Munkával, fejlesztésekkel táblázták be a következő két esztendőt is

2019.12.27. 07:00

Világszínvonalú térséget építenek Hévízen

A város történelmi léptékű megújítási tervének idén már kézzelfogható eredményei is születtek, fogalmazott lapunknak adott interjújában Papp Gábor polgármester, hozzátéve, a feszített ütemű munka 2020-ban és 21-ben is folytatódik.

Péter Árpád

Papp Gábor: A lényeg, hogy ez a térség határozottan megjelenjen Európa és a világ térképén… Fotó: ZH

Fotó: MRAZIK ORSOLYA FOTOGRAFUS

Hévízen idén befejeződött a Széchenyi utca és a nagyparkoló teljes körű felújítása, a Zrínyi utcában az ivóvízrendszert korszerűsítették, és elkészült a kamerarendszer első két üteme, sorolta Papp Gábor. Mint mondta, a sport területén elvégzett beruházások a turizmus szempontjából is előrelépést jelentenek, s ugyancsak fontos eredmény a gyógyfürdőkórházzal közösen megvalósított, félmilliárd forintos energetikai felújítás, továbbá az, hogy elkészült a naperőműpark a Hosszúföldeken.

Papp Gábor: A lényeg, hogy ez a térség határozottan megjelenjen Európa és a világ térképén… Fotó: ZH

Az elmúlt kilenc évben összesen mintegy 10 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Hévízen, s ilyen nagyságrendben várhatók fejlesztések a következő két-három esztendőben is, sőt, a tervek szerint ennek akár a sokszorosa is „lecsapódhat a városban”, összegzett Papp Gábor.

Lényeges eredmény az is, hogy a magánszállásadókat minőségfejlesztési pályázattal segíti az önkormányzat, amely együttműködik, közösen tervez a szállodákkal és a városban működő további szolgáltatókkal is. Támogatja az oktatási intézményeket s a fiatalok minden korosztályát az általános iskolásoktól a középiskolásokon át a felsőoktatásban tanulókig.

– Várhatóan ez az évünk is jó turisztikai eredményeket hoz – szögezte le a polgármester –, hiszen a jelenlegi állás szerint megismételjük a tavalyi, rekordnak számító 1 millió 222 ezer vendégéjszakát. Jelzésértékű és fontos dolog ez, hiszen az építkezések miatt akár némileg csökkenhetett volna a forgalom, ez is „benne volt a pakliban”, de a városmarketing jól és eredményesen működött. Remélem, a fejlesztések hatására a jövőben még több vendéget tudunk idecsábítani. Örömteli, hogy a városi beruházások hatására is, megmozdult a privát szféra, szállodák épülnek és újulnak meg a városban.

Papp Gábor kijelentette: ezen az úton mennek tovább, ugyanis számos elnyert pályázat vár még megvalósításra. Úgy fogalmazott, amikor a fejlesztési terveket megfogalmazták, 5 éves távlatban gondolkodtak, s ennek megfelelően végezték az előkészítő munkát.

Mindezek eredményeként 2020-ban megkezdődik a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése, az autóbusz-pályaudvar kitelepítése és az új megépítése a Kölcsey utca teljes rehabilitációjával, folytatódik a tóvédelmi program, teljesen megújul a termelői piac és felépül Hévíz új sportcsarnoka. Mindezek mellett befejeződik a Festetics sétány kialakítása, aminek folytatásaként elkészül az egész tavat körülölelő Schulhoff sétány.

– És van számos kisebb, de fontos projekt – tette hozzá Papp Gábor. – Felújítjuk például a Szabó Lőrinc utcát, ahol játszóteret és grundot építünk, az iskolában pedig rekortánpálya szolgálja majd a diákokat és a sportolókat. Rendelkezésünkre áll a Hotel Aquamarin eladásából származó összeg, amelyről várhatóan tavasszal dönt majd a képviselő-testület. Ezt a pénzt főként út- és közműfejlesztésre szeretnénk fordítani, illetve további parkolókat tervezünk, és korszerű technológiával szeretnénk megoldani a fizetős parkolást a városban, amellyel kapcsolatban már elkezdtük a tárgyalásokat.

A polgármester úgy fogalmazott: 2020 és ’21 is be van táblázva – munkával, fejlesztésekkel, amelyek eredményeként a város folyamatosan, lépésről lépésre megújul, hogy az itt élőknek és az ide látogatóknak újabb attrakciókat, szórakozási lehetőségeket és minőségi élettereket kínáljon.

– A cél az – szögezte le Papp Gábor –, hogy a mai kornak megfelelő, de a hagyományainkat, értékeinket őrző, korszerű várost alakítsunk ki. Ennek a munkának 2-3 év múlva a végére érünk, bár nem fejezhetjük be, mert sorra jönnek az újabb ötletek. Az is fontos, hogy nemcsak Hévízben gondolkodunk, hanem térségben, amelybe beleértem Keszthelytől, a Nyugat-Balatontól Zalakarosig, a Zalaegerszegtől Sümegig elterülő mikrorégiót. Összefogással, összehangolt munkával európai, sőt, világszínvonalú „egységet” szeretnénk létrehozni 5-10 esztendőn belül, olyat, amelyre mindenki büszke lehet, mert ez visszahozza a fiatalokat és idecsábítja a vendégeket. A lényeg, hogy ez a térség határozottan megjelenjen Európa és a világ térképén, de nemcsak a turizmus miatt, hanem minden egyes attrakció okán, amely itt megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában