Programajánló

2020.01.24. 07:00

Mányoki élménybeszámoló, újraélesztési gyakorlat és borbarangolás vár Zalában

Mutatjuk, milyen programok várják hétvégén Zala megyében!

Gyuricza Ferenc, Pásztor András, ZH

A rendezvény tavaly is nagy érdeklődésre tartott számot

Fotó: ZH

Játszóház

Zalaegerszegen szombaton 9 órakor az Apáczai művelődési központban kezdődik a madárvárta játszóház. A résztvevők megtanulhatják madáretető-készítést természetes és újrahasznosítható anyagokból. Emellett játékos vetélkedőre várják az érdeklődőket, a téma a madár- és környezetvédelem, valamint az újrahasznosítás.

A kultúra ünnepe

Zalaegerszeg besenyői városrészének közösségi házban szombaton 15 órakor kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából tartandó ünnepi műsor. A zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskolában ma 17 órától ünneplik a magyar kultúra napját. Az eseményen helyi művészeti csoportok, dalárdák, együttesek szórakoztatják a közönséget. Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton 18 órai kezdettel tartanak ünnepi műsort a Magyar Kultúra Napja tiszteletére, amelyben a Takács családi zenekar és a Generációk Színjátszó Csoport tagjai működnek közre. Köszöntőt Herczeg Imre alpolgármester mond. Az ünnep kapcsán az intézményben a Göcseji Kézműves Egyesület tagjainak munkáiból nyílik kiállítás, a tárlatot Nikitscher Bernadette egyesületi elnök mutatja be. Kapcán, a muravidéki település faluotthonában vasárnap 14 órai kezdettel rendezik meg az ünnepséget. Ennek szónokai dr. Földes Gyula, hazánk lendvai magyar főkonzulja és Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi országgyűlési képviselője, egyben a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnöke lesznek. Az ünnepi műsor során a helyi József Attila Művelődési Egyesület és a Somogy megyei Csurgónagymarton község önkormányzata között együttműködési megállapodás aláírására kerül sor.

Kiállítás

Zalaegerszegen a Zalai Építők Móricz Zsigmond Művelődési Egyesülete Tánczos György képzőművész vezette kör kiállítása nyílik meg ma 17 órakor a Jókai utcai Móricz galériában. A megnyitón közreműködik az Énekmondó Együttesből Kelemen Gyula.

Szakmai előadás

A miklósfai Mindenki Házában ma 17 órától dr. Kocsis László egyetemi docens tart előadást szőlőfajtákról és a klímaváltozás hatásairól a szőlőkben. A borkóstolóval egybekötött eseményt a Miklósfai dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szervezi.

Fotókiállítás

Nagykanizsán a HSMKban ma, 18 órától Fekete-fehér címmel nyílik fotókiállítás a Kanizsa Fotóklub művészeinek munkáiból.

Madarak, nyuszik

A Galambtenyésztő Egyesület háromnapos díszmadár, galamb és baromfi kiállítást szervez a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Ma déltől vasárnapig több mint 200, különböző állatot lehet megtekinteni az esemény keretében.

Szépkorúak köszöntése

Tótszerdahelyen szombaton 16.30 órától a falu idős lakóit köszöntik az idősek napi ünnepség keretében a helyi kultúrházban.

Úti beszámoló

Nagyrécsén vasárnap 15 órai kezdettel az Inkey-kastély nagytermében Antal Zsolt Benedek teológus hallgató, kispap tart előadást az egy évvel ezelőtti, panamai ifjúsági világtalálkozón szerzett élményeiről.

Kötetbemutató

Ma 17 órakor mutatják be Keszthelyen, a Fejér György Városi Könyvtárban dr. Müller Róbert Keszthely város története című kötetét.

Játszóház, táncház

Szombaton 16 órától farsangi játszóházba várja a családokat a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ Népmesepontja. 17 órakor pedig Aprók tánca, majd 18 órakor táncház kezdődik- a talpalávalót a Re-Folk Zenekar biztosítja.

Előadás

A Sármelléki Egyházközség szervezésében tart előadást szombaton 16 órakor a Sármelléki Általános Művelődési Központban Csáky Zoltán (a Duna Televízió egyik alapító tagja) Az erdélyi magyar társadalom a Securitate szorításában címmel. Az előadásra a belépés ingyenes. Sármelléken ugyancsak szombaton 11 órakor kezdődik a Kolbásztöltő fesztivál, az ÁMK udvarán.

Ökumenikus istentisztelet

Szombaton 16 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak Hévízen a református templomban. Az ökumenikus imahét alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus gyülekezet papjai és lelkészei imádkoznak közösen a hívekkel a keresztény egységért. Pusztaszentlászlón, a római katolikus templomban vasárnap délelőtt fél 12-kor tartják az ökumenikus imahét záró istentiszteletét.

Élménybeszámoló

Tófejen, a közösségi házban tart élménybeszámolót pénteken este öt órai kezdettel Mányoki Attila úszó. A zalai sportoló többek közt arról beszél, hogy miként sikerült világrekordidővel leküzdenie a Föld valamennyi átúszható óceáni szorosát, s így teljesítenie az úgynevezett Ocean’s Seven állomásait.

Termelői vásár

Felsőrajkon, a pajta alatt téli termelői vásárt tartanak szombaton 8.30-tól.

Bakancsos túra

Szalafő pityerszeri részéről, az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől indul szombaton 10 órakor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 11 kilométer hosszúságú bakancsos túrája, amely során a résztvevők a páratlan hangulatú szeres település környezetét és nevezetességeit ismerhetik meg.

Falusi hagyományok

Szerdahelyen, a muravidéki település faluotthonában szombaton este hat órától hagyományőrző rendezvényt tart a helyi Antal Ferenc Művelődési Egyesület. A program keretében olyan régi falusi szokásokat mutatnak be, mint a tollfosztás és tökmagköpesztés, s mindemellett az egykori nótás összejövetelek hangulatát is igyekeznek feleleveníteni.

Egyházközségi bál

Zalaháshágyon, az önkormányzati épületben szombaton este hét órai kezdettel tartják a helyi egyházközség jótékonysági rendezvényét. A program nyitányaként az Ezüsthárs Asszonykórus mutatja be műsorát.

Újraélesztési gyakorlat

Vasárnap Tornyiszentmiklóson 16 órakor a művelődési házban a lenti egészségfejlesztési iroda szervezésében a mentőállomás munkatársainak közreműködésével elsősegélynyújtási és újraélesztési elméleti és gyakorlati előadást tartanak.

A rendezvény tavaly is nagy érdeklődésre tartott számot
Fotó: ZH

Borbarangolás

Becsehely Szombat délután 13.30 órától a faluházban rendezik meg a térség legjobb borait bemutató Borbarangolás Dél-Zalában elnevezésű programot. A nagykanizsai, letenyei, tótszentmártoni, csörnyeföldi, tormaföldi, lenti hegyhátak nedűi közül azokat lehet kóstolni, amelyekre a készítőik a legbüszkébbek. Sétáló kóstoló keretében mintegy 70- féle bor megismerésére nyílik lehetőség. A rendezvény célja, a hideg, egyhangú téli napok közé egy kellemes délutánt iktatni. Fűtött, meleg környezetben – a faluház nagytermében – a kiváló borok mellet pincepörkölttel, dödöllével, krumliprószával is várják az érdeklődőket. A hangulatot a Becsehelyi Dalárda és Kárász Tímea által előadott népdalok, nóták, operettek hívatottak fokozni. A rendezvény a jellegét tekintve nem elsősorban a szakmabelieket célozza, azonban kísérő programként az emeleti teremben, 14.30 órától a szőlő fitoplazmás megbetegedésével kapcsolatos tudnivalókról Szabó Béla, a kormányhivatal osztályvezetője tart előadást, majd azt egy növényvédő szereket forgalmazó cég tájékoztatója követi. Az elmúlt években felmerült igények okán – korlátozottan – a résztvevők hazaszállításáról is gondoskodnak a szervezők, Becsehely 20 kilométeres körzetén belül.

Zenés programkínálat a hétvégére

E hét végén sem szűkölködünk zenei eseményekben. Várnak ránk koncertek, zenei partik, borvacsora is, melyhez hangulatos dallamok társulnak.

Zalaegerszegen, a PopUp Undergroundban ma este a jazz-punk stílusú budapesti Tudósok zenekar lép színpadra. A nyolc órakor kezdődő programnak két helyi vendége is lesz, így a Wettstein Tamás, Hanisch András és Nadrai Róbert alkotta Ven zenekar, valamint a világutazó zalai Osbáth testvérek, akik különböző egzotikus hangszereket szólaltatnak meg. A Club Angelsben ma este szalagavató afterpartit tartanak, amelynek hangulatfelelősei A KatapultDJ csapat tagjai, valamint a Dual Fusion lesznek, míg holnap ugyanott a Fáraó bulizenekar játszik, illetve sztárvendégként Mario mutatja még be műsorát.

Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban ma ugyancsak szalagavató afterparti lesz, itt Danny Better és Looperz keveri a zenét, holnap este pedig a Zero bulizenekar szórakoztatja a közönséget. Zalacsányban, a Zala Springsben holnap este héttől borvacsorát tartanak, amelyhez a zenei aláfestést a könnyed és ízléses jazzt, illetve szalon popot játszó keszthelyi Vagabond Trió biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!