Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

„Nem akarok mindenkinek megfelelni, csak annak, aki minket választ”

Fiatal, sikeres, saját vállalkozást vezet és határozott elképzelései vannak. Molnár Alexandrával, a zalaegerszegi Sugar-Cafe & Juice Bar tulajdonosával hazai terepen, az igényes, belvárosi kávézóban beszélgettünk.

Jóna István

20201106 Zalaegerszeg MOlnár Alexandra Sugár kávézó tulajdonosa Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Ami rám jellemző tulajdonság, azt már gyerekkoromból hozom magammal: az olvasás szeretete és az állatimádat. Állatorvosnak készültem, de tizenévesen realizálódott bennem, hogy akkoriban az állatgyógyászat a mezőgazdasági haszonállatokról is szólt, nem volt még olyan elterjedt a kisállatgyógyászat, mint manapság. Letettem erről az álomról, viszont nem volt B tervem, így huszonévesen a legelső munkám véletlenszerűen egy internetkávézó lett, ahol viszonylag hamar magaménak éreztem a terepet, mivel a vendégekkel nagyon jól kijöttünk. Ettől fogva, ha munkát kerestem, már adott volt az irány, kávézókban, fesztiválokon, szórakozóhelyeken dogoztam és nagyon szerettem csinálni.

Hogyan váltott és lett saját vállalkozása?

A saját üzletem megnyitása előtt volt módom megfigyelni az üzletvezetést. A feladatok egy részében segítettem, de tudatosan nem vágytam saját vendéglátóhelyre. Az élet hozta a változást. Harmincévesen, a megszerzett tudással, ­gyakorlattal a hátam mögött már nem vágytam arra, hogy egy főnök utasításait kövessem, amit sokszor nem is tartottam jó iránynak. Már nem volt opció, hogy alkalmazotti munkakört keressek. Olyan munkahelyet szerettem volna magamnak teremteni, ahova jó érzéssel megyek be, amit a legjobb tudásom és saját elképzelésem szerint irányíthatok. Saját magam foglalkoztatása volt az elsődleges cél, amikor úgy döntöttem, vállalkozóvá válok.

Amellett hogy üzletvezető, nap mint nap dolgozik a kávézóban is. Ez így alakult, vagy tudatos döntés eredménye?

Abszolút tudatos döntés, hogy dolgozom a saját helyemen. Eleinte anyagi okokból tettem, hiszen ki kellett alakulnia egy fix bevételnek, amire biztonsággal alapozhattam, ám egy év működés után éreztem, hogy szeretnék magam mellé egy munkatársat, akit szerencsés módon elég hamar sikerült kiválasztani. Nagyon jó döntést hoztam, azóta is együtt dolgozunk. Ez nem azt jelentette, hogy nem dolgozom tovább, mint felszolgáló, csak megosztjuk egymás között a hosszú nyitvatartási időt.

Milyen kávét iszik egy sikeres nő?

Vicces amúgy, de jellemzően otthon kávézom. Nekem a reggeli kávé a legjobban akkor esik, ha csendben és nyugalomban ihatom meg, nagyon egyszerű módon, cukor nélkül, rizstejjel, hidegen. Nem vagyok fanatikus, ez számomra egyfajta ráhangolódás a napra, a teendők átgondolása közben. A kávé mellett a legnagyobb kedvenceim a limonádék, mind az ízük, mind a díszítésük örömmel tölt el. A vendégek odáig vannak a sok gyümölcsért, én meg különösen nagy gyümölcsfogyasztóként képes vagyok napokig gyümölcsön élni, ennélfogva a saját ízlésemet tükrözi sok minden a kávézó választékából. Nagy kutyabarát vagyok, örömmel tölt el, ha le tudok ülni úgy ebédelni vagy kávézni, hogy a kutyám is velem tarthat.

Mi a sikerének a titka?

Lényeges szempont a mosolyunk, a jókedvünk és az udvariasságunk, aminek magától értetődőnek kellene lennie mindenhol. Nekem belülről fakad az udvariasság, nem kényszer. Örömmel szolgálok ki kedves vendégeket, hiszen egy barátságos szótól szebben telik a napunk, de az igazi kihívást a makrancos vendégek jelentik. A másik oldalról tisztességes működésünk is szimpátiát kelt, nem spóroljuk ki az italokból az összetevőket, s megpróbálunk még magunknál is jobbak lenni, folyamatosan tartjuk a minőséget, ha várnia is kell a vendégnek, amit kap, az legyen szép. A környezet tisztaságára is nagy gondot fordítunk, ami úgy gondolom, alap az én szakmámban. Három dolognak köszönhető, amit eddig elértem: az alázatos munkának, a módfeletti kitartásnak és az őszinteségnek. A tőlem telhető maximumot adom, nem akarok mindenkinek megfelelni, csak annak, aki minket választ, de neki nagyon.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában