Programajánló

2020.02.14. 09:00

Farsangi mulatságok, bálok, borkóstolók – Ezek várnak rád a hétvégén Zalában

Ezen a hétvégén is sok színes program vár az érdeklődőkre Zalában.

ZH

Szombaton esküvőkiállításra várják az érdeklődőket Nagykanizsán, a HSMK-ban

Fotó: ZH Archívum

Nyitott műhelygalériák

Állatfejes álarc és papír busómaszk is készíthető vasárnap 14 órától Zalaegerszegen, a Gébárti Kézművesek Házában a farsangi nyitott műhelygalériák napján. A kézműves programok és mesterségbemutatók mellett lesz fánksütés, vetített képes előadás hangzik el a mohácsi busójárás történetéről, s téltemető rítus keretében vetik tűzre a kiszebábot.

 

Szombaton esküvőkiállításra várják az érdeklődőket Nagykanizsán, a HSMK-ban
Fotó: ZH Archívum

Farsangi programok

Zalaboldogfán szombaton 15 órakor kezdődik a kultúrházban a farsangi délután, amire jelmezben várják a gyerekeket. A bohóc- és bűvészműsorról a meghívott fellépők gondoskodnak, a fánkról pedig a falu asszonyai, mégpedig az önkormányzat által biztosított alapanyagból.

Hagyárosböröndön szombaton 16 órától rendeznek farsangi jelmezes mulatságot a kultúrházban. A felvonulást követően a szervezők vidám vetélkedőre várják a gyerekeket, de mód nyílik arcfestésre, álarckészítésre és táncra is.

Andráshidán a szépkorúak és a civil csoportok tartanak közös jelmezes farsangot szombaton 15.30-tól az Öveges-iskola tornatermében. A műsorban folklór, operett és örömtánc is szerepel.

Eltemetik a telet szombaton Hévízen is. A farsangi forgatag 10 órakor kézműves-foglalkozással kezdődik a Belvárosi Múzeumban, majd a Deák téren 13 órától jótékonysági fánkvásár és állatsimogató várja az érdeklődőket, akik negyed négytől bolondlakodalmat láthatnak, amely után elindul a farsangi felvonulás Hévíz utcáin. A kiszebábot 16.45-kor égetik el, amit utcabál követ DJ Belóval.

Gutorföldén szombaton 14.30-tól télbúcsúztató farsangi mulatságot tartanak jelmezes felvonulással, kiszebáb­égetéssel a művelődési háznál.

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton farsangi programmal egybekötött táncházba várják az érdeklődőket. A rendezvény délután három órakor kézműves-foglalkozással és farsangi jelmezes bemutatóval kezdődik. Ezzel párhuzamosan a Zalalövői Tájház Egyesület tagjai közös fánksütésre invitálják az érdeklődőket, majd öt órakor kezdődik a táncház, amelyhez a zenét a Gyéres zenekar szolgáltatja, míg a tánctanításban a Salla Néptáncegyüttes tagjai működnek közre.

Keménfán, a faluházban szombaton délután rendeznek farsangi mulatságot, amely során kézműves-foglalkozás és fánkevő verseny is várja a résztvevőket. Öt órától Figura Ede előadóművész mutatja be gyermekeknek szóló műsorát.

Néptáncos bál

E hétvégén háromnapos közös néptáncedzőtábort tart a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes és a Marosszent­györgyi Táltos Néptáncegyüttes a zalaszentgyörgyi kultúrházban. A testvértelepülési programon szilágysági táncokat tanulnak Kiss-Molnár István néptáncpedagógus vezetésével. A képzés keretében szombaton este a szentgyörgyiek szervezésében hagyományteremtő néptáncos bált rendeznek, ahol fellép a Sárvári Regös Népi Zenekar, a zalaapáti Boróka Táncegyüttes és a Maro­s­szentgyörgyi Táltos Néptáncegyüttes.

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrzsúrral kapcsolódik a Kultúrházak éjjel-nappal országos akcióhoz Zalaegerszegen az Apáczai Csere János Művelődési Központ. Szombaton egyebek mellett épület-tájfutóverseny, kós­tolóval egybekötött hájaskráfli-készítés, farsangi játszóház és színházi előadás várja az érdeklődőket.

A keszthelyi Balaton Színház is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal programhoz. Ma 19 órakor Szarka Róbert műszaki vezető mutatja meg az érdeklődőknek, mi van a színfalak mögött. Szombaton 9 órakor a Népmesepontban rendezik meg a Regősök húrján, Táltos világ, Fehérlófia vers-, próza-, népmese- és videóversenyeket, 19 órakor pedig a színházban akusztikus koncerttel fellép az Ismerős Arcok. Ma 15.45-kor a Természetgyógyász Klubban Szánti Éva Rita mesemondó terapeuta mesés tisztítókúrákról beszél, 17 órakor pedig a Lendületben sorozatban Mányoki Attila hosszútáv­úszó tart film­vetítéssel egybekötött előadást. Vasárnap a Goldmark Károly Művelődési Központban a városi bélyegkör tagjai és éremgyűjtők találkoznak, a Léleknektár 17 órakor kezdődő programján pedig a test, a lélek és a szellem harmóniájának megteremtéséről lesz szó.

Lendván, a Bánffy Központban, ugyancsak a Kultúrházak éjjel-nappal 2020 programsorozata részeként pénteken délután háromnegyed kettőtől háromnegyed négyig táncházat tartanak. A mezőföldi és dunántúli ugrós táncokat Lipusz András tanítja, a zenét a Csádé zenekar biztosítja.

Idősek napja

Vasárnap 14 órától a szépkorúakat köszöntik Pókaszepetken, a faluház dísztermében. A műsorban ének, tánc és színpadi jelenet egyaránt szerepel, köszöntőt mond Tóth András polgármester.

Szombaton Lentiben, a mumori városrészben rendeznek ünnepséget a szépkorúaknak. A helyi kultúrotthonban 16 órakor Horváth László polgármester mond köszöntőt, majd kulturális műsorral folytatódik a rendezvény.

Hagyományőrző délután

Faluházak – a közösségépítés múltja, jelene és jövője címmel nyílik kiállítás szombaton 16 órakor Kispáliban, a községházán. A tárlatot Fülöp Tibor építész nyitja meg, a hagyományőrző program disznótoros ételek kóstolásával folytatódik.

Tollfosztás és borverseny

Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban ma 12.30-tól a Mamik Dalkör tollfosztóra, majd 15 órától borversenyre várja az érdeklődőket.

Borkóstoló

Miklósfán, a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szervezésében pénteken 18 órától a badacsonyi Laposa Birtok borait lehet megkóstolni a Mindenki Házában.

Kanizsai Esték

Ifjabb Lehota János esztéta tart előadást a szellemi gyarmatosításról a Kanizsai Esték programsorozat újabb, 18 órakor kezdődő estjén Nagykanizsán, a református gyülekezeti házban.

Egyedi kézimunkák

Dallos Tiborné és Bánfai Zsoltné kézimunkáiból nyílik kiállítás pénteken 18 órakor a letenyei Fáklya művelődési házban. A tárlaton Stefán Vincéné népi iparművész mond beszédet.

Falusi disznóvágások

Szórakozásban és finom falatokban bővelkedik a szombat Murakeresztúron. 10 órától disznóvágással várják a vendégeket, 11 órától pedig az ünnepélyes megnyitóval. A fesztivált estébe nyúló zenei, művészeti kavalkád színesíti. Színpadra lép – sok más mellett – Mága Ernő és zenekara, DJ Szatmári és Jucus, valamint Dévényi Tibi bácsi.

Zalatárnokon, az IKSZT-nél szombaton 8 órakor kezdődik a hagyományteremtő szándékkal megszervezendő Falusi disznótor és fánkkavalkád elnevezésű rendezvény. A program disznóvágással indul, majd 11 órától interaktív gyermekműsor várja az érdeklődőket. A nap folyamán disznótoros káposztával és hurkával kínálják a vendégeket. 18 órától kulturális műsor, azt követően pedig disznótoros vacsora szerepel a programban.

Tófejen, a közösségi ház mellett szombaton rendezik meg a már hagyományos falusi disznóvágást. A program itt kilenc órakor kezdődik, s a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők bekapcsolódhassanak a disznó feldolgozásának egyes munkafolyamataiba (például pucolás, darabolás, kolbász- és hurkatöltés). Fél háromtól a közösségi ház nagytermében az elkészült ételek kóstolásával folytatódik a rendezvény.

Színházi előadás

Lovásziban, az Olajbányász Művelődési Házban szombaton 15 órakor a Vasvári Játékszín előadásában Székely János Caligula helytartója című darabját láthatja a közönség.

Letenyén, a Fáklya művelődési házban szombaton 18 órától adja elő e darabot a Vasvári Játékszín.

Zenés mulatságok

Ma Nagykanizsán több helyszínen szerveznek báli mulatságot. 18.30-tól a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában sportbált tart a helyi sport- és kulturális egyesület. Az Egylet Pincébe pedig a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség várja a bálozókat 19 órától.

Ami az esküvőhöz kell

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szombaton Nagykanizsán, a HSMK-­ban az esküvőkiállítást. A 10-kor kezdődő rendezvényen számos kiállító, köztük ruhaszalonok, virágkötők és ékszerészek mutatják be a legfrissebb esküvői trendeket.

Helyi termékek vására

Nován, a Zénó presszó melletti területen helyi termékek és őstermelők portékáinak kóstolóval egybekötött vásárát rendezik meg szombaton 14 órától. A kínálatban házi savanyúság, lekvár, szörp, mangalicakolbász és szalonna, továbbá kecskesajt, mézeskalács, homoktövistermékek, ivólevek, gyógyteák, tökmagolaj, valamint ajándéktárgyak szerepelnek.

Forraltbor-főző verseny

Zalalövőn, a Pacsa-hegyen rendezi meg szombaton 14 órai kezdettel idei első forraltbor-főző versenyét a helyi Borbarát Kör Egyesület. A minősítések ünnepélyes eredményhirdetését várhatóan 17 órakor tartják az egyesület elnöke, Galambos István birtokán.

Őrségi bakancsos túra

Magyarszombatfáról, a fazekasháztól indul szombaton reggel kilenc órakor az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület Négy évszak – négy elem elnevezésű túrasorozatának első rendezvénye. Ez alkalommal a mintegy 14 kilométeres táv megtétele során a tűz jegyében az őrségi gerencsérek, azaz fazekasok földjét járják be a résztvevők.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Művelődési Központban pénteken este nyolc órától rendezik meg az újabb ZegJam programot, amelynek keretében először Dream By Chords ad koncertet, majd a jazzt játszó Berkes Quartett mutatja be műsorát. Tíz órától örömzenéléssel folytatódik a rendezvény.

A városi sportcsarnokban ma este három lemezlovas, Metzker Viktória, Fizboh és Németh Tamás közreműködésével tartanak szalagavató afterpartit.

Az Angels Valentin-napi programjában szombaton este a Fáraó bulizenekar játszik, sztárvendégként pedig az ország egyik legnépszerűbb rapformációja, a BSW lép fel. A rezidens lemezlovas Silverman lesz.

Lendván, a Városi Színház és Hangversenyteremben szombaton este hét órától Mága Zoltán ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!