hirdetés

2021.09.14. 08:00

Több időt a betegekkel! – ezt üzenik a patikák a Gyógyszerkiadás napján

Tízezer szakdolgozó csoportjából indult el az az egyedülálló országos kezdeményezés, ami szeptember 15-én először lesz Magyarországon. A zalaegerszegi Zalai Gondviselés Gyógyszertár vezetőjét, Kenéz Zsoltot kérdeztük a részletekről.

Az akció napján az asszisztensek és a gyógyszerészek fejjel lefelé fordított névtáblával fogadják a hozzájuk betérőket. A figyelemfelhívással társadalmi, szakmai és gazdasági kérdésekre fókuszálnak.

- A patikában a gyógyszerkiadás pillanata a szakmánknak a lelke: Megfelelő gyógyszert a megfelelő betegnek! Mi ezért tanulunk éveken át, ez a mi feladatunk, hivatásunk – mondja Kenéz Zsolt, aki 25 éve van a pályán. – Betegbiztonság szempontjából a gyógyszerkiadónak nagyon nagy szerepe van abban, hogy kérdéseivel, szaktanácsaival a legoptimálisabb döntést támogassa. A szak- és háziorvos csak a saját betegét látja, mi itt a patikában mindenkivel találkozunk, a gyógyítással és a gyógyszereléssel kapcsolatban olyan összefüggéseket is látunk, amiket az orvos fizikai korlátai miatt nem tud megtenni. A vény nélküli gyógyszerek használata kockázatos, ha a patikában nem kérnek hozzá szakmai tanácsot, például gyógyszerhalmozás alakulhat ki. A bolti, az internetes-webshopos gyógyszervásárláskor a kereskedelmi szemlélet dominál, mi a patikákban diagnosztizálunk, gyógyítunk, személyes tanácsokat adunk. Azzal, hogy a beteg betér hozzánk, a saját gyógyszertára működését segíti, asszisztensek és gyógyszerészek munkakörének megmaradását támogatja, enélkül nem tudunk talpon maradni. A Gyógyszerkiadás napján magunknak is üzenünk, minden zavaró körülményt el kell hárítanunk, hogy a betegekkel való találkozásunk zavartalan és hatékony legyen. Forduljanak hozzánk bizalommal és türelemmel, mi a járvány alatt is itt voltunk és ha hozzánk jönnek, akkor mindig itt leszünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában