Programok

2013.05.26. 15:08

Programok, rendezvények Zala megyében május 27-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 27-től. Böngésszen, és válogasson!

zaol.hu

JÚNIUS 13.

Történelem táncokkal

Keszthely - 110 év meséi címmel ad elő látványos történelmi táncjátékot a Tündérrózsa-néptánccsoport a Balaton Színházban. A magyarság szükség és érték, az emberiség csillagokhoz vezető útja számára - ez volt az alapgondolata annak a történetnek, mely kiindulásként szolgált a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport egyik legsikeresebb produkciójához. Ennek a műsornak az aktualitását elevenítette fel hét esztendő után az idei év végi műsorra az együttes, új köntösbe varázsolva az egész előadást. Az előadásban a magyar nép történelmének főbb eseményeit ragadják ki 1100 esztendő dicsőségének és balsorsának sokaságából, néptáncba csomagolva. Az Aradvári Lászlóné és ifj. Aradvári László által koreografált darab korhű ruhákban bemutatva méltó emléket állít Szent István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és s haza többi nagyja által ránk hagyott gazdag örökségnek. Az előadás június 13-án 18 órakor kezdődik a Balaton Színházban.

 

JÚNIUS 8.

Ötödször vonulnak az öreg traktorok

Zalaszentgrót, Csáford - ötödször rendezik meg Zalaszentgrót csáfordi városrészében az öreg traktorok találkozóját június 8-án. Az elmúlt éveket alapul véve, minden bizonnyal idén is nagy lesz az érdeklődés, az előzetes hírek szerint hátsó- és összkerék meghajtású, három kerekű, dupla abroncsozású és lánctalpas régiségek egyaránt részt vesznek a rendezvénye. A programot 10.30 órakor nyitják meg a településen, majd indul a hagyományos felvonulás, a résztvevők Zalaszentgrót lakosságának mutatják meg járgányaikat. A délután szokás szerint a versenyeké lesz. Fafűrészelésben, fröccs- és málnaváltóban, asszonycipelésben egyaránt összemérhetik ügyességüket az érdeklődők. Ez alkalomra hirdették meg gyermekek számára a traktor barkács versenyt, ez új színfoltja lesz a találkozónak. A zalaháshágyi Menyecske táncegyüttes műsora, karate, terepjáró és rendőrkutya bemutató után este a Zalaapáti Harmonika zenekar, majd a Wolf-Lobo-Latino együttes lép közönség elé.

Emlékmise és kórustalálkozó

Zalaapáti - Bánhegyi Béla Miksának, a pannonhalmi főapátság könyvtárosának emlékmiséjét június 8-án 11 órai kezdettel rendezik meg a település plébániatemplomában. Az istentisztelet dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja.  18 órakor a Baráti Kórusok második találkozójára kerül sor, melyen hét csoport ad műsort.

 

JÚNIUS 4.

Trianonra emlékeznek

Keszthely - A tiranoni békediktátum évfordulója alkalmából rendeznek megemlékezést a Várkertben álló kettőskeresztnél június 4-én, kedden 18 órakor. Dr. Raffay Ernő történész beszéde után a 19 órakor emlékező szentmise kezdődik a Magyarok Nagyasszonya templomban.

A békediktátum évfordulóján

Nekünk fáj Trianon címmel a békediktátum aláírásának évfordulóján megemlékezést rendez Dobronhegy önkormányzata, a római katolikus egyházközség és a csonkahegyháti iskola 4-én, kedden 16.30-tól a dobronhegyi Nagyboldogasszony-szobornál, valamint a fogadó kertjében. Zalaegerszegen szintén 4-én, 18.30-kor tart megemlékezést a Jobbik az Október 6. téri trianoni emlékkőnél. Itt a Tudás Népe Vándorszínpad ad műsort

Könyvheti programok

Nagykanizsa - Június 4-én 18 órai kezdettel az ünnepi könyvhét keretében mutatják be Polgár József Sziget című kötetét a Honvéd Kaszinóban. Ezt követően június 7-én, azaz pénteken 18 órakor a Takács László Irodalmi Kör Találkozások című antológiájának bemutatójára kerül sor a városi könyvtárban, majd június 10-én 18 órától ugyanitt Szoliva János Tükörmély című kötetét ajánlják az érdeklődők figyelmébe.

 

JÚNIUS 3.

Nemes László festményei Bécsben

Gyakorta mutatkozik meg a nemzetközi porondon a Zalaegerszegen élő festőművész, Nemes László. Legújabb műveit most az osztrák fővárosban tárja a közönség elé. Tárlata, amelynek a "Közép-európai katarzis" címet adta, június 3-án, hétfőn 20 órakor nyílik Bécsben, a Time galériában. A kiállítás június 14-ig látogatható.

 

JÚNIUS 2.

Elhalasztják a gyereknapot

Zalalövő - A várható rossz idő miatt elmarad a vasárnapra tervezett zalalövői gyermeknapi program. A szervezők június 9-re tették át a rendezvényt.

Péter és Néró rockoperában

Sármellék - Iváncsits Tamás: Péter és Néró című rockoperáját mutatják be vasárnap 18.30 órakor az ÁMK-ban. A darabot a szerző a Pécsi Egyházmegye millenniumi ünnepségsorozatára írta, a hetven perces darab Néró császár korába viszi a nézőt. A rendezvény adományait a sármelléki templom homlokzatának felújítására fordítják.

Még Malajziából is jönnek

Kisrécse-Kendlimajor - Vasárnap este immár 21. alkalommal nyitja meg kapuit a Ludvig Nemzetközi Művésztelep Kendlimajorban. A szimpóziumra 9 országból 35 művészt várnak, közülük három alkotó a távoli Malajziából érkezik. A 15-ig tartó művésztelep vasárnapi, 19 órai megnyitóján Lengyák István galériavezető tanár mond beszédet, a művészeket pedig Tóth Lucia, Kisrécse polgármestere köszönti. A megnyitón - immár hagyományosan - közreműködik Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Tiborcz Trió. Hatodikán 18 órától Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban Székács Zoltán fővárosi festőművész, a művésztelep résztvevőjének kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, 9-én 10 órától pedig nyílt napot tartanak, melyen minden érdeklődő betekintést nyerhet az alkotás folyamatába. Este 19 órakor Pindroch Csaba és Verebes Linda színházi jeleneteket ad elő. A művésztelep zárásaként az alkotásokból készült monstre kiállításra kerül sor. A tárlatot Vitéz Ferenc művészeti író nyitja meg, közreműködik a Nagykanizsai Fúvószenekar Tatár Csaba vezetésével.

Horgászverseny

Lenti - Lentiben, a Sárberki-szabadidőközpontban vasárnap reggel hét órai kezdettel rendeznek horgászversenyt.

Családi nap

Lovászi - Lovásziban, a művelődési ház melletti téren vasárnap délután két órától rendeznek családi napot, amelynek programjában lesz lovaglás, lovaskocsizás, aszfaltrajzolás, ugrálóvár, lekvároskenyér-evő verseny, céllövölde, arcfestés, mandala-színezés, valamint körmönfonás is.

Trianon-megemlékezések

Nagykanizsán vasárnap 11 órakor a Jobbik tart megemlékezést a Nagy-Magyarország Emlékműnél. 14 órától ugyanitt a szoborbizottság rendez megemlékezést a trianoni diktátum 93. évfordulója alkalmából.

Íjászverseny

A Kanizsa Íjász Egyesület vasárnap rendezi hagyományos versenyét a Janka-puszta felé vezető úton, a szaplányosi vadászház környékén.

Ludvig művésztelep

Vasárnap 19 órakor nyílik meg a Ludvig Nemzetközi Művésztelep Kendlimajorban. A 21. szimpóziumon 35 hazai és külföldi művész vesz részt, s alkot egészen június 15-ig.

Gyászmegemlékezés

A holokauszt 69. évfordulóján gyászmegemlékezést tart a megyeszékhelyen a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és a város önkormányzata. Vasárnap 10.30-kor az egykori zsinagóga épületében, majd a temetőben emlékeznek a résztvevők.

 

JÚNIUS 1.

Szálinger Egerszegen

A zalai kötődésű Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő, a Hévíz folyóirat szerkesztője lesz a Pajtika élményprogram sorozat vendége június elsején, szombaton délelőtt 11 órakor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A „Szirmok kétlaki virágról” címet viselő találkozón a tervek szerint a verseken kívül szó esik a hazai identitásról, Zaláról, Erdélyről, a futballról és a zenéről is. A szerző nemrég készült el új drámájával, az előzőért, a Köztársaság címűért tavaly megkapta az évad legjobb drámája díjat. A mű bemutatása szerepel a zalaegerszegi színház jövő évadbeli tervei között.

Klubfoglalkozás a cukorbetegeknél

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete pénteken 15 óra 30 perckor tartja soron következő klubfoglalkozását a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében. Dr. Késmárki Nóra főorvos a "Szemészeti szövődmények a diabéteszben", illetve "Cukorbetegek és a vérszegénység" címmel tart előadást.

Indiai fotók - csak öt napig

Zalaegerszeg - Szombaton 14 órától indiai napot rendez a városi hangversenyterem. A kínálatban a  gasztronómiai, a jóga, az ősi bölcsességek, a Calcutta Trió koncertje és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház produkciója mellett kiállítás nyílik Török Ildikó  indiai fotóiból. Mivel a tárlat rövid ideig, mindössze öt napig lesz látogatható, a zsini vasárnap és hétfőn is fogadja a látogatókat 10-től  16 óráig.

Jubilál a táncegyüttes

Lenti - Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Kerka Táncegyüttes. A jubileum apropóján e hét végén több nagyszabású gálaműsorra kerül sor a városi művelődési központ színháztermében. Szombat este hat, illetve vasárnap délelőtt tíz órakor a felnőtt táncosok lépnek színpadra, míg vasárnap délután öt órától a gyermekcsoportok lesznek láthatóak.

Koraszülött piknik, immár harmadszor

Zalaegerszeg - A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg az egykori koraszülöttek és szüleik találkozóját; az idei pikniknek szombaton 10-től 17 óráig a Göcseji Falumúzeum ad otthont. A fő téma ezúttal az egészséges táplálkozás lesz.

Kályhák a kastélyban

Keszthely - Tűzzel-vassal címmel nyílik öntöttvas kályha kiállítás szombaton 17 órakor a Helikon kastélymúzeumban. A tárlatot Kardos Laura művészettörténész nyitja meg.

Deák-napi programok

Zsitkóc - Zsitkócon, a faluotthonban szombat délután három órai kezdettel rendezik meg a Deák-napot, amelynek keretében a Vasvári Játékszín bemutatja a több rövidebb színműből összeállított Komédiakosár című előadását. A műsorban fellép még a szintén vasvár Őszirózsa népdalkör.

Hímző-szakkör kiállítása

Kapca - Kapcán, a faluotthonban szombaton délután négy órai kezdettel nyílik kiállítás a helyi hímző-szakkör tagjainak munkáiból. A műsorban a szintén helyi népdalkör, valamint Farkas Petra versmondó működnek közre.

Szimfonikus

Nagykanizsa - Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban szombaton este hét órától mutatják be a Rock Szimfónia című műsort, amelyben egy helyi rockzenekar, a Loud & Black, a nagykanizsai városi vegyeskar, valamint a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar működik közre.

Városnap

Keszthely - Keszthelyen, a Balaton-parton a város napi programsorozat részeként szombaton este hét órától Agárdi Szilvia, majd Rúzsa Magdi lép színpadra. Vasárnap fél nyolctól ugyanitt a gitáros Járai Márk mutatja be programját.

Blues

Bázakerettye - Bázakerettyén, a Déryné Művelődési Házban szombaton este kilenc órától a Shabby Blues Band és a Kitérési Pálya ad koncertet.

Tűzoltók Zala megyei versenye

Zala megyei önkéntes és létesítményi tűzoltóversenyt rendeznek szombaton Zalaszentivánon. A megnyitót - amelyre közéleti személyiségeket és szakmai vezetőket is várnak - 9 órakor tartják, majd fél tíztől elkezdődnek a versenyek a különféle kategóriákban. A csapatok a megye egész területéről érkeznek, és összesen mintegy 40 "futamon" mérik össze tudásukat.

Az egyik versenyszámban (CTIF) az országos tűzoltó olimpiára való továbbjutásért küzdenek majd a résztvevők, lesz továbbá váltófutás és kismotorfecskendő-szerelés. Várhatóan 13-14 óra között hirdetnek eredményt.

 

MÁJUS 31.

Gyémánttalálkozót tartanak

Nagykanizsa - Május 31- én és június elsején rendezik meg a dél-zalai városban a batthyánys, landleros és irányis öregdiák-találkozót. Az idei rendezvény különlegessége, hogy szombaton a Batthyány Lajos Gimnáziumban kerül sor a jogelőd Irányi Dániel Gimnázium 4 osztályának 60 éves érettségi találkozójára. Ezen kívül lesz öregdiák-mai diák focimeccs, átadják a Pro Schola-díjat, s a világháló segítségével kapcsolatot teremthetnek a 60 évvel ezelőtt érettségizők volt fizikatanárukkal, a 105 éves Kugler Sándornéval is.

Gyermeknap

Zalaegerszeg - Gyermeknapot rendez május 31-én, pénteken az ötéves Bóbita Játszótéren a kormányhivatal, a Nyitott Ház intézmény és az egerszegi önkormányzat. Rigó Csaba kormánymegbízott a rendezvényről hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta: délután fél egykor kezdődik a műsoros program, amelyben lesz állatsimogatás, de rendőrségi motort, tűzoltóautót és  koraszülött mentőautót is meg lehet nézni. A gyerekeket pogácsával és  meglepetésekkel is  várják.

Ünnepi hétvége Keszthelyen

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is számos programmal várja a lakosokat és a település vendégeit városnapi ünnepségére Keszthely. Az ünnepségsorozat már péntek délután elkezdődik: a részleteket itt találja.

Modern

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen, a Scala Music Clubban péntek este nyolc órától négy modern metal zenét játszó együttes ad koncertet. Fellép a közelmúltban elkészült albumát bemutató helyi Nice One Babe, az ugyancsak új lemezét népszerűsítő budapesti One Reason To Kiss, a várpalotai Embatheria, valamint a zalai tagokból álló LoveCrose.

Pedagógusnap

Lenti - Lentiben, a városi művelődési központban pénteken este hat órakor tartják a lenti tankerületi pedagógusnapot. Ünnepi beszédet Pácsonyi Imre, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ zalaegerszegi tankerületének igazgatója mond. Műsort a helyi Vörösmarty Mihály és Arany János, valamint a rédicsi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói adnak.

 

MÁJUS 30.

Lovas show jön - Nagykanizsára érkeznek majd május 30-án

Nagykanizsa - Csodás látványt és rengeteg élményt tartogat a közönség számára Richter Flórián és 50 fős lovas társulatának legújabb műsora. A Horse Evolution 2. elnevezésű produkció május 30.-június 2. közt lesz látható a dél-zalai városban.  A műsor különleges akrobaták, gyönyörű lovak, a monte-carloi cirkuszfesztivál arany- és ezüst bohóc díjjal kitüntetett artisták, lovasok és táncosok tudásának és előadásának ötvözete, ami a legújabb technikákkal párosul. A Horse Evolution 2.  amit Kanizsán a Tesco melletti területen láthatnak  dinamikájában és sokszínűségében felejthetetlen élményt és kitűnő szórakozást nyújthat felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. A Zala megye kártyával rendelkező előfizetőink kedvezményesen vásárolhatják meg belépőjegyeiket a május 30-ai, 18 órától kezdődő premier előadásra a Zalai Hírlap kanizsai ügyfélszolgálati irodájában, az Erzsébet tér 21. szám alatt. A premierre szóló jegyek már május 17-től kaphatók.

Teológiai előadás

Lenti - A városi művelődési központban csütörtök este hat órai kezdettel folytatódik a Jó Pásztor Kersztény Közösség által szervezett Bibliaismereti Klub programja. Az újabb előadást Mit mond a Biblia Istenről? címmel szervezik meg.

Pandurok a galériában

Nagykanizsa - Csütörtökön 15 órakor Anya és leánya címmel kiállítás nyílik a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában Pandur Ferencné és Pandur Mária barcsi festők alkotásaiból. A tárlatot, mely június 25-ig, hétköznap 10 és 17 óra között lesz látogatható, Járási Ildikó iparművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Közreműködnek a Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola tanulói.

Testületi ülés a határ mentén

Letenye - A letenyei képviselő-testület csütörtökön délután tartja soros ülését. A képviselők többek közt tárgyalnak a temetkezés rendjéről, az ÉKKÖV tavalyi beszámolójáról, az óvodai csoportszámokról és zárt ülésen döntenek a Tanító öröksége díj adományozásáról is.

Idősek klubjai

Nagykanizsa - Csütörtök délelőtt 10 órától kerül sor az Egyesített Szociális Intézmény V. Kulturális Klubfesztiváljára a surdi művelődési házban. A rendezvény résztvevőit Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere köszönti, megnyitót Kanász János surdi polgármester mond. A nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény idősklubjainak műsorait értékelik is, a legjobb produkció előadói vehetik át a vándorserleget.

 

MÁJUS 29.

Szív- és érbeteg összejövetel

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület május 29-én, szerdán 16.30-kor tart összejövetelt a Tudomány és Technika Házában. Ez alkalommal a magas vérnyomás kezeléséről és a szövődmények megelőzéséről beszél dr. Lupkovics Géza, a Zala Megyei Kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosa.

Gyermekjóléti feladatok

Lenti - Helyi rendeletek felülvizsgálata mellett néhány beszámoló megvitatása is szerepel az önkormányzat szerdán délután három órai kezdettel, a városi művelődési központban tartandó soros ülésének napirendjei között. A képviselők a gyermekjóléti feladatok ellátásáról, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet munkájáról és a Civil Kurázsi Közalapítvány tevékenységéről is tájékozódnak.

Előadás Mindszenty-ről

Lenti - Mindszenty József bíboros példás élete és az egyház üldöztetése címmel tart előadást szerdán este hat órai kezdettel a városi könyvtár olvasótermében a Honismereti Egyesület. A rendezvénynek két előadója lesz, Mindszenty életéről dr. Perger Gyula, a Szombathelyi Egyházmegye plébánosa, püspöki referens, a Szombathelyi Tudományos Társaság tagja, a Mindszenty Társaság ösztöndíjasa beszél, míg az egyház üldöztetését Simon Márta, a civil szervezet elnökhelyettese mutatja be. A műsorban közreműködik még Kovács Béla versmondó is.

Lezárják a parkolót

Nagykanizsa - Szerdán reggel hét órától délután 14.00 óráig lezárják a Medgyaszay Ház körüli parkolót - tájékoztatott a polgármesteri hivatal. A lezárás idejére a közlekedők türelmét kérik.

Idényzáró dumaszínház

Nagykanizsa - Szerda este 19 órakor újabb állomásához érkezik a Nagykanizsai Dumaszínház, a Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében Dombóvári István stand up humorista estjére kerül sor. Vendégként közreműködik Hajdú Balázs, Szente-Veress Adrienn és Bellus István. Az előadás egyúttal a sorozat tavaszi idényzárója is.

 

MÁJUS 28.

Vagyonról, kitüntetésekről Zalalövőn

Zalalövő - A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról is tárgyal a képviselő-testület  a május 28-án, kedden 18 órakor kezdődő ülésén. Napirenden lesz a csatornamű társulat beszámolója, a piac kialakítása, a kormányablak létrehozása és a vagyongazdálkodási terv is. A képviselők zárt ülésen döntenek kitüntetések adományozásáról.

Megkerülhetetlen vallomások

Nagykanizsa - Ma 17 órakor mutatják be Mózes Pál volt városi tanácselnök könyvét a Honvéd Kaszinóban. A Keresetlen emlékeim  Megkerülhetetlen vallomások című könyvet Tüttő István, Kanizsa korábbi polgármestere mutatja be az érdeklődőknek.

Dombóvári önálló estje

Lenti, Nagykanizsa - Dombóvári István humorista, a Dumaszínház tagja önálló előadói esttel lép fel a héten két zalai városban. A tavaszi idényzáró turné keretében ma este hét órától Lentiben, az Egy Kávézóban mutatja be műsorát a népszerű stand up comedy szereplő, míg szerdán ugyancsak este héttől Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban tekinthetik meg az érdeklődők a Hülyeségek kicsiny boltja című programot. Mindkét helyszínen lesznek vendégek is, Nagykanizsán Bellus István és Hajdú Balázs, míg Lentiben rajtuk kívül még Szente-Veress Adrienn is színpadra lép.

 

MÁJUS 27.

Találkozás Fábián Jankával

Zalaegerszeg - Történelem, család, romantika... a felsorolt tartalmak mind terítékre kerülnek a  Fábián Jankával megrendezésre kerülő  író-olvasó találkozón, aminek az Apáczai Csere János VMK Könyvtára ad otthont  május 27-én, hétfőn  17 órától. A programon a részvétel ingyenes.

Pótbeíratás lesz

Nagykanizsa - Hétfőn és kedden 15 és 17 óra között van lehetőség pótbeíratásra a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskolában tájékoztatta lapunkat az oktatási intézmény. Jelentkezni lehet szolfézs-előképzőre, magánénekre, hegedű, zongora és ütő tanszakra, valamint klasszikus balettre a Hevesi-, néptáncra a Rozgonyi- (tanár: Kócza Attila), illetve a miklósfai (tanár: Vizeli Dezső), továbbá képzőművészet-grafikára a Kőrösi-iskolában induló csoportba.

Rendkívüli ülés

Zalakaros - Hétfőn 10 órai kezdettel rendkívüli ülést tart a fürdőváros képviselő-testülete. A napirendi pontok sorában szó esik elismerések adományozásáról, városképi rendeletekről, új közösségi ház építéséről, valamint a Zalakomár és Zalakaros közti kerékpárút ügyéről.

Ezek is érdekelhetik