Programok

2017.08.28. 17:45

Szobrokat építettek szalmából - Elszármazottak találkozóját és horgászversenyt is rendeztek Kerkaszentkirályon

KERKASZENTKIRÁLY Továbbra is a szalmaszobor-építő verseny a már hagyományos kerkaszentkirályi szalmafesztivál egyik legnépszerűbb programja. A faluközpontban található tó partján egymást érik az ötletesebbnél ötletesebb alkotások.

Gyuricza Ferenc

Bár magát a fesztivált szombaton tartották a községben, a szoborépítők már jóval korábban, akár két héttel a rendezvény előtt megkezdhették munkájukat. Az önkormányzat ugyanis augusztus elején a helyszínre szállította a legfontosabb kellékeket, a bálákat.

- A szalmaszobor-építésre mindig van igény, hol többen, hol kevesebben vállalkoznak, idén az utóbbi évek átlagának megfelelő alkotás született - mondta lapunknak a fesztivál egyik szervezője, Káliné Kománovics Éva. - A szobrok igen eltérőek, vannak köztük olyanok, amelyek elkészítése nagyon komoly, akár többnapos munkát igényelt, de akadnak egyszerűbb kivitelezésűek is, ezeknél inkább maga az ötlet volt jó.

A szalmaszobor-építő versenyen győztes Flintstone-ék, azaz Frédi és Béni, Vilma és Irma, valamint a készítőik. Balról Barbalics Benjamin, Varga Dávid, Végh Barbara és Végh Noémi - Fotó: Gyuricza Ferenc

A szobrokat értékelő zsűri ezúttal a komolyabb munkát díjazta, a győztes a jól ismert mesefilmhősöket, Flintstone-ékat, azaz Frédit és Bénit, illetve asszonyaikat, Vilmát és Irmát megörökítő kompozíció lett. Készítőik - Végh Noémi, Végh Barbara, Barbalics Benjamin és Varga Dávid - már a korábbi években is alkottak szobrokat, hol külön, hol ebben a négyfős csapatban.

- Az elmúlt években megfigyeltük már, hogy a közismert rajzfilmfiguráknak mindig nagy sikere van - mondta Barbalics Benjamin. - Tavaly is hasonló kompozícióval sikerült nyernünk, ezért most is úgy indultunk neki a versenynek, hogy újabb mesefigurákat építünk fel.

Frédi és Béni figurája még sosem állt a kerkaszentkirályi tóparton, így most rájuk esett a fiatalok választása. De nemcsak a négy főszereplőt mintázták meg szalmából, hanem a híres járgányukat is megépítették, ez utóbbit oly' módon, hogy a nézelődők akár bele is ülhettek. Ezzel a lehetőséggel rengetegen éltek a szombati rendezvény alatt.

- A módszerünk sokat nem változott, favázra kötözzük a szalmát, dróttal és horgászzsinórral - tette hozzá Végh Noémi. - Utóbbi egészen eddig titok volt, de most már mindegy. Öt napot dolgoztunk rajta, hétfőtől péntekig. A munka legnehezebb részét az alakok megformálása jelentette, de a festés sem olyan egyszerű mutatvány.

A fesztiválon volt emellett horgászverseny, megszervezték az elszármazottak találkozóját - erre mintegy nyolcvan olyan személy jött vissza, aki már régóta nem a településen él -, de volt kulturális műsor is. A természetházban pedig három alkotó - L. Kiss Kármen, Pordán Tímea és Kelemen Ilona műveiből nyílt kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!