Ajánló

2022.07.08. 09:00

Nem tudja, mit csináljon a hétvégén? Mutatjuk a zalai programokat!

ZH

Forrás: Archívum / Zalai Hírlap

Nován a Göcseji Dombérozó programjaként, szombaton rendezik meg a kézikaszás aratóversenyt, valamint az aratási étel- és italbemutatót. Az ünnepélyes megnyitó 9 órakor kezdődik, majd kivonulnak a csapatok a mezőre, itt közreműködik a Zalaapáti Harmonika együttes. Délután a színes hagyományőrző forgatagban népi együttesek, táncosok lépnek fel, a díjkiosztót 17 órakor tartják, majd Aurora FolkGlamour menyasszonyi divatbemutató következik. 20.30-kor fellép Ferenczi György és a Rackajam zenekar, majd táncház kezdődik a művelődési otthonban. A kísérőprogramok közt szerepel fotó- és fafaragáskiállítás, mesterségbemutató és kerékpártúra is.

Szörpverseny és életmód nap

Szombaton Galambokon reggel 8 órától termelői vásár, valamint – immár harmadik alkalommal – szörpverseny várja az érdeklődőket. Ezenkívül a Göntér Sport Alapítvány szervezésében az egészséges életmódot népszerűsítő programot is tartanak. Ennek keretében lesz reggeli torna, átmozgató gimnasztika, illetve receptötletekkel is szolgálnak.

Családi nap

Szombaton Obornakon délelőtt 10 órakor a Nyitnikék erdei iskolánál kezdődik családi nap. Az Országos Erdészeti Egyesület, a CoffeRUN, a Kanizsa Futóklub, valamint a Zalaerdő Zrt. közösen, „Fedezd fel hazánk távoli erdőit!” címmel szervezi meg a programot, mely vezetett közösségi futással indul, de lesz erdőpedagógiai foglalkozás, lövészet és megannyi meglepetés.

Falunap

Szombaton Molnáriban 9.30 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a falunapi programok. Ezt követően lesz járdaavató ünnepség, majd Határőr emlékművet avatnak, illetve helytörténeti kiállítás nyílik, és lezajlik főzőverseny is. A nap második felében a kulturális programoké és a zenéé lesz a főszerep. Az estét 18 órakor B. Tóth László lemezlovas nyitja, őt 20 órától Müller Kati követi retró dalokkal, míg 21 órától a Kredenc, egy órával később pedig a Mura Band lép fel.

Ünnepel a falu

Szombaton Felsőrajkon a várudvarban 14.30 órakor indulnak a falunapi programok. Az általános iskola citerásainak fellépését követően bemutatkozik a Press Dance TSE, a Felsőrajki népdalkör, a nagykanizsai Magic Ritmo. Majd 17.30 órától Újvári Marika és Kádár Szabolcs operettműsorral kedveskedik, az est zárásaként Peat Jr. & Fernando feat. Sheela szórakoztatja a közönséget.

UAZ-GAZ fesztivál

A hétvégén a negyedik alkalommal tartják meg az iklódbördőcei sportpályánál a szovjet idők, illetve az orosz–ukrán gyárakból egykor kigördült terepjárók és nehézjárművek találkozóját. Az UAZ-GAZ fesztivál programjai szombaton 13 órakor kezdődnek: lesz ügyességi verseny, autók szépségversenye, ember UAZ-zal szembeni erőpróbája, írásbeli vetélkedő UAZ-ismeretekből, illetve a hagyománnyá vált féltengelydobást is megrendezik. A gyerekeknek ugrálóvár kínál szórakozást. Vasárnap reggel pedig zömmel földutakon kijelölt túrára indul a csapat, amely Zalaegerszegen a tévétoronyhoz, illetve az olajipari múzeumba látogat el.

Dombérozás Göcsejben

A 6. Göcseji Dombérozó programjai július 8-án, pénteken kezdődnek 10 órakor a zalaegerszegi megnyitóval a Göcseji Tudásközpontban. A július 17-ig tartó sorozathoz 32 település csatlakozott, és 50 helyszínen 100 rendezvény várja az érdeklődőket. A részletekről www.gocsejidomberozo.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fatemplomfesztivál

Július 8-án, pénteken 17 órakor a Romungro koncertjével kezdődik a Fatemplomfesztivál Magyarföldön. Ez után fellép a Takáts Eszter Duó, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, a Kaláka és a Csík Zenekar. Három kiállítás lesz látható a fesztivál ideje alatt: a Fatemplomban Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel fotóit, a Pajtában A szakralitás misztériuma című tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők, a szombati Halmos Béla-emlékkoncert kísérőprogramjaként pedig a „Béla bácsiról” szóló tárlatot is. Szombaton délután fél négykor a Neil Young Sétány ad koncertet, őket a Petruska, majd a Kaláka követi, 19 órakor a B4 - Bolyki Balázs és fiai lép fel, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO koncertje pedig 22 órakor kezdődik. A vasárnapi programban a Légierő Zenekarának 10.30-kor kezdődő térzenéjét ökumenikus istentisztelet követi 11 órától, ezen a fesztivál művészei is részt vesznek. Szolgálattevő lelkészek: Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel, Fekete Károly református püspök, Laborczi Géza evangélikus lelkész. Utolsó programként „Hit és művészet” – Isten kérdése a teológiában, a zenében, és az irodalomban címmel fórumbeszélgetésre várják az érdeklődőket 14 órától. Résztvevők: Fekete Károly, Korzenszky Richárd, Gryllus Dániel. A beszélgetést Laborczi Géza vezeti .

Tűzoltó Kupa

Szombaton rendezik meg a 4. Zala Tűzoltó Kupa 3–4. fordulóját Lakhegyen, a futballpályán. Regisztrálni, nevezni 8 órától lehet, a megnyitót 10 órakor tartják, fél órával később pedig kezdődik a tucatnyi csapat megmérettetése a 3. fordulóban. Délután négy órakor indulnak a 4. forduló futamai, eredményhirdetés fél hét körül várható.

Langalló és dartsfoci

Családi napot tartanak szombaton 14 órától Szentgyörgyvölgyön, a kultúrház udvarán. Az érdeklődőket langallósütéssel, dartsfocibajnoksággal és egyéb programokkal várják.

Éles István is fellép

Vasárnap falunapi rendezvényt tartanak Bagladban. A szentmise 11.30 órakor kezdődik, 13 órától indul a főzőverseny, majd 16 órától kulturális műsorral, valamint a főzőverseny eredményhirdetésével folytatódik a program. Fellép a Kerka Táncegyüttes gyermekcsoportja, Éles István humorista, majd zenél Horváth Andreas, Stángli Tibor, az esti bálban pedig Toplak Tamás és Erzsó lesz a színpadon.

A művésztelep vége

Pénteken 17 órakor zárul az idei művésztelep a tófeji közösségi házban, ahol a látogatók megtekinthetik a részt vevő művészek alkotásaiból összeállított kiállítást.

Elszármazottak találkozója

Szombaton Barlahidán az evangélikus templomban 14 órakor az elszármazottak istentiszteletét tartják, majd a polgármesteri köszöntő után koncertet ad a Crown String Quartett vonósnégyes. Délután gyerekprogramokkal, vendég­látással, zenés fellépőkkel várják a látogatókat, érkezik Böröcz Roli, Koronczi Noémi, este bállal zárják a rendezvényt.

A kisvakond kalandjai

A Kisvakond a nagyvárosban című mesés bábjáték-musicalt mutatják be a Madách színház művészei július 8-án, pénteken 18 órakor Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban. A látogatókat a Kossuth utca felőli bejáratnál fogadják. Az előadás után könyvvásár is lesz.

Nemzeti hét

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Nemzeti hetet Balatongyörökön, a móló melletti sétánynál. A program szerdán kezdődött és vasárnapig tart. A folytatásban az érdeklődők délutánonként találkozhatnak például Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával, Bogár László közgazdásszal és Záhonyi András mérnökből lett nyelvkutatóval is. Az esti fellépők között találjuk – mások mellett – az Ismerős arcok, a Nemzeti hang és a Kerecsen zenekart.

Koncert

Pénteken 20 óra 30 perctől a teljes 100 Tagú Cigányzenekar lép fel Keszthelyen, a Festetics Kastélymúzeum parkjában. A vendég Dolhai Attila Jászai Mari-díjas érdemes művész, színész, musicalénekes lesz.

Kopoltyús nap

A Balaton halait mutatják be szombaton, a Kopoltyús napon a gyenesdiási Festetics Imre Élményközpontban. Az egész napos program során a látogatók az őshonos és az invazív fajokkal is megismerkedhetnek.

A padlás

A padlás című musicalt mutatja be vasárnap 21 órától az Imre Sándor Szeretetszínház a vonyarcvashegyi szabadtéri színpadon. A belépés díjtalan, de adományokat szívesen fogadnak a szervezők.

Art Beach

Kezdődik az Élmények a strandon – Art Beach sorozat a gyenesdiási Lidóstrandon, ahol családi programok csábítják az érdeklődőket egész nyáron. Szombaton 17 órakor kézműves-foglalkozás, 17.30-tól kajakverseny, majd 19 órától hangfürdő várja az érdeklődőket.

Nyári tárlat

Földi Péter és Szemadám György festőművészek közös kiállítása nyílik meg a Györöki Nyári Tárlat sorozat részeként szombaton 18 órakor Balatongyörökön, a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A Kettős köszöntés című kiállítást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

Dr. Bakonyi Károly emlékére

A keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely alapításának 50. évfordulója tiszteletére Dr. Bakonyi Károly-emlékszoba, valamint a balatoni szőlőtermesztés és borászat történetét bemutató kiállítás nyílik pénteken 10 órakor az intézményben. Ünnepi beszédet mond V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos. Ezután 11-től Agrárszakoktatás felsőfokon címmel konferenciát rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!