Hirdetés

2021.06.16. 06:00

Az iskolaválasztásban is segített a mentor

A <a href="https://tanitsunkmagyarorszagert.hu/">Tanítsunk Magyarországért Programban</a> résztvevő Bentan Roland és Bentan Krisztián sikerrel fejezték be az általános iskolát, most pedig várják, hogy Debrecenben folytassák tanulmányaikat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével létrehozott Tanítsunk Magyarországért mentorprogramban egyetemista mentorok segítenek általános iskolásoknak a pályaválasztásban, tanulásban, élményszerzésben, immár az ország 69 általános iskolájában. A Bentan-ikrek mellett még 2324 kistelepülési diák útját egyengetik a mentoraik élményszerzéssel, személyiségfejlesztéssel, pályaválasztási tanácsokkal és közös programokkal.

Bentan Roland és Bentan Krisztián - mentorált kisdiákok, a Nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola tanulói

Fotó: KELEMEN_GERGO

A Nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola két tanulója, Bentan Roland és testvére, Krisztián szívesen csatlakozott a programhoz. Mentoruk a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának végzős óvodapedagógus szakos hallgatója, Koncz Petra Sára volt. A mentorok egyik feladata, hogy a kisdiákokat szárnyaik alá vegyék, megmutassák, hányféle szakmából választhatnak, milyen jövőképet vázoljanak fel maguknak. A közös kirándulások (állatkert, múzeum, középiskolák, különféle cégek, vállalkozások) a településen túli színes világot mutatják meg nekik.

Roland és Krisztián ikertestvérek, az általános iskolát egy osztályban kezdték, csupán most ballagnak külön osztályban. Gyermekkoruk óta sok a közös élmény, így örültek, hogy ebben a programban is közösen vehettek részt. A beszélgetés során kiderült, hogy Krisztián némiképp változtatott a továbbtanulással kapcsolatos elgondolásain.

- 2019 szeptemberében találkoztunk először Petrával, aki sokat segített nekünk abban, hogy jó döntést hozzunk – kezdi a beszélgetést Krisztián. – Sokáig úgy gondoltam, hogy katona leszek, így a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolába készültem. Aztán a mentorommal több iskolát meglátogattunk, s a Brassai Sámuel Műszaki Technikumban nagyon megtetszett a mechatronika szak. Nagyon örülök, hogy sikerült a felvételi. Ez annak is köszönhető, hogy javultak a jegyeim, a tanulmányi átlagom, mivel Petra figyelt erre. Személyesen segített, volt itt nálunk, és az online oktatás idején is szinte naponta chateltünk. Ha a házi feladatban elakadtunk, akkor hívhattuk, mindig elértük őt. Számunkra sokat jelentett, hogy egy olyan fiatal ad tájékoztatást, aki korban közelebb áll hozzánk. Úgy tervezem, ha elvégzem a középiskolát, akkor továbbtanulok Szentendrén a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján. Valóra szeretném váltani a gyerekkori álmomat úgy, hogy közben szakmát is tanulok.

Bentan Roland és Bentan Krisztián – mentorált kisdiákok, a Nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola tanulói

Rolandnak hasonló elképzelési vannak a továbbtanulással kapcsolatosan.

- Én is a Kratovhil középiskolába szerettem volna először menni, mivel az ikerbátyámmal ezt már régen elhatároztuk. Időközben megnéztünk több lehetőséget, majd nyolcadikban a továbbtanuláskor úgy határoztam, hogy én is a Brassai-ba jelentkezem, ahova felvettek, logisztika szakon tanulok tovább. Nem lesz annyira ismeretlen, mivel nővérünk oda jár, jövőre végez. A tervek szerint én is Szentendrén folytatom majd a tanulást. Krisztiánhoz hasonlóan javult nekem is a tanulmányi eredményem. Örülök, hogy annyi helyen jártunk, mert egyedül ezt nem biztos, hogy megtehettük volna.

A Tanítsunk Magyarországért Program nemcsak a pályaorientációra fókuszál, hanem utazásokat szerveznek a részt vevő gyerekeknek. Bár az ikrek ismerték Debrecent, az elmúlt két évben – még a pandémia előtt – sűrűbben látogattak oda.

- Petrának köszönhetően sokszor kirándultunk a többi mentorált osztálytársammal, jó volt kimozdulni itthonról – folytatta Krisztián. – Nagy élmény marad számunkra a debreceni karácsonyi vásár például, s felültünk az óriáskerékre is. Ezenkívül izgalmas volt a szabadulószoba.

Forrás: IFKA Tanítsunk Magyarországért

Sok szülőnek könnyebbséget jelent, ha vannak mások is, akik figyelnek a gyermekekre, személyiségük fejlődésére, tanulmányi eredményeikre. Az édesanya, Lemák Andrea három műszakban dolgozik, így munka mellett kevesebb ideje marad arra, hogy elutazzon családjával. Neki sokat számított, hogy Petra foglalkozott a fiúkkal.

- Négy gyermekünk van, a legidősebb már 25 éves, önálló életet él. Nemsokára a legkisebbek továbbtanulnak, elmennek itthonról. Kicsit nehéz elengedni őket, ám tudom, hogy sokkal több munkalehetőség vár rájuk azzal, hogy olyan végzettségük lesz, amivel könnyebb elhelyezkedni. Nagy segítség számunkra, hogy megismerhettek több iskolát, találkoztak kortársakkal és annyi élményt szereztek. Hálás vagyok, hogy részt vehettek a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában