Hirdetés

2021.10.30. 01:00

Közös technológia, közös jövő – Nagyteljesítményű csomagológép fejlesztése külföldi partner vállalkozással

A Solmax Kft. 2018-ban pályázatot nyújtott be az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül. A program célja elmélyíteni, valamint a lehetőségekhez mérten minél inkább kiterjeszteni az együttműködés és kapcsolatépítés hatókörét a már megkezdett és sikeresnek bizonyuló együttműködések nyomán.

Képek forrása: Partner

A határon átnyúló pályázatok lényege, hogy a megvalósítandó projekteket külföldi partnerrel közösen kell megvalósítani. A projektünket a horvátországi Royal Transport d.o.o-val közösen valósítottuk meg, akinek fő tevékenysége a spedíciós szolgáltatás, melléktevékenységként pedig gépgyártással foglalkozik.

A Solmax Kft fő tevékenysége virágföld csomagolás, melléktevékenységként pedig mérnöki szolgáltatást és kisebb volumenű gépgyártást illetve ipari automatizálást végez. A virágföld csomagolás technológiában való jártasság és éppen annak hiányosságai adták azt az alapötletet, hogy kifejlesszenek egy modern nagy hatékonyságú csomagológépet, amellyel egy új gépgyártó részleget hozhatnak létre a cégen belül. Egy olyan új innovatív géppel kívánunk a piacon megjelenni, amely termelékenységben, megbízhatóságban és energiafelhasználásban a jelenleg kapható konkurens gépek előtt van. A gép mindenféle ömlesztett anyag csomagolására képes, így nem specializált gyártóberendezésről beszélünk. Ehhez a célhoz sikerült megtalálni a tökéletes horvátországi partnert a Royal Transport d.o.o tulajdonosaiban.

 

Képek forrása: Partner

18 hónapig tartó fejlesztési és kivitelezési munka eredményeképpen elkészült a csomagológép, amelynek éppen a tesztüzemei zajlanak. A projekt indulásakor még nem volt ismert a Covid okozta beszállítói késedelmekből adódó kiszámíthatatlanság, ami a projekt véghezvitelét nagyon megnehezítette. A csúcstechnológiás ipari vezérlőrendszereket tartalmazó gépek gyártóit ugyanúgy érinti a globális chiphiány, mint az autóipar szereplőit, ezért az elkövetkező időszakban ennek a helyzetnek a kezelése bizonyul a legnehezebb feladatnak az induló üzletág esetében.

A fejlesztési időszak nagyon hatékonyan telt és a Solmax Kft kiváló partneri viszonyt tudott kiépíteni a Royal Transport doo.-val. A sikeres együttműködés egyik kulcsa, hogy nem voltak nyelvi nehézségek, a másik a hatékony csapatmunka, ahol kamatoztatni tudtuk egymás tapasztalatait.

A tulajdonosok elégedettek a végeredménnyel és összességében elmondható, hogy a projekt megvalósítása és a közös tevékenység abszolút a program mottójának a szellemiségében történt:

„Ahol a folyók összekötnek és nem szétválasztanak”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában