Díszmagyarban

2018.03.07. 09:25

Reformkori divatbemutató a zalalövői Kossuth-héten

Az évek során kialakult szokásoknak megfelelően ezúttal is a Kossuth-hét rendezvényeivel hangolódnak az 1848-as forradalom évfordulójára a zalalövői általános iskolában.

Gyuricza Ferenc

Díszmagyarban

Fotó: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

A programsorozat hétfőn kezdődött, és március 14-ig minden napra jut valamilyen esemény.

Lesznek vetélkedők és versenyek, bemutatók, közösségi és művészeti programok, de az iskolai diákparlamentet is ebben az időszakban tartják – mondta lapunknak Gyarmati Antal igazgató, majd azt is hozzátette, ezenfelül mindig próbálnak valamilyen különlegességgel is szolgálni a tanulóknak. Ezúttal – most első ízben – a reformkori viselet bemutatására vállalkoztak.

- Hazánkban a reformkor idején a nyugat-európai divat és a magyar tradíciók megtartása mellett a tudatos historizálás is alakította az öltözékeket – magyarázta a tegnap délelőtti divatbemutatót vezető tanárnő, Herman Eszter. – A XIX. század folyamán több dátumhoz is köthető új viseleti darabok létrehozása.

Díszmagyarban
Fotós: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

A szabók az elmúlt évszázadokat visszaálmodva, metszetgyűjteményeikből szemezgették az ötleteket, s nem csak a formák, maguk az elnevezések is a történelmi személyiségekhez vagy éppen a reformkor nagyjaihoz kötődtek.

Herman Eszter többek közt beszélt a legismertebb ruhadarabról, a derékban szabott, erőteljesen karcsúsított, ingre felöltött dolmányról, az atilláról, szólt a díszmagyarnak nevezett ünnepi öltözékről, de a hölgyek által hordott ruhákról, illetve a kor divatos hajviseletéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!