Megyei Díjugrató Bajnokság első fordulója lesz. A program 10 órakor kezdődik.

Gutorföldi gyereknap

Hétfőn Gutorföldén rendeznek gyereknapot a focipályán. 14 órától ügyességi játékok, kézműves foglalkozás, arcfestés is várja a gyerekeket.

Tájház napja

Szombaton 16.30-tól Kehidakustányban, a tájházban és a szemközti Hagyományőrző Mariska Udvarban tartják a tájház napját. A polgármesteri köszöntő után kulturális program következik, majd bográcsos pörköltet, kelt tésztát, házi pálinkát, bort és különleges szörpöket kóstolhatnak az érdeklődök. 19 órától pedig Éger L. László zenés, székely mesés műsorát láthatják a pajtaszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!