Hirdetés

2019.09.02. 11:51

Péntektől három napon át szórakoztat Zalaegerszegen az országos vadpörkölt- és borfesztivál

Két év múlva, 2021-ben Magyarország rendezi meg a Vadászati Világkiállítást, amelynek a zalai megyeszékely őszi nagyrendezvénye, az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték az egyik kiemelt helyszíne lesz.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán polgármester a tavalyi fesztivál hivatalos megnyitóján, a Széchenyi téri nagyszínpadon Fotó: ZH Archívum

– Megtiszteltetés, hogy az 1971-es esemény után 50 évvel, 2021-ben újra hazánk rendezheti meg a Vadászati Világkiállítást, amelyen Zala megye három attrakcióval is jelen lehet: a keszthelyi Vadászati Múzeum rendezvényeivel, a sohollári Zalai Vadászati Évadnyitóval és a zalaegerszegi országos vadpörkölt és borfesztivállal – fogalmaz Balaicz Zoltán polgármester. – A következő években ennek megfelelően az a feladatunk, hogy közösen dolgozzunk mindhárom zalai rendezvény, és ezáltal a 2021-es Vadászati Világkiállítás sikeréért. A felkészülés jegyében 2020-ban Zalaegerszeg és Sohollár közösen szervezi meg az Országos Vadásznapokat.

Balaicz Zoltán polgármester a tavalyi fesztivál hivatalos megnyitóján, a Széchenyi téri nagyszínpadon Fotó: ZH Archívum

A kitüntetett figyelem persze nem véletlen: Zala hazánk egyik erdőkben és vadakban legjobban bővelkedő területe, a megye harmadát erdők borítják, így jelentős az erdő- s a vadgazdálkodás, a faipar és a vadászati turizmus. A vadászati tevékenység 321 ezer hektáron zajlik, s jellemzően a gímszarvasra és a vaddisznóra alapozódik. Ezért is esett át a 11 éve elindított fesztivál 2015-ben némi ráncfelvarráson: a szüret, a szőlő és a bor tematikától a vadgasztronómia felé elmozdulva – egyedi, csak a megyére és Zalaegerszegre jellemző arculatra váltva. Figyelembe véve, hogy egy zalai vadgasztronómiai fesztiválon nemcsak a vadételek a fontosak, hanem a zalai erdők minden kincse, a gomba, a méz, az erdei gyümölcsök, az aszalványok, és természetesen a zalai pálinkák és borok is.

Balaicz Zoltán Fotó: Pezzetta Umberto

A szeptember 6-án kezdődő rendezvényen részt vesznek Zalaegerszeg testvérvárosai is, összesen 11 delegáció érkezik majd a városba, egyebek mellett Német- és Olaszországból, a Muravidékről, a Felvidékről és Erdélyből.

– Idén rekordszámú, 110 csapat, mintegy 600 fővel vesz részt a szombati jótékonysági vadfőzésen, melynek bevételét ezúttal a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetét támogató alapítvány kapja – folytatja a polgármester, hozzátéve: az elkészült ételekből a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában elővételben megváltott, illetve a vadfőzés napján a helyszínen árusított 500 forintos ebédjegyekkel lehet vásárolni. – A helyi vadászati hagyományok és értékek ápolására tavaly megalakult Zalaegerszegi Vadászegyesület tagjai a fesztivál mindhárom napján külön pavilonnal lesznek jelen, ahol vaddisznó- és szarvashúsból készült burgert kínálnak lilahagyma lekvárral és zalai dödöllés bucival. Céljuk megmutatni, hogy a vadétel nem csak vadpörköltet jelent, számos más elkészítési módja van, sőt utcai ételként, wild food formában is meg tud jelenni.

A tavalyi jótékonysági vadfőzés egy vidám pillanata. Évről évre népszerűbb a program Fotó: ZH Archívum

Péntektől három napon át számos program kínál kikapcsolódást a megyeszékhelyi közönség számára az Érték és Minőség Nagydíjat tavaly is elnyert fesztiválon. A választék széles: a vadászati szakma iránt érdeklődők éppúgy megtalálhatják számításukat, mint a szórakozni vágyók, s azok sem fognak csalódni, akik finom vadételt akarnak kóstolni, legyen az hagyományos, bográcsban főtt pörkölt vagy a modern konyha kínálta gasztroélmény. Ezt ígéri Tompa Gábor, a szervező Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatója. Hozzáteszi: idén már hét étterem kínál fesztiválmenüt. A kínálat pedig széles: a vargányás gomba- és gyöngyöző fácánlevestől a szarvasburgeren és a fügelevéllel, bodzabogyóval, zellerrel tálalt őzmájon át a galamb consomméig terjed.

Tompa Gábor Fotó: Pezzetta Umberto

– Horváth Péter és a keszthelyi Vadászati Múzeum trófeáiból kiállítás nyílik a Dísz téren, előbbi zalai, utóbbi nemzetközi kitekintést ad a témában, s kiállít a Zalaerdő Zrt. is – folytatja Tompa Gábor. – Idén először részt vesz a rendezvényen a Vadhűtőház, amely BBQ-val készül, célja a rendkívül egészséges vadétel népszerűsítése a fesztiválozók körében.

A zenés programok két helyszínen, a Széchenyi és a Dísz téren szórakoztatnak olyan fellépőkkel, mint az Useme, Takács Eszter és zenekara, Takács Nikolasz, a Children of Distance és a Budapest Bár. Idén először rendezik meg a Zalai Öregtáncos Néptánc Fesztivált, amelynek vasárnap délután a Dísz tér ad otthont, de szombaton lesz bordalos találkozó és a hagyományoknak megfelelően ismét megválasztják a díszpolgárok borát.

Nem marad ki a kínálatból a hagyományos esélyudvar és ability park sem, amely pénteken és szombaton rendhagyó, interaktív programmal várja a családokat a Dísz téren. Kicsik és nagyok egy mesébe csöppenve hétpróbán vehetnek részt, kipróbálva, milyen látássérültként közlekedni, mozgássérültként kerekesszékben ülve sportolni, siketként kommunikálni vagy terápiás kutyával játszani.

Ezúttal is felvonulnak majd a vadászkutyák Fotó: ZH Archívum

A szervezők a rendezvény nagyságára tekintettel azt kérik, aki teheti, gyalog közelítse meg a helyszíneket, mert parkolóhelyet nehezen találnak a belvárosban, s ha nem kell volán mögé ülni, bátrabban kóstolhatnak a borutcán kínált finom nedűkből is.

LEZÁRÁS, VÁLTOZÓ FORGALMI REND

Szeptember 5. (csütörtök) 0.00 órától szeptember 9. (hétfő) 4.00 óráig a fesztivál miatt lezárják a Széchenyi teret, a Kossuth utca Petőfi utcáig tartó szakaszát, valamint a Kisfaludy utcát. A jelzett időtartamban az ÉNYKK járatai terelőúton közlekednek. A rendezvény ideje alatt a Kisfaludy utcáról nem lehet a Kossuth utcára kihajtani. Az autók a Petőfi utca irányába az OTP árkádja alatti átjárón keresztül közlekedhetnek. A lezárással érintett területen szeptember 5-én 0.00 órától tilos a parkolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában