Prémium magazin

2017.03.16. 13:42

Működik a Canterina-mágnes

A canterina szó jelentése énekesnő. Hallatán nekünk mégis egy egész csokor csodásan daloló hölgy jelenik meg lelki szemeink előtt. Nem csoda, hiszen 25 éve, 1992 áprilisa óta viseli e nevet Zalaegerszeg méltán elismert és népszerű kamarakórusa.

Magyar Hajnalka

Az 1998-ban Zalaegerszegért-díjjal kitüntetett, a város támogatását élvező  művészeti együttes elindítóival és kitartó életben tartóival váltottunk szót a közelgő jubileum apropóján.

Az ötletet, hogy virágzó fiatal nőkből alakuljon új szellemiségű kórus, Dormán Tiborné, Valika álmodta meg.

Dormán Tiborné

- Mindig lenyűgözött Andor Ilona fényesen, csillogón éneklő leánykara, az általuk képviselt gyönyörűséges hangzás nyomán bontakozott ki az én ideám is – szól motivációiról az alapító, aki több évtizeden át volt a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola magánének tanára. Hivatásának hála volt honnan merítenie, az alapítókat saját tanítványai köréből verbuválta.  Középiskolások, zenetanárok, pedagógusok, fogorvosok egyaránt akadtak köztük, s a 14 szép, fiatal hölgy mellé Gellért Zoltán karnagyot, vadászkürt tanárt is megnyerték szakmai patrónusnak. Az első karvezető Gyenese Marianna, zongorakísérőjük pedig Bukics Tiborné Ági lett, aki Valikával és a tagokkal együtt teljes odaadással, szerelemből képviselte az ügyet.

Gyenese Marianna

– Az volt a mottónk, hogy a kórust az éneklés szeretete és az egymás iránti tisztelet tartsa össze, ezt az elvet vallottuk mindannyian – folytatja Dormán Tiborné. – A Canterinának már a kezdetekkor védjegyévé vált a friss hangzás és a formabontó megjelenés. Mindig hangoztattam, hogy az énekes nem csak a hangjával, hanem a cipője orrától a feje búbjáig a küllemével is része a produkciónak. Úgy kell kiállni a színpadra, hogy minden porcikánk élményt sugározzon.

Valika később is sokáig segítette még a kórus szólistáit, s a mai napig támogató figyelemmel kíséri a Canterina minden fellépését. Akárcsak a kórust az első tíz évben vezénylő Gyenese Marianna, aki ma a Liszt-iskola tagintézményvezető-helyettese.

– A Canterina jelenlegi profizmusát nézve két gondolat fogalmazódott meg bennem – kezdi a múltidézést Gyenese Marianna. – Egyrészt, hogy hangzásban, nívóban milyen magasra jutottak el az elmúlt másfél évtizedben, másrészt, hogy innen nézve milyen bájosan lelkes útkereső volt az „aranycsapat", ahogy viccesen mi alapítók nevezzük magunkat.

Másfél évtizede  Décsy-Paál Enikő, a zeneiskola  szolfézs és zongora szakos tanára vette át a kórust, aki némi megszakítástól eltekintve - 2009-ben Prokk-Geráth Diána helyettesítette karnagyként - máig vezeti a Canterinát. Őt a mai arculatról kérdeztük.

Décsy-Paál Enikő

– Jelenleg  17 fős a kar, korban 23-tól 45 évig tart a skála, életpálya tekintetében nagy a változatosság,  a NAV, a Flex, a munkaügyi központ egyaránt bázis. A kórustagok zeneileg képzettek, kottaolvasók, vagy kitűnő zenei memóriával bírnak, tehát első hallásra képesek visszaénekelni egy dallamot. Évente mintegy tucatnyi fellépésünk van, a csúcspont az adventi egész estés műsor, de számos jótékonysági programon is szerepelünk. Külföldi kapcsolatokat szintén építünk és ápolunk, két éve Rómában is módunk volt koncertezni – avat be Décsy-Paál Enikő.

– Az éneklés szeretete  és a minőségre való igény mellett az összetartó társaság is nagy vonzerő –  sorolja a Canterina-mágnes összetevőit Décsy-Paál Enikő.

A közelgő jubileumot természetesen különleges koncerttel ünneplik a zsiniben,  a zene világnapjához időzítve.

– Olyan művel készülünk, amit eddig még csak egy kórusnak sikerült elénekelnie – halljuk az izgalmas tervet.  –  A kortárs zeneszerző, Orbán György IX. miséjéről van szó, ami egy versengő szellemű japán kórus megrendelésére született. Olyan művet kértek tőle, amiben mindent meg tudnak mutatni. Négyszólamú kórusmű,   két szólistával, zongorakísérettel. Fantasztikus harmóniák szólalnak meg benne,   váltakozik az egyházi zene az igényes populáris hangzással, s mindeközben kortárs az egész. Nagy próbatétel elénekelni, kísérni egyaránt,  de a kórus vállalta.

Jövő év elejére új CD-t is terveznek az eddigi négy mellé. Az elmúlt öt év karácsonyi dalai mellett az új Orbán-mű szintén szerepel majd rajta.

Részletek a Prémium magazin tavaszi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!