Hirdetés

2018.11.05. 13:05

Webáruház rendszerek: Shopify vagy Magento, esetleg egyedi?

Ma már a webáruházak nem csak külföldön, hanem idehaza is nagy sikernek örvendenek és a kiskereskedelmi adásvételek jelentős részét teszik ki az itt leadott rendelések is.

Érdekes adat, hogy a 2017-es évben, a legnépszerűbb 10 online kereskedelmi weboldal bevétele tette ki, az egész országos internetes vásárlások közel 40 százalékát, 135 milliárd forintos forgalmukkal. A toplistában megtalálhatóak olyan elektronikus eszközök forgalmazásával foglalkozó oldalak mint az Extreme Digital, aki már negyedik éve vezeti a ranglistát, a Black Friday akcióiról elhíresült eMag, az irritáló hangon fülbe mászó reklámjairól elhíresült Alza.hu, a 90-es évek óta jelen lévő Aqua Electromax, a 220Volt, amely több helyet is előre ugrott az előző évekhez képest vagy a MediaMarkt, amely egy áruházlánc online felületéből nőtt ki önálló webáruházzá, de a Tesco háztartási szereket és élelmiszereket házhoz szállító webáruháza is egyre előrébb jut ebben a listában.

Érdemes még webáruházat üzemeltetni?

A fenti adatok tekintetében nem az a kérdés, hogy érdemes-e még webáruházat üzemeltetni, hanem, hogy mikor. A válasz pedig, hogy minél előbb! Egyaránt hasznos az online vásárlási felület biztosítása egy fizikai raktárral és üzlettel rendelkező kiskereskedelem számára és egy kizárólag online értékesítő számára is. A fizikai, offline boltok üzemeltetői ugyanis nagyobb teret kapnak, hogy termékeiket népszerűsítsék és megsokszorozzák a bevételüket a széles körben elérhető, kényelmesen használható webes felület segítségével.

Még azok számára, akik most gondolkodnak a kereskedelemhez való csatlakozásban, érdemes az online teret választaniuk. Így nem kell saját üzlethelyiségre, alkalmazottakra és rezsire költeni, elegendő a raktározást és a szállítmányozást leadminisztrálni. A webáruházaknak tehát számtalan előnyük van a hagyományos boltokkal szemben, ráadásul az olyan népszerű online hirdetési lehetőségeknek köszönhetően mint a Google vagy a Facebook, folyamatos látogatóra tehetünk szert, minimális ráfordítás mellett.

Milyen webáruházat nyissunk?

Ma már számtalan lehetőségünk van ha online szeretnénk értékesíteni. A TOP 10 webáruház nyilván egyedi forráskódra épülő rendszert használ, ám ez elég költséges befektetés, cserébe viszont szabadságot és személyre szabhatóságot adnak. Léteznek azonban előre elkészített webáruház motor alapok is, mint a Magento vagy a Shopify de külön bérelhető webáruházakat is találunk a neten. A két név közül egyértelműen a Magento a legnépszerűbb, bár őt a WooCommerce már képes megszorongatni kedvezőbb árfekvése miatt, azonban a Shopify is egyre erősödik és már a piac 10%-át birtokolja – olvasható a webaruhazkeszitesarak.hu oldalon.

Árazás tekintetében más-más rendszerben üzemel a két motor, még a Magento akár ingyen is beszerezhető fejlesztők számára, a Shopify előfizetés köteles. A szakértők szerint azonban a Magento árazása Enterprice változatban is kiemelkedő a kínált funkcionalitása mellett. Azonban nagy előnye a Shopify rendszernek, hogy van terméktámogatása, ami a Magentoról sajnos nem mondható el. Bár a két rendszer funkcionalitásában hasonlóan széleskörű, a Magento a fejleszthetőségének köszönhetően nagyobb szabadságot ad és megközelítheti egy egyedi fejlesztésű webáruház kényelmét is. Marketing szempontjából szintén a Magento kerül ki győztesen a versenyből, mivel a Shopify nem támogatja a kuponokat, akciókat, leárazásokat és kedvezményeket sem, azonban mindkét rendszer letisztult, mobilra is optimalizált felülettel rendelkezik.

Összegezve: mindkét rendszerrel jól járunk, ám ha a legkisebb költséget szeretnénk egyszerűbb funkiókkal elérni, akkor válasszuk a Shopify rendszert, ha komplexebb dolgokat igénylünk, döntsünk a Magento mellett, ha pedig teljesen egyedi megoldásokra van szükségünk, mindenképpen keressünk fel egy webfejlesztőcsapatot és készíttessünk saját webáruház rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában