Szponzorált tartalom

2020.06.16. 11:39

Miért jön jól a háznál egy magasnyomású mosó?

Biztos te is töltöttél már el órákat a bringád, kocsid, kerti bútorod suvickolásával. Nem a legjobb program, és az amúgy is rövid hétvégéből fél napot el is lehet tölteni vele, ha makacsak a szennyeződések. Jelentősen lerövidítheted a takarítással töltött időt, sőt, még jobb eredményt is érhetsz el, ha beszerzel otthonra egy magasnyomású mosót, ami pillanatok alatt leszedi a makacs koszt bármiről.

Woman washing her car with pressure washer

Fotó: Zivica Kerkez

Gőzborotva vagy magasnyomású mosó?

Sokan ugyanazt értik alatta, pontosabban a magasnyomású mosó helyett mondanak gőzborotvát, helytelenül. Az eszköz ugyanis gőzt nem bocsát ki, valójában még csak nem is olyan forró benne a víz – általában legfeljebb 40 fokos. Két dolog miatt nevezik mégis így: mert a nagy nyomás miatt tényleg gőznek tűnik a csőből kitörő víz, és mert úgy szedi le a koszt a különböző felületekről, mint a borotva.

Működése igen egyszerű: nagy sebességgel tör ki a víz a csőből, így elég erős a sugár ahhoz, hogy gyakorlatilag leverje a sarat és egyéb szennyeződéseket a megtisztítani kívánt tárgyról. Ezzel megússzuk a súrolást, sikálást, áztatást, sokkal hamarabb és kevesebb munkával varázsolhatunk tisztává bármit.

Mit lehet tisztítani egy magasnyomású mosóval?

Szinte mindent, amit nem féltesz a nagy erejű vízsugártól. Ha például voltál egy kellemes hegyi biciklitúrán, de a megelőző napokban esett némi eső, biztos, hogy a kerékpárodon vastagon áll a sár. Ezt egy vödör víz és egy szivacs segítségével sikálhatnád ítéletnapig, de még a kefe sem biztos, hogy elég hatékony lenne. Nem úgy a magasnyomású mosó, ami pillanatok alatt megszabadítja a járgányodat a sártól.

Ugyanígy nyugodt lélekkel használhatod az autód külsejének tisztítására is, de a terasz járólapjait, korlátját is egyszerűbb lesz így lemosnod, mint sikálgatva. Sőt, mondunk jobbat, a járdát is letakaríthatod vele, szebb lesz, mint újkorában. A listát a végtelenségig lehetne folytatni, de valószínűleg már Te magad is rájöttél, hogy hatalmas segítség egy ilyen szerkezet a ház körül.

De milyet vásároljak?

Ha már tudod, hogy szeretnél egy magasnyomású mosót, hamar szembetalálhatod magad a legégetőbb kérdéssel: mégis milyet vásárolj? Ugyanis amint elkezdesz körülnézni, láthatod, hogy rengetegféle van belőle, különböző árkategóriákban, különböző tulajdonságokkal. Vajon melyik lesz ideális számodra?

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a válasz attól függ, hogyan, mivel és milyen gyakran fogod használni az eszközt.

A következő kérdéseket tedd fel magadnak, amikor választasz:

  • Milyen gyakran kerülne elő? Nagyon nem mindegy, hogy legalább hetente előszeded a magasnyomású mosót, vagy évente 2x lecsapatod vele a járdát a házad előtt. Előbbi esetben egy jobb fajta, strapabíró, minőségi készüléket javasolnánk, míg ha csak alkalomszerűen kell, bátran válassz egy olcsóbbat, valószínűleg nem fog túl gyorsan leamortizálódni.
  • Használsz-e hozzá tisztítószert? Mivel a tartályba nem csak sima vizet tehetsz, hanem akár mosószereset is, ez is egy fontos kérdés. Az autód takarításához érdemes olyat venni, amibe tehetsz vegyszert is, ugyanez a járda esetében már fölösleges. Gondold végig, mihez is kell neked a magasnyomású mosó, és válassz olyat, ami megkönnyíti az életedet – például megspórolja a tisztítószerrel átdörzsölést, majd újabb lemosást.
  • Mekkora felületeket takarítanál vele? Ha csak egy kocsit, vagy biciklit tisztítasz, nem kell túl nagy mosó. Ha viszont a fél udvarod kövekkel van lerakva, és ezt rendszeresen takarítanád vele, érdemes lehet egy nagyobbra, jobb teljesítményűre beruházni.
  • Egy magasnyomású mosó rengeteg időt spórol meg neked azzal, hogy pillanatok alatt tisztává tudsz varázsolni bármit a segítségével! Könnyítsd meg az életed, vegyél egyet, és fordítsd az idődet másra!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában