szponzorált tartalom

2021.11.19. 06:00

Újabb lehetőség a munkaerőpiacon

2021. július elseje óta a kisgyermekkel otthon lévők speciális szövetkezeti munkát tudnak vállalni a kormány által megjelentetett törvény módosítása szerint, amely a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének alapítási lehetőségéről szól.

Az a tapasztalat az új atipikus foglalkoztatási formával kapcsolatban, hogy induló rendszerként mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára érdemes tisztázni az előnyöket, kereteket. A Pannon-Work Zrt. ez év szeptemberében bejegyeztette a Pannon-Work Future kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetét, így most a HR-szolgáltató cég szakértői lesznek segítségünkre ezek bemutatásában.

A munkáltatók számára sokat adhat az új foglalkoztatási lehetőség. A vírus okozta gazdasági kiszámíthatatlanság a költséghatékonyságot, a rugalmasságot helyezte fókuszba a vírushelyzet munkaerőpiaci megközelítésénél. Ennél a foglalkoztatási formánál nem kell a munkáltatónak szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie, a szolgáltatás díját költségként elszámolhatja. Az aktuális igényhez alkalmazkodva adhat megbízást a HR-szolgáltató számára, és csak a ledolgozott órák kerülnek leszámlázásra. A munkaerő-foglalkoztatás összes adminisztratív feladatát (NAV be- és kijelentés, bérszámfejtés stb.) a szövetkezet elvégzi, így a megbízócég számára ez erőforrás-takarékos.

A munkavállalók oldaláról nézve nagy előny, hogy a kisgyermek mellett szabadon, a gyereknevelési programhoz igazodva tudja egyeztetni, mikor fog tudni dolgozni. Mivel nincs kötelezően ledolgozandó óra, felelősséggel elláthatja a gyermekét. Tagi jövedelme mellett jogosultként akár társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban is részesülhet. Ez a közeg kedvez az ismeretanyag átadásának, a tapasztalatcserének. Lehetőséget nyújt a munka világába való visszailleszkedésre úgy, hogy bevételt biztosító forrásként is működik. Gyakorlatot szerezhet a szövetkezet tagjaként új munkaterületen. A fizetés nélküli szabadságának letelte után − ha számára megfelelő − azonnal bekerülhet egy munkahelyre, ha nincs például olyan korábbi munkahelye, ahová visszamehet dolgozni.

Aki ezen időszak alatt a munkáltatónál munkaviszonnyal rendelkezik, célszerű tájékoztatnia − a munkaszerződés erre irányuló kötelezettséget előíró rendelkezése esetén engedélyeztetnie − a munkáltatóját a szövetkezeti tagi munkavégzésről. A szövetkezetnek nem áll módjában felelősséget vállalni az ennek elmaradásából eredő károkért.

Megoldható az is, hogy a tag a korábbi munkahelyén a munkaviszonyát megszüntesse, ez a gyed vagy gyes jogosultságát nem érinti. Ettől függetlenül tagsági jogviszonyt létesíthet, illetve tag maradhat, ebben az esetben tb-t kell fizetnie.

A Pannon-Work több mint 30 éves múltjával, komplex HR-szolgáltói rendszerével, szakértő munkatársai segítségével áll rendelkezésre országosan 16 irodájában, köztük a Zalaegerszegen lévő irodában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában