Szponzorált tartalom

2018.04.27. 16:26

Milyen porszívóra van szüksége? (x)

Rengeteg típus van már a piacon takarítógépekből, így választhatunk igényeink szerint. Egy hatalmas ház központi porszívót igényel, míg egy pici lakásban néha csak a morzsaporszívónak sikerül helyet találni.

A hangos változatok eltűnnek

Nem tűnik nagy kihívásnak, ha új porszívót kell kerítenünk a házhoz, de ha bemegyünk egy boltba vagy felmegyünk a netre, könnyen elszédülhetünk a kínálattól. A ‘régi szép időkben’ csak az ordító hangú porzsákos változat létezett, amiről még az utca végében is tudták, hogy takarítjuk a lakásunkat. Jó tudni, 2017 szeptemberétől fokozatosan kivezetésre kerülnek a hangos és energiahabzsoló gépek.

A legjobb változat megtalálására érdemes porszívó teszteket nézegetnünk. Gondolkodjunk el egyéni igényeinken is vásárlás előtt. Mivel egy értékesebb, hosszú távon használható készülékről van szó, ezért gondosan nézzük át a gépek funkcióit.

Lehet például, hogy vízszűrős változatra, azaz közkeletű nevén vizes porszívóra van szükségünk. Ez nem porzsákba gyűjti a koszt, hanem víztartályba, így a porolást, és a klasszikusan bonyolult zsák ürítést kiküszöböli. Az allergiásoknak javasolni szokták ezt a változatot, de a vízszűrő még nem old meg minden problémát.

 

Allergia? Ügyeljünk a porvisszafúvásra

Ha valaki ezzel az egészségügyi problémával küzd, annak olyan készüléket érdemes beszereznie, amelynek a kimeneti levegőszűrője HEPA (high-efficiency particulate air filter) megoldású, azaz kiszűri a legapróbb allergizáló részecskéket, atkákat is.

Egy ilyen szerkezetet gondosabban kell kezelni, mint a hagyományosat: ha időnként nem szedjük szét és szárítjuk ki, gombák és baktériumok kezdenek el tenyészni benne. Egyébként – hacsak nincs külön jelölve – egy vízszűrős gép nem tudja felszívni a vizet, arra a száraz-nedves ‘öszvér’ porszívó alkalmas. Ezzel tudunk száraz piszkot, port és némi átszereléssel vizet is felszippantani.

Elsősorban ipari környezetben szokták ezt használni, ahol előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű vizet el kell tüntetni. Ez a feladat azért egy háztartásban nem túl gyakori, de például, ha óriási akváriumaink vannak, vagy a gyerekmedencét szeretnénk időről időre leszívni, nem árthat tartani otthon egy ilyen speciális gépet.

A kárpittisztító gépek szintén alkalmasak arra, hogy szárazon és vizesen is használjuk őket takarítás közben. Ha nedvesen működtetjük, utána ezeket is alaposan ki kell szárítani.

Ha többszintes az otthonunk, és például lépcsőn jövet-menet fogunk porszívózni, ne válasszunk nehéz készüléket. A könnyű, fél kézzel használható gépek lesznek a barátaink ebben az esetben.

Háziállatunk van? A szőrgyűjtő kefének jó hasznát fogjuk venni. Ha pedig kisgyerek van a lakásban, érdemes beszerezni egy játékgyűjtő tartállyal rendelkező porszívót. Aki próbált már legóemberke darabokat kiturkálni egy tele porszívózsákból, annak nem lesz kérdéses, miért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában