Hasznos

2023.03.17. 19:41

Programok, rendezvények Zala vármegyében

Tudja meg, mi történik Zala vármegyében – programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

zaol.hu

Fotó: Shutterstock

Március 18. 

Tavasz a malomban 
GYENESDIÁS Kétnapos gyógynövényismereti workshop várja az érdeklődőket a Festetics Herbárium és Fűszerkertben. Szombaton 9 és 17 óra között elméleti, vasárnap 10 órától pedig gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek, s utóbbin például kenőcsöket, lándzsás útifű szirupot és fájdalomcsillapító gyógynövényes pakolást is készíthetnek.

Kalácsfesztivál
TÓFEJ A közösségi házban szombaton rendezik meg a település VI. Kalácsfesztivál elnevezésű gasztrokulturális programját, amely kalácssütő versenyt is magába foglal. Erre 16 és 16.30 között, a helyszínen nevezhetnek az érdeklődők. A kulturális program – aminek közreműködői az Örökmozgó Gyerekek, a Tófeji Örök Tinik, a Gutori Nóta- és Népdalkör, valamint Csengeri Attila és Gregor Bernadett lesz – 16.30-kor kezdődik.   

LEPKE-túra 
VONYARCVASHEGY Szombaton 7 és 11 óra között indulnak a LEPKE teljesítménytúra résztvevői a vonyarcvashegyi vasútállomásról. A térség természeti és épített értékei mellett haladó 15, 25 és 40 kilométeres távok leküzdésére 4, 6, illetve 10 óra áll a résztvevők rendelkezésére

Természetközeli gazdálkodás
ZALAEGERSZEG Március 18-án, szombaton Darázsi Zsolt gyümölcsész, madarász tart előadást a természetközeli gazdálkodásról, aminek a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac ad helyet.

Spirituális koncertet adnak
ZALAEGERSZEG Zalaegerszegen lép fel a világot járt, meditációs zenét játszó Agnikana együttes. A díjtalan koncert Zalaegerszegen március 18-án, 17 órakor lesz a Hotel Arany Bárányban. Az Agnikana együttes egy 1997-ben alapított női vokális és hangszeres együttes, amely teljes mértékben Sri Chinmoy zenéjét adja elő. A csoport tagjai többnyire Csehországból származnak, de Szlovákiából, Ausztriából és Svájcból is érkeznek tagok. Az Agnikana a világ számtalan országában adott koncertet, valamennyi földrészen megfordultak már. Hisznek abban, hogy a spirituális zene és a sport előtérbe hozza a rejtett képességeinket. Lélekkel teli zenéjük felemeli tudatunkat és életre szóló élményt nyújt számunkra. A koncert ingyenes, csupán regisztrálni kell ezen a linken.

Bábszínházi premier
ZALAEGERSZEG A Griff Bábszínház március 18-án, szombaton 17 órakor tartja a Tündérkeresztanya című mesejáték bemutató előadását. A darabban Szolnok Ágnest és Keller Dániel Mátét láthatja a közönség.

Egy éve működik a Göcsej Tudásközpont a piacnál
ZALAEGERSZEG A Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac egy éve nyitotta meg kapuit.  Az évfordulós rendezvények első programjaként március 18-án, szombaton 15 órakor egy hónapig látogatható kézműves kiállítás nyílik, az intézményben alkotó kézművesek és népművészek, valamint a Göcseji Kézműves Egyesület tagjai mutatják be alkotásaikat. A rendezvényt Ifj. Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője nyitja meg. 

Szakmai nap
KESZTHELY Második szakmai napjára készül a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A foglalkozásnak március 18-án, szombaton ezúttal is a keszthelyi Népművészeti Alkotóház ad otthont. Dancsecs Diána bőrműves Népi Iparművész, a Hagyományból divatot 2022 pályázat egyéni innovációs díjazottja és Molnárné Riskó Erzsébet Király Zsiga-díjas népviseleti babakészítő, Népi Iparművész tart foglalkozást. Délelőtt a résztvevők megtudhatják például, hogy miként mutat együtt a bőr és más természetes alapanyag, délután pedig a történelmi Zala vármegye horvát viseleteivel ismerkedhetnek. 

Tavaszköszöntő ünnep a piactéren
ÚJUDVAR Szombaton 8 órakor nyílik a tavaszköszöntő termelői piac és kézműves vásár a piactéren. A Dombhátról-dombhátra elnevezésű projekt keretében 9.40-kor Bellák Tibor harmonikán játszik, majd a 10 órai megnyitót követően a nagyrécsei Ritmus Kórus, valamint az Újudvari dalkör szórakoztatja az érdeklődőket.

Zenés parti
ZALAURVARNOK A Vadvirág étterem szombat esti nosztalgia diszkójában Gergely Róbert lesz a sztárvendég. 

Hévízi virtuózok
HÉVÍZ Szombaton 18 órakor a városháza dísztermében négy tehetséges fiatal muzsikus lép fel, a Musica Antiqua Együttes közreműködésével. A publikum Balázs Ádám, Markal Eszter, Szokol Liliána és Vasas Rebeka játékában gyönyörködhet.    

Koncert a Civil Házban
ZALAKAROS Szombaton 18 órakor a Civil Házban a 25 éves jubileumát ünneplő Karos Fúvósegyüttes ingyenes tavaszi koncertjét tartja.

Borbírálat
LETENYE Fáklya Művelődési Házban tartja szombaton 9.30 órai kezdettel 45. borbírálatát a helyi Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete. A zárt ajtók mögött zajló minősítést követő ünnepélyes eredményhirdetésre várhatóan 18.30-kor kerül sor.  

Zenés partik
NAGYKANIZSA A Kanizsa Clubban szombaton este a Zero bulizenekar játszik. A Rush Clubban ugyancsak szombaton Chrstphr, Steve Judge, Miamisoul és Manic N lép fel.

Tavaszköszöntő 
KESZTHELY Tavasznyitó programot szervez a keszthelyi Festetics Kastélymúzeum. Már szerda óta látogatható az északi szárny, szombaton és vasárnap pedig 11-kor pálmaházi séta, majd szakmai vezetés várja a látogatókat 14 órakor a Történelmi modellvasút-kiállításban, 15.30-tól pedig a Főúri utazások és úti kalandok című tárlaton.  

Március 19. 

Karikázó nap
NOVA Vasárnap második alkalommal rendezik meg a karikázó napot. Népviseletes szentmise kezdődik 9.15 órakor a helyi római katolikus templomban. 10.15-kor kezdődik a karikázók bemutatása a meghívott táncegyüttesek által, több helyszínen, majd közös kapuzó lesz. 11 órától mozgásos népi játékokat tanulhatnak a gyerekeknek, végül a programot agapé zárja a művelődési házban. 

Érseki áldás a felújított kegytemplomra
BÚCSÚSZENTLÁSZLÓ Március 19-én, vasárnap a 11 órakor kezdődő szentmise keretében a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, dr. Udvardy György érsek megáldja a belsőleg megújult búcsúszentlászlói kegytemplomot, majd a mise végén Szent József ünnepéhez, a tavasz kezdetéhez s a mezőgazdasági munkák indulásához kapcsolódóan a motorokat és a traktorokat. A szentmisén közreműködik a templom kórusa és a Zala Brass fúvósegyüttes. Szeretettel várják a helyi és a környékbeli híveket.

Kisállatbemutató a Kaszinóban
NAGYKANIZSA Vasárnap 14 órától 16 óráig a Honvéd Kaszinóban az Amazonas Terrárium utazó kisállat-bemutatóját láthatják az érdeklődők.

Tavaszköszöntő 
KESZTHELY Tavasznyitó programot szervez a keszthelyi Festetics Kastélymúzeum. Már szerda óta látogatható az északi szárny, szombaton és vasárnap pedig 11-kor pálmaházi séta, majd szakmai vezetés várja a látogatókat 14 órakor a Történelmi modellvasút-kiállításban, 15.30-tól pedig a Főúri utazások és úti kalandok című tárlaton.

Zenés partik
ZALAEGERSZEG A Mama Africában szombaton D.J. Miller keveri a zenét. Az Angels Club szombaton a szórakozóhely 12. születésnapi partiját rendezi meg.

Virágnéző túra
ZALALÖVŐ Az egészségház mögötti parkolóból indul vasárnap 13 órakor a helyi Menő Manó csoport tavaszi virágnéző bakancsos túrája.

Gondolatok az imádságról 
PUSZTASZENTLÁSZLÓ Az evangélikus gyülekezeti teremben vasárnap 17 órakor A térerő és a vonal jó, csak meg kell szólalni címmel dr. Hafenscher Károly, a magyarországi evangélikus egyház zsinatának lelkészi elnöke tart előadást az imádságról.   

Március 21. 

Jelvényszerző túrasorozatot indít a Tourinform és a Zalai Teker(g)ők
ZALAEGERSZEG A szervezők arra invitálják az érdeklődőket, hogy kísérjék el velük éves égi vándorútjára a Napot. Arra biztatják a résztvevőket, hogy vegyenek részt mind a négy évszakban a túrákon és szerezzék meg a vándorlevélbe mind a négy pecsétet. A túrasorozat végén, decemberben megkaphatják a Napvándor jelvényt. A túravezető minden alkalommal Szabó Balázs, a természetjáró egyesület elnöke, bronzjelvényes túravezető lesz. A tavaszi nap-éj egyenlőség napján, a csillagászati tavasz kezdetén, azaz március 21-én, kedden lesz az első program a Gébárti-tónál. A belvárosból a Kazinczy térről 16:51-kor induló 14-es helyi járattal utaznak a Gébárti úti megállóig, itt 17.10-ig megvárják a további csatlakozókat. Innen elsétálnak a Gébárti-tóig, melynek keleti partján, a tanösvényen kialakított pihenőhelynél csodálják meg a naplementét. Ezt követően visszaindulnak a belvárosba a Zala folyó mentén a töltésen. A szervezők javasolják, hogy az újhold idejére szervezett, 5 és fél kilométeres sétára mindenki vigyen magával zseblámpát.

Március 31. 

Cziffra-emlékkoncerttel nyitnak
ZALAEGERSZEG Balázs János zongoraművész estjével nyitja meg újra kapuit a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem március 31-én 19 órakor. A nyitóhangversenyt a Cziffra Fesztivál keretei között tartják, a művész 1983-as zalaegerszegi koncertjének állítanak emléket. Műsoron a 40 évvel ezelőtti hangverseny repertoárja lesz, kiegészítve Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből felolvasott részletekkel, Farkas Ignác színművész tolmácsolásában. A koncert szünetében borkóstoló várja a közönséget, a Cziffra Fesztivál borát – Takler Rubato – lehet megízlelni. Az est folytatásaként levetítik a Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal című filmet, amelyet vidéken elsőként Zalaegerszegen láthatnak az érdeklődők. 

Június 21. 

Napvándortúra
ZALAEGERSZEG A szervezők arra invitálják az érdeklődőket, hogy kísérjék el velük éves égi vándorútjára a Napot. Arra biztatják a résztvevőket, hogy vegyenek részt mind a négy évszakban a túrákon és szerezzék meg a vándorlevélbe mind a négy pecsétet. A túrasorozat végén, decemberben megkaphatják a Napvándor jelvényt. A túravezető minden alkalommal Szabó Balázs, a természetjáró egyesület elnöke, bronzjelvényes túravezető lesz. A túrasorozat második programja Nyár eleji alkonytúra címmel az Alsóerdőről indul majd június 21-én, szerdán. A csillagászati nyár kezdetére szervezett körtúra végén szertűz gyújtással emlékeznek a völgyben a régi szokásra, amikor azért raktak tüzet az emberek, hogy elűzzék a sötétséget, a rosszat és a betegséget, mondják a szervezők. Harmadik alkalommal szeptember 23-án, szombaton a Horhosok útjára várják az érdeklődőket. Az Őszi csillagleső túra egy különleges hangulatú program, melynek során a naplemente a Henye-hegyi kápolnánál éri majd a túrázókat. Végül a karácsonyvárás stílusosan a Karácsony-hegyen történik 2023. december 21-én, csütörtökön. A téli napforduló alkalmával a gyaloglást az Erdődy-Hüvös kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház) kertjében fejezik be, ahol ugyancsak szertüzet gyújtva emlékeznek arra, ahogy őseink hívták és várták a fényt. A Napvándor útlevelet a Tourinform irodában vagy az első túra alkalmával szerezhetik be az érdeklődők. A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, ha valaki lemaradna valamelyik túráról, de igazolja, hogy az útvonalat végigjárta, megkaphassa a pecsétet. Emellett a jelvényszerző játéktól függetlenül is szívesen látnak minden túrázni vágyót a meghirdetett programokon. 

Július 01. 

Balaton-átevezés
RÉVFÜLÖP, BALATONLELLE Az idei, immár második Sup Balaton Átevező Túraverseny a tervek szerint július elsején várja a kihívásra jelentkezőket. Idén már nem csak Balatonlelléről, hanem Révfülöpről is lehet rajtolni. A két part között: 5,5, vagy 11 km-t teljesítve lehet indulni. A 16. Klasszikus Balaton Átevezésen kajak-kenu hajókkal ugyanezen a napon délután indulhatnak a nevezők. Nevezni lehet teljesítménytúrázó, illetve  buli sup-os túrázó kategóriákban, azaz próbázó-kirándulóként. Tartaléknap július másodika. 

Július 06. 

A KeszthelyFest idén a korábbiaknál is gazdagabb programsort kínál
KESZTHELY Idén megújult koncepcióval, a korábbinál hosszabb időtartamban és gazdagabb programkínálattal várja vendégeit a KeszthelyFest július 6-9. között. A „LégyOTT!” alcímet viselő eseményt a város a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program támogatásával szervezi: idén a korábbiakhoz képest nagyobb, színvonalasabb rendezvényt kínál a város, amelynek alapkoncepciója szerint „a humor, az irodalom, a gyermekkoncert, a történelem, a pop- és a világzene csak látszólag tér el egymástól, hisz abban megegyeznek, hogy céljuk a szórakoztatás, a tanítás és az élményszerzés”. A Csík zenekar, az Első Emelet, valamint Szikora Róbert és az R-GO lesz egy-egy nap fő fellépője, csütörtökön pedig kifejezetten a fiatalokat célozza T. Danny élő show-ja. A koncertek mellett lehetőség lesz például sziklamászásra, arcfestésre és különféle játékokra is. A helyi fellépők sem hiányozhatnak a kínálatból, a keszthelyi képzőművészek például festményeken örökítik meg a KeszthelyFest pillanatait, s az irodalom is hangsúlyosan lesz jelen egy új helyszínen, az egyik Fő téri bisztróban, s akinek kedve lesz, akár történelmi, zenei, irodalmi kocsmakvízt is játszhat. Ezúttal a fesztivál több helyszínen várja a kikapcsolódni vágyókat, a belváros mellett a Festetics kastély és a Viviera Beach is bekapcsolódik a programözönbe. Az egészségtudatosság jegyében lesz „mentes főzősarok”, a kastélyban pedig nemcsak koncerteket szerveznek, hanem megjelenik például a divat is. A helyi fellépőkkel a Lokálponton találkozhatnak az érdeklődők, s eljön Keszthelyre a hazai DJ-világ számos jeles képviselője is.

Július 22. 

Balaton-átúszás
RÉVFÜLÖP Idén július 22-re tervezik a LIDL Balaton-átúszást, amely hagyományosan Révfülöpről indul. Az esemény hivatalos honlapja szerint az 5,2 és 2,6 kilométeres úszótávokon kívül, idén is lesz lehetőség SUP-pal átszelni a Balatont. Megkezdődött az átúszásra felkészítő edzésterv, amelyhez bárki csatlakozhat, aki érzi magában az elszántságot, hogy teljesítse a nem mindennapi távot.

Szeptember 23. 

Napvándortúra
ZALAEGERSZEG A szervezők arra invitálják az érdeklődőket, hogy kísérjék el velük éves égi vándorútjára a Napot. Arra biztatják a résztvevőket, hogy vegyenek részt mind a négy évszakban a túrákon és szerezzék meg a vándorlevélbe mind a négy pecsétet. A túrasorozat végén, decemberben megkaphatják a Napvándor jelvényt. A túravezető minden alkalommal Szabó Balázs, a természetjáró egyesület elnöke, bronzjelvényes túravezető lesz. Harmadik alkalommal szeptember 23-án, szombaton a Horhosok útjára várják az érdeklődőket. Az Őszi csillagleső túra egy különleges hangulatú program, melynek során a naplemente a Henye-hegyi kápolnánál éri majd a túrázókat. Végül a karácsonyvárás stílusosan a Karácsony-hegyen történik december 21-én, csütörtökön. A téli napforduló alkalmával a gyaloglást az Erdődy-Hüvös kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház) kertjében fejezik be, ahol ugyancsak szertüzet gyújtva emlékeznek arra, ahogy őseink hívták és várták a fényt. A Napvándor útlevelet a Tourinform irodában vagy az első túra alkalmával szerezhetik be az érdeklődők. A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, ha valaki lemaradna valamelyik túráról, de igazolja, hogy az útvonalat végigjárta, megkaphassa a pecsétet. Emellett a jelvényszerző játéktól függetlenül is szívesen látnak minden túrázni vágyót a meghirdetett programokon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!