Hirdetés

2019.08.08. 15:33

Mikor és hogyan használjunk gurulóállványokat?

Mi az a gurulóállvány és mikor lesz rá szükségünk építezés, felújítás során? Milyen fajtái vannak és mikor, illetve miért lehetnek jobbak, mint a létra?

A képen állványok láthatók.

A gurulóállvány egymásra épülő egységekből álló stabil könnyűfém állvány, melynek segítségével különböző háztartási-, illetve ipari munkák is biztonsággal elvégezhetőek. Egyszerűen, szerszám nélkül összeszerelhetőek és szétbonthatóak. A gurulós szerkezet általában összecsukható, kompakt, modulárisan bővíthető, jól mozgatható, így szállításuk és tárolásuk egyszerűen megoldható. Jellemzően időjárásálló alapanyagokból készülnek, így beltéren és kültéren egyaránt használhatóak.

Mikor és kiknek lehet szükséges gurulóállványra?

A gurulóállványok, a létrákhoz hasonlóan számos helyzetben segítségünkre lehetnek. A ház körüli munkák során leginkább akkor bizonyulhatnak hasznos társnak, ha olyan javításokat kell elvégeznünk, melyek nem csak a magasban vannak, de folyamatos mozgást is igényelnek – ilyen például az oldalfal festése, vagy a mennyezet festés.

Azonban nem csak a ház körüli, alkalmi teendőknél lehet szükségünk görgős állványra. Egyéb, komolyabb, rendszeres, szakipari munkálatokhoz félprofi-; ipari munkálatokhoz, gépek és műszaki berendezések karbantartásához, mindennapi, aktív használathoz pedig profi állványokat is találhatunk a boltok kínálatában.

Egy férfi állványos a ház falát festi.

Milyen a jó gurulóállvány?

A jó gurulóállvány a minőségi alapanyagoknak köszönhetően intenzív igénybevétel mellett is hosszú ideig lesz társunk munkálataink során, így fontos, hogy megtaláljuk az ideális állványt.

Az állványokon a magasba fel-, majd munka végeztével a lejutás lépcsőfokon történik. A gurulóállványok járólap része csúszásmentes felülettel rendelkezik, és kapaszkodófelület is található rajtuk. Természetesen biztonsági okokból nem gurulnak szabadon; kitámasztással garantált a biztonságos munkavégzés.

Az ideális állvány elegendő helyet biztosít a szerszámoknak, és optimális munkateret biztosít használójának. Stabilak, könnyűek, ezáltal megteremtik a hatékony munkavégzés feltételeit.

A gurulóállványok különböző munkamagasságban és állómagasságban vásárolhatóak meg. A munkamagasság jellemzően 2-3 métertől 10-15 méterig terjedhet, míg állómagasságot általában 1 és 13 méter közt választhatunk.

Érdemes az állvány szélességét és hosszát is figyelembe venni, ezen felül a járólap hosszúsága és szélessége, illetve teherbírása is különböző.

A munkaállvány kiválasztásánál fontos, hogy rendelkezzen a megfelelő biztonsági minősítésekkel, tanúsítványokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában