hirdetés

2019.11.27. 07:00

Széles kínálattal, karácsonyi vásárral, ünnepi környezetben vár mindenkit az Egerszegi Advent

Ünnepi csillogás a belvárosban, színes fényfestés a falakon, forralt bor, gofri illata a levegőben, hatalmas, feldíszített karácsonyfa a téren, kézműves termékek a pavilonokban és mosoly az arcokon. Ezt (is) kínálja egészen december 24-én kora délutánig az Egerszegi Advent, amely ma nyitja, nyitotta meg kapuit.

Varga Lívia

A Dísz téri adventi vásár madártávlatból. Varázslatos látványt nyújt… Fotó: ZH Archívum

– Zalaegerszeg büszke lehet arra a fejlesztéssorozatra, melynek eredményeként a város adventi rendezvénye elnyerte mostani arculatát – bocsátja előre Balaicz Zoltán polgármester. – Azt gondolom, mindannyian jó szívvel emlékszünk vissza a régi Aranykapura, amely a ’90-es években, újdonságként a városban, igyekezett az addig csak nyugaton látott karácsonyi vásárok hangulatát felidézni. Azonban haladni kellett a korral, így 2015-ben a megyeszékhely előző évben hivatalba lépett vezetősége megújította a zalaegerszegi adventi programkínálatot és annak megjelenését. Azóta minden esztendőben több újdonsággal jelentkezik a rendezvény.

A Dísz téri adventi vásár madártávlatból. Varázslatos látványt nyújt… Fotó: ZH Archívum
Balaicz Zoltán: Az Egerszegi Advent igazi különlegességgé vált

A minőségi megújulásban, teszi hozzá a polgármester, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. és a KISOSZ volt a város partnere. Így lehetséges, hogy ma már bármely kül- és belföldi nagyváros hasonló rendezvényével felveszi a versenyt a zalaegerszegi.

Az új pavilonokat 2015-ben szerezték be, majd térben és időben is kiterjesztették a rendezvényt, felfrissítették a programokat, bővült a vendéglátósok sora, két éve pedig jégpályával gazdagodott a kínálat, ami mindig hatalmas sikert arat.

– A 30x15 méteres létesítményben november 30-tól ugyanolyan feltételekkel lehet majd korcsolyázni, mint a jégcsarnokban, délelőttönként pedig az óvodások jönnek ki az ovi-kori program keretében. Bizonyára a nemrég elhunyt Neubauer Tibor is büszke lenne ránk, hogy továbbvisszük az általa indított kezdeményezést. A Jégaréna és a Zalai Titánok jégkorongcsapata ezzel a nagylelkű gesztussal járul hozzá a városi adventhez – hangsúlyozza Balaicz Zoltán.

Már megérkezett a polgármesteri hivatal előtti térre a város karácsonyfája, és adventben a zenélő óra is átáll: a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt játssza. December 5-én és 6-án 16 és 19 óra között a Mikulással is találkozhatnak a gyerekek a Dísz téren. December 4–7. között pedig a Belga Mikulásudvar várja a legkisebbeket, ahol idén a tízezredik ajándékcsomag is gazdára talál.

Nem marad el a varázslatos hangulatot teremtő fényfestés sem, december közepétől világítják majd meg a Dísz téri épületeket. A karácsony előtti napokban újra Zalaegerszegre, a városháza elé érkezik az élő betlehem, 24-én délelőtt a hagyományos bejglikóstoláskor pedig a három királyok élő tevéjét is láthatják a gyerekek.

A forró italokat idén is (elvihető vagy visszaváltható) ünnepi bögréből kortyolhatják a kilátogatók, s a legfinomabb forralt borról ezúttal is internetes szavazás dönt, hívja fel a figyelmet Balaicz Zoltán.

A jótékonyság a korábbiakhoz hasonlóan ebben az esztendőben ugyancsak komoly hangsúlyt kap. Az Egerszegi Adventhez kapcsolódva a Zalaegerszegi Női Szalon és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület idén is megrendezi Adventi Kézfogás elnevezésű jótékonysági programját, melynek keretében ezúttal egy nehéz sorsú családnak gyűjtenek. S a hagyományokhoz híven kint lesz a karácsonyi vásáron a Koraszülöttmentő és Gyermek­intenzív Alapítvány is.

– Mostanra az Egerszegi Advent igazi különlegességgé vált, és már nem csak a helyi polgárokat mozgatja meg, a szomszédvárakból is sokan érkeznek, hogy eltöltsenek itt néhány kellemes órát – folytatja Balaicz Zoltán. – Bízom benne, hogy a programsorozat idén is hozzájárul a lelki felkészüléshez, és sokszínű kínálatával képes lesz valódi adventi hangulatot teremteni.

A karácsonyi vásár november 27-én, azaz ma nyit és december 24-én 13 óráig mindennap fogadja a látogatókat, hétfőtől szombatig 9 és 19, vasárnap 9 és 18 óra között, szögezi le Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ megyei szervezetének elnöke. Mint mondja, idén közel húsz kereskedő, vendéglátó és kézműves települt ki, a standokon vannak keramikusok, kínálnak termelői mézet, kézműves szappant, karácsonyi dekorációt, újdonságként pedig az Európa téren a Göcseji Kézműves Egyesület két pavilonjában nyolc kézműves és iparművész tart munkabemutatót.

Az ünnepi sétát ezúttal is a Mindszenty térről érdemes indítani, ahol a nagytemplom előtt betlehem és adventi koszorú vár mindenkit, továbbá a Zalaco bisztró finomságait kóstolgathatják a kilátogatók. Továbbhaladva a Kossuth utcán előbb egy szaloncukor­árus, majd a népművészeti bolt kínálata tárul a sétáló szeme elé, aki ezt követően megpihenhet a Kossuth téren a Tütü karácsonyi fényekkel megvilágított hangulatos standjánál, amit a Mimosa ötletes, fiatalos, színes kirakata követ.

Idén is a Dísz tér déli oldalán kapott helyet a nagyszínpad, a magyar megyeszékhelyek egyik legnagyobb szabadtéri jégpályája pedig a tér északi oldalát foglalja el. S a polgármesteri hivatal előtt természetesen ott van a kivilágított szán és a szelfipont.

Tompa Gábor, a szervező Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatója a közösségi összefogást emeli ki, hangsúlyozva: a Dísz téri színpadon több száz óvodás és iskolás gyermek ad műsort az előttünk álló hetekben, mellettük zalaegerszegi színészek, zenekarok, nyugdíjas- és táncklubok lépnek fel. A város adventi koszorúján szombatonként lobbannak lángra a gyertyák. A rendezvény nem titkolt célja a jótékonyság erősítése, teszi hozzá Tompa Gábor, hogy „az adventi időszakban jobban odafigyeljünk elesett és a saját hibájukon kívül nehéz helyzetbe került embertársainkra…”

A jégpálya nyitvatartása

A létesítmény hétfőtől péntekig 16 és 20 óra között várja az érdeklődőket, hétvégén pedig 10-től 12, valamint 14-től 17 óráig, továbbá 17.30 és 20 óra között. December 24-én 10 és 12 óra között lehet korcsolyázni a Dísz téren, december 26-tól 30-ig a hétvégi nyitvatartásnak megfelelően, míg 31-én 10-től 12, valamint 14-től 17 óráig. December 25-én és január 1-jén zárva a pálya, január 2–12. között pedig ismét 16 és 20 között üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában