Életmód

2017.10.05. 14:24

Melyik a legjobb protein?

Félretéve a marketinget, milyen tudományos rangsort lehet felállítani a különféle fehérje táplálék-kiegészítők között? A piac által kínált több száz protein készítmény közül nem könnyű kiválasztani a számunkra megfelelőt, de itt egy olyan támpontot, ami nem csak logikus, hanem nagyon könnyen megérthető és alkalmazható.

 

Melyik a legjobb protein? Mindenkit ez érdekel a legjobban, aki használ vagy használni szeretne fehérje kiegészítőt. Hát lássuk:

Kezdjük az alapkérdéssel: Mi a legfontosabb egy proteinben? Ez egyénenként eltérő lehet, de általában a hasznosulás a legfontosabb szempont, hiszen azért fogyasztunk fehérje kiegészítőt, hogy növeljük vagy megtartsuk izomtömegünket. Így minél jobban hasznosul egy fehérje, annál jobb.

De mit is jelent pontosan a hasznosulás és mivel mérhető? Az izmok építőköve a fehérje, a fehérje építőkövei pedig az aminosavak. Minél több aminosav épül be egy protein shake-ből, annál jobb. Tehát hasznosulás alatt – az izomtömeg növelése, megtartása szempontjából – a termékben lévő aminosavak izomzatba való beépülését értjük. (Valójában ennél többet jelent a hasznosulás, hiszen a fehérjéknek nem csak az izomépítés a feladatuk; egyes aminosavak például az immunrendszert támogatják. De sportolók elsősorban izomfejlesztés céljából fogyasztanak protein, tehát számukra ez a fő szempont.)

Az első dolog tehát, hogy tisztában legyünk vele, melyik protein hogyan hasznosul. Van ennek egy mérőszáma: a biológiai hasznosulási érték. Szerencsére ezek az értékek nem szubjektívek, hanem tudományos tények. Egzakt adatok, aminek bárki utána tud nézni.

Az alábbi táblázatban látható a különféle protein kiegészítők biológiai értéke:

Tehát ha Számodra is a legfontosabb a termék hasznosulása, akkor nem kérdés, hogy ebben az izolátum a legjobb, legalábbis ezen táblázat szerint, amiről egy típus még hiányzik...

MI LEHET JOBB MÉG AZ IZOLÁTUMNÁL IS?

Korábban tehát a tejsavó izolátumokat tartották a legjobb fehérje kiegészítőknek (ami most is prémium kategória), ám a kutatók rájöttek, hogy még ennek hatásfokát is lehet növelni. Egy speciális szűrési eljárással az izolátumban lévő fehérje peptideket két vagy három di-, illetve tripeptidre bontják, ami nagyjából azt jelenti, hogy előemésztik a fehérjét. Ennek hatására a tiszta fehérje még magasabb arányban tud hasznosulni az izmokban. A proteinek jelenlegi csúcsa tehát a tejsavó hidrolizátum (hivatalosabb nevén hidrolizált tejsavó izolátum). Minden más fehérjénél jobban hasznosul, hiszen olyan pici egységekre van bontva, hogy azonnal beépíti a szervezet.

A CSÚCSOK CSÚCSA

És még a hidrolizátumokon belül is kiemelkedik a világszabadalommal védett PeptoPro® nevű kuriózum.

A proteinek Rolls-Royce-ának is nevezhető PeptoPro® a svájci DSM Nutritional Products AG által gyártott és szabadalmaztatott egyedülálló előemésztett tejsavófehérje. A benne lévő speciális enzimek olyan fehérje peptideket hoznak létre, melyek gyorsan felszívódnak a véráramba és táplálják az izmokat, továbbá semlegesítik a hidrolizátumok jellemzően kesernyés ízét, tehát a legfinomabb hidrolizátum termékek készíthetők belőle.

A PeptoPro® egy teljesen természetes anyag, ami az által, hogy szabad aminosavakat hoz létre a fehérjéből, tehermentesíti a szervezetet és kiküszöböli a más fehérjék fogyasztása után előforduló rossz közérzetet. Tehát nem csak a hatása maximális, hanem a fogyasztói élmény is.

Magyarországon is kapható PeptoPro®-val készült fehérje kiegészítő, például a Panhellen Ultra Whey, melynek további jellegzetessége, hogy valódi banánból, csokoládéból, kávéból és vaníliából készült ízesítőket használtak fel a maximális fogyasztói élmény érdekében, ami szintén a prémium jelleget erősíti.

Természetesen a PeptoPro®-n kívül is vannak magas minőségű, hatékony fehérjék, de ha a csúcsok csúcsára vágysz, akkor próbáld ki ezt a nagyszerű hidrolizátumot; érezni fogod a különbséget. Ha a gyorsabb izomtömegnövelés vagy (például futás és más aerob sportok esetén) az izomzat leépülés hatékony kiküszöbölése a cél, akkor optimális választás. Fogyókúrához szintén ideális, hiszen a hirdolizátumnak és az izolátumnak a legalacsonyabb a szénhidrát- és zsírtartalma, emellett cukor- és laktózmentes.

A Panhellen Ultra Whey termékeket itt tudod beszerezni: http://www.panhellen.hu/termekek/feherjek„ target=”_blank„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában