Hirdetés

2019.01.04. 07:00

Papír helyett eRecept – kényelmesebb receptkiváltás, biztonságosabb gyógyszerezés

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot. Ilyen dokumentum az eRecept is, ami a korábbi papírrecept digitális változata.

Bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók.

Az e-receptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) a páciens maga is meg tudja nézni kiváltott és még kiváltatlan receptjeit.

Hogyan működik?

Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet”, és erről felírási igazolást ad. A páciens vagy – ahogy a hagyományos receptnél – bárki más bemutatja a gyógyszerésznek a felírási igazolást. Ha mi váltjuk ki személyesen, elég a TAJ kártya és valamely személyazonosító okmány (sőt, akár csak az eSzemélyi), mert a recept az EESZTben a gyógyszerész számára látható.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban havi 16–18 ezer receptet írnak fel, amelynek egy részét helyben váltják ki. A kórház patikája az elsők közt csatlakozott a rendszerhez.

– Az eRecepttel nem csak a gyógyszerek kiváltása lett egyszerűbb, de a beteg jelentős segítséget is kaphat a gyógyszerésztől, aki az elektronikus térben a páciens számára felírt valamennyi készítményt látja – mondja dr. Halász Gabriella főigazgató. – A szakember kiszűrheti az összeférhetetlenségeket, s felfigyelhet a túlzott gyógyszerfogyasztásra is. Az eRecept jóvoltából annak is nyoma marad, hogy a beteg kiváltotta-e a rendelt készítményeket. Ez igen fontos információ a kezelőorvosnak, hiszen például egy infarktus után a gyógyulás szempontjából óriási jelentőségű, hogy a páciens szedi-e a piruláit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában