szponzorált tartalom

2021.03.01. 15:39

Mit mér a BMI – kalkulátor és mire jó a ketodiéta?

A ketodiétát nagyon sokan kedvelik. Igaz, nem ígér csodát, azonban a csoda valahogy mégis megtörténik. Azok, akik kipróbálták, nem csalódtak, hiszen valóban sikerült fogyniuk és sokan arról számolnak be, hogy a keto étrendet nem nehéz betartani, nem okoz lelki válságot és nem kerül erőfeszítésbe az étrend betartása.

Forrás: Boontoom Sae-Kor / Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A ketodiéta lényege nem más, minthogy a fogyás az úgynevezett ketózis elérésével történik meg. Ilyenkor ketonanyagok termelődnek a szervezetben. S mivel a diéta lényege a szénhidrátok és cukor drasztikus csökkentése, így a szervezet a zsírtartalékhoz nyúl. A ketózist elsősorban a fehérjékben gazdag táplálékok és a zöldségek fogyasztásával érhetjük el.

Tehát a ketodiéta során csökkentjük a szénhidrátok bevitelét. Ez a diéta ki is zárja a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását, úgy, mint gyümölcsök, bab, vagy gabonafélék. A ketodiéta elkezdését követő 3-4 héten belül már lehet látni a változásokat, azaz a fogyást, amelyet a BMI kalkulátor segítségével is ellenőrizhetünk.

Fotó: Boontoom Sae-Kor / Shutterstock.com

A ketodiéta néhány előnye

A ketogén étrendet sokan kedvelik, mert ez a diéta nem az éhezésről szól, ami alapvetően nem is tesz jót a szervezetnek. Ez a pozitív hatás és a súlycsökkenés segít meggyőzni az embereket, hogy a ketodiéta igenis működik. A súlycsökkenés nem csak a ketózis eredménye, hanem a szénhidrát – bevitel drasztikus csökkenése is segít ezt elérni. Az egyik előny tehát a fogyás. Kutatások szerint, akár úgy is megszabadulhatunk 10-15 kilogrammtól egy év alatt, hogy ez szinte semmilyen erőfeszítésünkbe nem kerül.

Az ingadozó vércukorszint, pontosabban a tartósan magas vércukorszint oka lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek. Ezt a drasztikus vércukorszint emelkedést és ingadozást a nagyfokú szénhidrát-bevitel eredményezi. Viszont a ketodiéta éppen hogy a szénhidrátcsökkentésről szól, így akár még a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük.

A metabolikus szindróma veszélyes, mivel ilyenkor megnő a hasi zsír mennyisége, a koleszterinszint és a vérnyomás is. Ma már kutatások is azt mutatják, hogy a ketodiéta csökkentheti, mind a magas vérnyomást, mind a magas koleszterinszintet. A bűnös, azaz a rossz (LDL) koleszterinszint oka lehet a szív – és érrendszeri betegségeknek. Magas vérnyomással kombinálva, jelentősen megnő a kockázata ezeknek a betegségeknek.

A ketodiétát azért is kedvelik sokan, mert ugyan vannak szabályai, de drákói szigorítások nincsenek, és ami a legfontosabb, nincs éhezés, pontosabban a diétát követőek arról számolnak be, hogy soha nem éheznek. Közben csökken a zsírsejtek mennyisége, a fogyás is beindul, ami további erővel ruházza fel őket, hogy folytassák a diétát és ne adják fel a harcot és szabaduljanak meg a súlytöbblettől, ami sok krónikus betegség okozója lehet.

Mire jó a BMI kalkulátor?

A Body Mass Index, vagyis a BMI, nem más, mint a testtömeg index, amellyel a megfelelő súlyt határozhatjuk meg. A testsúlyt (kliogramm) elosztjuk a magasság (m2) négyzetével és így megkapunk egy számot. Ez alapján eldönthetjük, hogy a mi testtömeg indexünk, mely kategóriába sorolandó, azaz ideális a súlyunk, túlsúlyosak vagy elhízott vagyunk. Az online BMI kalkulátoroknál a nemet és az életkort is megadhatjuk, mert hiszen minden életkorban mást jelent az ideális súly és a nemek tekintetében is van különbség.

Azt tudnunk kell, hogyha a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriába tartozunk, az nagyon sok egészségügyi kockázattal jár. Amennyiben a BMI értékünk magasabb, mint 25, akkor el kell gondolkodni a fogyáson, mivel nagyon sok egészségügyi kockázata lehet mind a túlsúlyos, mind az elhízott állapotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában