hirdetés

2019.11.20. 09:22

Környezetbarát társasház – A modern társasházak környezetvédelmi, egészségügyi és pénzügyi előnyei

Manapság már a csapból is az folyik, hogy új építésű társasházba költözzünk, mert az nagyon kényelmes megoldás. Annak jártunk utána, hogy 2019 végén milyen szempontoknak kell figyelembe vennünk, hogy a megfelelő épület mellett döntsünk. Modern, egészséges, környezetbarát, és nem utolsó sorban gazdaságosan fenntartható épületek előnyeit és ismérveit vettük sorra. Keresse Ön is, a lenti leírásnak megfelelő új otthonát.

A liftek már jó néhány évtizede alaptartozékai az új építésű, több szintes társasházaknak, azt viszont kevesen tudják, hogy a közös költségnek jelentős része ennek a kényelmi berendezésnek a fenntartására megy el. A tetőre telepített napelemekkel lehetőség van a közös költség jelentős csökkentésére, hiszen a lift áramellátását biztosítja, a közös területek világítása, valamint a biztonsági kamerarendszer üzemeltetése is lehetséges gyakorlatilag ingyen árammal. Így a közös költség rendkívül alacsonyan marad, éves szinten lakásonként akár százezreket megspórolva. A rezsiköltségek alacsonyan tartására szolgál, ha kihasználjuk a környezetünkben jelentkező hőmérséklet különbségeket, és levegő illetve víz hőszivattyúkkal oldjuk meg lakásunk hűtését és fűtését is. Egy ilyen berendezés jóval kedvezőbb áron látja el feladatát, mint egy környezetszennyező, s gyakran élet és baleset veszélyes gázfűtési rendszer. Arról nem is beszélve, hogy ezek mellé további költségért klímaberendezés telepítése szükséges. Ha a lakásunk fűtése kellemes és komfortos padlófűtést kap, valamint a hűtésről egy ventilátoros radiátor gondoskodik, azzal újabb százezreket spórolhatunk meg éves szinten.

 

 

Ha a társasházat felszerelik központi, hővisszanyerő szellőztető rendszerrel is, akkor a szellőztetésből fakadó hőveszteséget szintén megspórolhatjuk. Ráadásul egy ilyen berendezés kiszűri a port, tehát jóval kevesebbet kell takarítani, folyamatosan friss, oxigén dús levegőt biztosít úgy, hogy közben a város zaja kívül marad. Mindenképpen megfontolandó az úgynevezett „okosotthon” rendszer bevezetése is, ami a lakó kényelme mellett (bárhonnan, internetről vezérelhető és ellenőrizhető), így szintén költségmegtakarítást eredményezhet. A beépített redőnytok az esztétikum mellett a jó árnyékolást, kedvezőbb hőszigetelést is biztosítja.

Összességében ezek a gépészeti elemek biztosítják, hogy a ház és a lakás is a kiváló „A” energiaosztály besorolásba kerüljön és a rezsiköltségeken néhány évtized alatt akár a lakás teljes árát is megspórolja. További kényelmi szempont, hogy a lakáshoz tartozik gépjármű tároló, ám ideális esetben érdemes önálló garázst választani, saját automata garázskapuval. Emellett az igazán környezettudatos társasházaknál nagy hangsúlyt fektetnek a közös, zöld területek kialakítására. Ennek a legkézenfekvőbb módja a garázstetők „zöldítése”, melynek segítségével akár 1000 négyzetméter feletti zöld terület is kialakítható úgy, hogy az minden felmerülő igénynek megfeleljen.

 

A fentieken túl már csak arra figyeljen, hogy a lakás központi helyen legyen, közel az élethez szükséges infrastruktúrákhoz. Ha ezeket a gyakorlati szempontokat megfogadja, akkor hosszú, egészséges, s főleg boldog élet elé néz új otthonában.

+36 30 160 1800

Nyílt nap 2019. november 24-én.

Részvételi szándékát a [email protected] e-mail címen szíveskedjen jelezni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában