Programajánló

2019.10.22. 08:00

Október 22-én kezdődtek a nemzeti ünnepi megemlékezések Zalában

Mutatjuk, hogy hol lesznek ünnepi rendezvények Zala megyében.

Zalai Hírlap

A tavalyi zalaegerszegi megemlékezés egy pillanata

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszegen a megyei önkormányzat, a POFOSZ zalai szervezete és a megyei ’56- os Hagyományőrző Egyesület kedden 11-kor tart ünnepi megemlékezést a Megyeházán. Folytatásként 17.30-kor kezdődik „Az ’56-os forradalom Wittner Mária szemével” című program a hangversenyteremben, az Énekmondó együttes közreműködésével. Október 23-án, szerdán 11 órakor Szerencsés Rudolf, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnöke emléktáblájának koszorúzásával indul a városi rendezvények sora a Mindszenty-iskolában, majd 14.45-től csendes főhajtással folytatódik a tisztelgés a városi rendőrkapitányság előtti kopjafánál. 15 órától ökumenikus istentisztelet lesz az evangélikus templomban, a városi megemlékezés pedig, ahol Balaicz Zoltán polgármester mond beszédet, 16 órakor kezdődik az Ady utcai ’56-os emlékműnél. Andráshidán a Csillagh László téren emlékeznek meg a forradalom napjairól ma 17 órától.

A tavalyi zalaegerszegi megemlékezés egy pillanata
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

Október 23-án 10 órakor a Tiéd a Város Egyesület is ünnepi megemlékezést tart a Kossuth utcai ’56-os kopjafánál.

A Zala Szimfonikus Zenekar, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar és a szombathelyi Szent Márton Kórus ünnepi koncertet ad Zalaegerszegen, Keszthelyen és Nagykanizsán. Egerszegen szerdán 17.30-kor a városi hangversenyteremben, Keszthelyen csütörtökön 18.30-kor a Fő téri templomban, Kanizsán vasárnap 19 órakor a Jézus Szíve-templomban csendül fel Mozart Requiem című műve. Közreműködik Megyimórecz Ildikó (szoprán), Fürjes Anna (alt), Farkas András (tenor) és Pataki Bence (basszus), vezényel Sándor János. A belépés díjtalan.

Hévízen szerdán 15 órakor kezdődik a városi megemlékezés a Városháza téren. Ünnepi köszöntőt Papp Gábor polgármester mond, közreműködik az Új Színpad Kulturális Egyesület.

Keszthelyen kedden 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Balaton Színháztól, majd másnap 8.30-kor a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban ökumenikus istentisztelettel folytatódik a forradalom és szabadságharc évfordulója előtt tisztelgő rendezvény. Ezt követően a Fő téren ünnepi köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Bálint polgármester, az ünnepi szónok dr. Kiss Dávid, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa lesz. Közreműködik a Helikon Versmondó Kör.

Zalakaroson kedden 15 órakor a Móra-iskolában szerveznek a forradalom és szabadságharc emlékére városi programot. A résztvevők megkoszorúzzák az ’56-os emlékművet, majd a polgármesteri köszöntőt követően ünnepi műsor kezdődik.

Nagykanizsán kedden 14 órakor a Thúry György Múzeumban Balázs László, az 1956-os kanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata tiszteletére történelmi konferenciát szerveznek, majd a Kazinczy utcában emléktáblát avatnak fel. A múzeum és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal közös rendezvényét Torjay Valter festőművész és művészettörténész emlékidézése nyitja, majd többek közt muzeológusok elevenítik fel az akkori történéseket. Nagykanizsán szerdán 8.30-kor a Deák téren a Nagykanizsai Fúvószenekar térzenéjével kezdődik a városi ünnepség. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően a résztvevők az ’56-os emlékkertbe vonulnak, ahol a hősök emlékműve mellett megkoszorúzzák a kopjafát, valamint Orbán Nándor szobrát. A megemlékezés 10 órától a Medgyaszay Házban folytatódik, ahol a polgármesteri beszéd után a Piarista-iskola műsorát láthatják az érdeklődők. 18 órától fáklyás emlékező séta indul, melyen a felvonulók felkeresik a Kórház kápolnát, az ’56-os emlékkertet, az Erzsébet és a Deák teret.

Lentiben szerdán tartják a városi ünnepséget. A szentmise 17.30-kor kezdődik a Szent Mihály-templomban, majd az ünnepség az ’56-os emlékműnél lesz. Beszédet Horváth László polgármester mond, a műsorban a Lámfalussy-iskola diákjai működnek közre, 16 és 19.30 órakor a Kormorán zenekar koncertezik a városi művelődési központban.

Letenyén szerdán 11 órakor a könyvtár előtti téren, az ’56-os emlékműnél tartják a városi megemlékezést. A polgármesteri köszöntőt követően a nagykanizsai Mozaik Társulat zenés irodalmi összeállítását láthatják az érdeklődők.

Lovásziban kedden az Olajbányász Művelődési Házban tartják a megemlékezést 17 órakor. Beszédet Kovács Ferenc polgármester mond, műsort a helyi iskolások adnak.

Gutorföldén szerdán 17 órakor a kopjafánál tartják az ünnepséget, melyen Nyakas István polgármester emlékezik az 1956-os eseményekre.

Zalalövőn szerdán este tartják a városi megemlékezést, melynek helyszíne először a Salla Művelődési Központ lesz. Itt Vigh László országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet, majd a Pesti Zenés Színpad társulata mutatja be műsorát. Az ünnepség a városi emlékparkban, az ’56-os forradalom és szabadságharc mártírjai tiszteletére emelt kopjafánál koszorúzással, illetve mécses- és gyertyagyújtással folytatódik.

Nován kedd délután fél ötkor az általános iskola egykori épülete előtti parkban, az ’56-os kopjafánál ugyancsak koszorúzással emlékeznek. Műsort a pákai Öveges-iskola tanulói és a Göcsej Szíve Dalkör tagjai adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!